Mipim 2012: Het weer zegt alles

 

De Mipim 2012 zit er weer op. Wie dat niets zegt: de Mipim is al meer dan twintig jaar de belangrijkste internationale vastgoedbeurs en vindt elk jaar in Cannes plaats, als het even uitkomt in de eerste volledige week van maart.

Meestal kent de Mipim fraai voorjaarsweer. Dit keer was het anders. Maandag, bij aankomst in Nice, regende het, dinsdag was het zwaar bewolkt en koud, woensdag een flauw zonnetje, donderdag weer fris met slechts nu en dan een straaltje zon. En vandaag, vrijdag, is er wat meer zon, maar staat er nog steeds een frisse wind. Alle vastgoedbonzen hebben trouwens vandaag Cannes al weer verlaten. Kortom: vergeleken met het Nederlandse weer niet eens zo slecht, maar ik herinner me jaren dat het strand van Cannes vol lag en de 20.000 bezoekers van de Mipim niet van de terrasjes waren weg te slaan.

Het weer van de afgelopen week is een treffende afspiegeling van de stemming in de vastgoedsector. Regen, een koude wind, bewolkt, met slechts af en toe wat zon. De belangrijkste reden daarvoor, ook volgens een diepterapport van CBRE, is het gebrek aan beschikbaarheid van financieringskapitaal. Voor Nederland komt daar nog bij: teveel aanbod, te hoge huren en dus een ongunstige Loan to Value. Met andere woorden: het zijn geen regenplassen meer, veel non-core vastgoed in Nederland staat flink onder water.

Het is ontluisterend om het constateren hoe onbelangrijk Nederland in tien jaar tijd vanuit een internationaal vastgoedperspectief is geworden. Tien jaar geleden waren er stands van ING Real Estate, Bouwfonds, Multi, TCN, Bouwfonds Property Finance en had ook Holland Randstad (de verzamelnaam toen van de vier grote steden) een eigen plek op de beurs. Op vrijdag was er de drukbezochte receptie van de NVM op het dak van Noga Hilton, maar die is ook weer een tijdje verleden tijd. Noga Hilton heet trouwens sinds enige tijd Marriot en dat zegt ook genoeg.

Dit jaar was er binnen het Palais des Festivals alleen nog een Holland Gate-zithoek te bewonderen, maar zelfs die stek trok weinig aandacht. Voor wie een duur kaartje van zo’n 1400 euro had gekocht, was er dus ook nauwelijks compensatie te halen in de vorm van een gratis kop koffie, een croissant, een bitterbal met mosterd of een glas Heinekenbier. De fameuze cocktails op de stand van eerst Bouwfonds Property Finance en later SNS PF werden zeer gemist. Net zoals ik de breakfast-bijeenkomsten van VGM, samen met good old René Buck en de Grote Vier – toch goed voor 400 tot 500 aanwezigen – node mistte.

De enige Nederlandse activiteiten vielen buiten het Palais des Festivals te noteren. Borrels van de vier grote steden en DTZ, en lunches en diners voor geïnviteerden van Fakton, Colliers, Multi om er een paar te noemen. Uitstekende netwerk-evenementen, waarvoor ik bij deze ook oprecht dank zeg. De discussies waren goed en het eten en de drank niet minder.  Maar indrukwekkend was het allemaal niet wat Nederland in Cannes liet zien. Daar waar ander landen en metropolen hun burgermeesters en ministers lieten invliegen, meet de Nederlandse politiek Cannes opnieuw met een grote boog. Zelfs bij het vermaarde Caffe Roma waren, ondanks – of juist dankzij – de dure Heinekenflesjes van 9 tot 11 euro, de Nederlanders dit jaar opvallend in de minderheid.

Is dat nu erg, kun je je afvragen? Ik denk van niet. Nederland was altijd een voorloper van cross border-benaderingen, van grensoverschrijdend entrepreneurschap in het commercieel vastgoed. Multi, ING RE, Bouwfonds, TCN waren in heel Europa actief en sleepten de ene Mipim Award na de andere binnen. Die tijden zijn voorgoed voor bij en tekenen de lamlendigheid en zelfgenoegzaamheid waar heel Nederland al enige tijd verkeert. Multi blijft daarbij een uitzondering in het positieve.

Gelukkig hebben we nog de puur Nederlandse vastgoedbeurs Provada, begin juni in de Amsterdamse RAI. Nu maar hopen dat die beurs gebruikt zal worden om het ernstig geschonden zelfvertrouwen van de sector, deels veroorzaakt door de malaise maar ook zeker door de vastgoedfraudes, weer enigszins op te vijzelen. Zodat we in ieder geval een redelijke reden hebben om ook volgend jaar weer naar Cannes af te reizen. Ik weet het nu al zeker: volgend jaar maart is het weer mooi weer in Cannes. En anders wel weer over een paar jaar.

Advertentie
Comments
3 Responses to “Mipim 2012: Het weer zegt alles”
 1. Waarom naar Cannes gaan als je alleen maar met je bekende Hollandse netwerkje optrekt (voor 99% van de Nederlandse bezoekers)? Het heeft nu wel wat weg van de Titanic: het schip zinkt, het orkest speelt door en de Champagne vloeit…
  Ik denk dat het eenieder siert die niet is gegaan en in het bijzonder degenen die uit de algemene middelen worden betaald!

 2. Beste Ruud, mooi verslag. Wij waren de OG markt van Curaçao aan het inventariseren. Ook daar geen kopersmarkt momenteel. Wel heel mooie projecten en gelukkig ook zon. Biertje kost daar ca. 2 dollar, echter er zit dan wel wat minder in dan die longnecks die je in Café Roma krijgt. Lijkt mij voor de hand liggend dat er weer heel veel keelpijn en magen van streek zijn geweest met dat gure en kille weer

  Groetjes Jan Willem

 3. Nel Meeder schreef:

  Ruud veel succes. Ik merk dat je me nog niet kunt missen….
  groet Nel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: