Heerlen: Het is allemaal de schuld van de vastgoedeigenaren

‘Mensen, noem elkaar geen mietje

Eenmaal zing je allemaal,

Allemaal het ouwe liedje:

’t Is de schuld van ’t kapitaal’

Wie kent dit refrein van het liedje van Leen Jongewaard uit 1967 niet? ’t Is de schuld van het kapitaal’.  De babyboomers zullen het zeker kunnen meezingen, hoewel zij juist erg weinig te klagen hebben over de voordelen van ’t kapitaal. De Heerlens burgemeester Paul Depla heeft, als echte PvdA-er, er een variatie op gemaakt: ‘t Is allemaal de schuld van de vastgoedeigenaren.

Er is geen gemeente in Nederland aan te wijzen die niet te kampen heeft met ernstige vastgoedproblemen. De woning- en kantoormarkten zijn nagenoeg tot stilstand gekomen en met de winkelruimten en de bedrijfsterreinen gaat het dezelfde kant op. In verschillende gemeenten heeft het verslechterd vastgoedklimaat dan ook tot drastische maatregelen geleid, hoewel er ook voorbeelden zijn van gemeenten (onder andere Venlo met plannen voor een stadion van 45 miljoen euro in eigen beheer)  die denken dat de nieuwe realiteit aan hen voorbij gaat. Totdat de wal het schip ook bij hen zal keren.

De gemeente Heerlen heeft ook zo’n houding om de crisis te negeren. Dus wordt er in Heerlen gewoon doorgegaan met nieuwe plannen als het Maankwartier, de Plu en de nieuwbouw van het Arcus College. De gemeente kiest zelfs bij monde van zijn burgemeester voor de frontale aanval en klopt zich op de borst voor het eigen entrepreneurschap. Gemakshalve  wordt de schuld voor alles wat er al is misgegaan, nu misgaat en ook in de toekomst zal misgaan, bij de vastgoedprofessionals gelegd. Zo gaat dat bij die linkse rakkers.

Verbazingwekkend is dat niet. De SP is de grootste partij in Heerlen en de stad wordt geleid door de socialist Depla, die als wethouder in Nijmegen (‘Havanna aan de Waal’) ook al flink aan de stad vertimmerde. Maar toen ging het nog goed met de economie en reikten de vastgoeddromen tot ver in de hemel. Depla en zijn gemeentesecretaris mevrouw Bruls schreven samen een Raadsinformatiebrief over de leegstand in Heerlen, gedateerd 29 februari van dit jaar. In die brief noemt de Heerlense burgervader de bekende oorzaken die hebben geleid tot veel leegstand in zowel de Nederlandse winkel- en kantoorvastgoedsegmenten, dus ook in Heerlen: de economische crisis, online winkelen, het nieuwe werken, de krimp en nog zo wat. Over een eigen falende overheidsplanning en –sturing, en vooral de te hoge en onrealistische vastgoedambities over een lange reeks van jaren, daar lees je in dit informatiestuk van Depla (dat ik hieronder als bijlage heb toegevoegd) niets over.

Nee, dan de vastgoedprofessionals, die zo ongelukkig zijn bezit in Heerlen te hebben. Die gooien er volgens Depla met de pet naar. Een citaat: ‘De beleggerswereld leunt (nog) te veel achterover en eigenaren voelen zich – mede dankzij wetgeving – niet geroepen om leegstand van hun eigendom actief aan te pakken.’

Nu hoor en lees ik dit wel vaker en het zal best wel eens gebeuren dat het actief bestrijden van leegstand in een bepaald pand, ook vanwege de moeilijke markt, niet direct de hoogste prioriteit heeft, maar te beweren dat vastgoedbeleggers hun pand bewust leeg laten staan, wordt door Depla op een zo simplistische manier verwoord, dat je er pijn van in je ogen krijgt. En de gemeenteraad van Heerlen slikt dit alles als zoete koek.

Wat me in dit wel erg gemakzuchtig geschreven raadsdocument het meest stoort, is dat Depla zich op de borst slaat door een aantal projecten te noemen die dankzij de gemeente tot een succes zijn geworden. Voor de buitenstaander zeggen die projecten niet zoveel, dus ik zal ze hier niet noemen, maar één kent u: het Glaspaleis. Inderdaad een aardige herontwikkeling/renovatie van een internationaal architectonisch monument, die de belastingbetaler wel een fortuin heeft gekost en waarvoor de burger van Heerlen elk jaar weer een bom duiten moet ophoesten vanwege een niet rond te krijgen exploitatie. Zo kan elke vastgoedbelegger het ook.

Geen woord in dit stuk van Depla over de vele projecten waarbij de gemeente Heerlen het afgelopen decennium vanuit een vastgoedperspectief nadrukkelijk heeft gefaald: het geld verslindende grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis, dat beter weer kan worden teruggegeven aan de korenwolven en woelratten; het voormalige winkelcentrum De Klomp dat als een etterende wond al jaren leegstaat; het mislukken van de Lange Jan en Lange Lies op het Schouwburgplein; en niet te vergeten de onverkwikkelijke gang van zaken rond het eigen Stadskantoor, waarbij verschillende partijen (NSI, 3W/Multi, Jos van de Mortel en de initiatiefnemers van het Maankwartier) tegen elkaar worden uitgespeeld. En hoe is het in godsnaam mogelijk geweest, dat Heerlen ooit akkoord is gegaan met de nieuwbouw van het CBS-kantoor, terwijl er geen rekening is gehouden met een nieuwe bestemming van het oude kantoor? En waarom heeft Depla niet actief voorkomen dat het Arcus College zijn onzinnige en kostbare plannen voor nieuwbouw doordrukte. Lees daar de voortreffelijke artikelen in de Volkskrant van afgelopen zaterdag, van de hand van onder meer Merijn Rengers, maar op na.

Een op de drie winkels verdwijnt de komende vier jaar, zegt ook Heerlen zelf. De winkelleegstand ligt in het centrum al ruim boven de tien procent. Toch fiatteert dezelfde gemeente nieuwe retailplannen voor de Plu, het voormalige Poskantoor en het Maankwartier, terwijl de noodzakelijk geworden herontwikkeling van ’t Loon alleen maar rendabel kan worden gemaakt met nieuwe meters. En de buurgemeenten in wat Parkstad heet – maar geen stad is – gaan ook lekker door met het plannen van nieuwe retailmeters, alsof ze nog nooit van krimp hebben gehoord.

Heerlen claimt verder nauwelijks leegstand te hebben in het kantorensegment, maar dan moet Depla maar eens goed rondkijken in zijn gemeente. Tja, als je het oude CBS-kantoor niet meerekent en het eind van het jaar leegstaande eigen Stadskantoor, plus de leegstand op het ABP-terrein, dan kun je volhouden dat er weinig kantorenleegstand is.

En dan is er nog het door Depla in zijn infostuk voor de gemeenteraad genoemde initiatief om professor Piet Eichholtz te vragen de mogelijkheden te onderzoeken voor een vastgoedfonds, dat moet worden gevuld met  leegstaande winkelpanden in het centrum van de stad. Ik weet dat Piet van veel zaken verstand heeft, maar dat hij ook specialist is retailvastgoed en het opzetten van retailvastgoedfondsen is nieuw voor me. Dat fonds gaat er natuurlijk niet komen, niet omdat Eichholtz zich ermee bezig houdt, maar omdat het een doodgeboren kind is. Want zo’n fonds, als het er al komt, zal zeker niet leiden tot een oplossing voor de structurele leegstand in bijvoorbeeld de Geleenstraat. Wie zong ook al weer dat dromen bedrog zijn? Dat was niet Leen Jongewaard.

Als ik kijk hoeveel belangrijke vastgoedpartijen er op dit moment in Heerlen op een kleine vierkante meter actief zijn (NSI, ABP/APG, Corio, 3W Development, Multi, C Mill, NS Poort, Jos Paardekoper, Van de Mortel, De Jonge Vastgoed, woningcorporatie Weller, en dan vergeet ik er waarschijnlijk nog een paar), dan zou ik Depla aan willen raden vanuit een realistische krimpvisie met al die partijen aan tafel te gaan zitten en die partijen niet van zich te vervreemden door hen de schuld te geven van alle Heerlense vastgoedellende. Het is waarschijnlijk niet zozeer de schuld van ’t kapitaal of de vastgoedbazen dat er in Heerlen zoveel mis gaat, maar de schuld van de eigen politici over een lange reeks van jaren.

20120229 memo gemeente Heerlen

Advertentie
Comments
5 Responses to “Heerlen: Het is allemaal de schuld van de vastgoedeigenaren”
 1. jos van de mortel schreef:

  De Plu ontwikkeling zal er wel niet gaan komen. De ING trekt daar de stekker wel uit, tenzij ze nog meer geld willen verliezen in Limburg, maar dat zie ik Kragtwijk niet beslissen. Ook kandidaat gebruikers voor het grootste deel van het Maankwartier zijn schaars, dus ook die bouw zal wel ernstig vertragen of niet doorgaan, dus waarom niet al twee jaar geleden ons een vestiging van de PRIMARK in Schinkelkwadrant Noord gegund, dan hadden ze er al gezeten. Waarom niet bouwen voor de behoeften van de retailers, of beter nog, de consumenten, in plaats van zelf te bedenken welke projectontwikkelaar wat waar mag bouwen en dan dat bouwsel maar zien in te vullen? Wat een merkwaardige bestuurders hebben ze in Limburg!

 2. Aleid schreef:

  Heerlen, ik woon hier sinds een aantal jaren, en mij valt op dat er geen enkele overkoepelende visie is op stadsontwikkeling. In verschillende hoeken van de stad wordt er wat aangerommeld, waarbij de onderlinge samenhang ver te zoeken is. Wat er neergezet wordt is van een achterhaalde vormeving en draagt niet bij aan een (al nauwlijks ervaren) kwaliteitservaring. Daarnaast staat er vrijwel in het centrum al jaren een enorm kantoorgebouw weg te rotten (vroegere Technisch College), wat volkomen genegeerd wordt, persoonlijk vind ik dat een schandvlek voor Heerlen.
  Je krijgt de indruk dat B&W geen zeggenschap hebben over wat er plaatsvindt op het vlak van RO, maar dat er verschillende belanghebbenden zijn die de gang van zaken bepalen.
  Het zet je als (relatieve) buitenstaander wel aan het denken over zowel de integriteit van lokale bestuurders als hun bestuurlijke vaardigheden.

 3. Lilian Tan schreef:

  Het lijkt wel veel op Oss, alleen het imponerend beton hebben we niet, alleen gewoon beton.

 4. raimond schreef:

  Heerlen heeft nooit een goede centrumvisie ontwikkeld. Lukraak konden bestuurders ‘hun stempel’ op de stad drukken. Het gevolgis duidelijk zichtbaar.
  Iedereen kan met de huidige ontwikkelingen in het achterhoofd de toekomstige situatie inschatten; het loon zal het afleggen tegen de nieuwbouw (maankwartier en plu) en de aanloopstraten alsmede het oude centrum(oost) zullen niet meer bestaan in hun huidige vorm.
  Ik denk dat het verstandig is om, als men meer meters maakt, aan de andere kant ook meters te ontrekken aan het winkeloppervlak. Verander de bestemming in ‘wonen’.
  Qua kantoren en het Arcus verdienen B&W gewoonweg een schop onder hun ….
  Toegeven aan chantage zoals bij het Arcus is gebeurt is niet uit te leggen, en nu nog bijbouwen van kantoren is te dom voor woorden.
  Als we het bestuur krijgen wat we verdienen, hebben we écht iets fout gedaan.

 5. bas schreef:

  Heerlen . Ik ben geen bestuurder of investeerder maar woon er bijna mn hele leven . Wat mij altijd weer opvalt aan Heerlen is een image probleem : rijdend vanuit het zuiden is Heerlen met een hele boulevard aan skyscrapers net een echte stad . Atrium , ABP , het Loon , DSM , meubelboulevard , autoboulevard ….. het ziet er imposant uit . Een stad om vooral te shoppen , er zijn vele mogelijkheden . Maar aan de andere kant is er altijd de fout gemaakt om overal een winkelcentrum te willen organiseren : de Plu ( leegstand ) , de Klomp ( leegstand ) , de Geleenstraat ( nagenoeg leeg ) en de Saroleastraat met de Promenade . En het Loon , , maar tussen de promenade en het Loon ligt een schouwburg in de weg ….. Ik denk dat deze leegstand meer te wijten is aan het feit dat de planning niet zo goed is : winkelend publiek wil geen uiteenliggende “centrumpjes” . En zo gauw de winkels gesloten zijn is Heerlen een grote dooie stad met veel beton . Tov Sittard of Maastricht “mist” Heerlen gewoon karakter . Alle karakteristieke oude gebouwen zijn inmiddels gesloopt , helaas . Intussen is Heerlen 1 blok imponerend beton . Meer niet . Jammer .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: