Retailpark Poort: hoe maak ik mijn eigen Stadshart kapot!

Lezers van dit blog, met name uit het westen van het land, hebben me voorgehouden dat ik relatief veel schrijf over ‘vastgoedtoestanden’ in Limburg. De escapades van het duo Jos van Rey/Piet van Pol bijvoorbeeld, het omstreden vastgoedbeleid van Heerlen of het gedoe met het stadscentrum van Kerkrade. Ik woon in Zuid Limburg, dus kan makkelijk putten uit de omstreden cases en projecten die zich steeds weer aandienen. Toch, heb ik ook eens uitgelegd, Limburg en wat er hier allemaal op vastgoedgebied mis gaat, is een pars pro toto voor heel Nederland.

Door een lezer werd ik opmerkzaam gemaakt op recente ontwikkelingen in Almere. Daar zijn Dura Vermeer Vastgoed, TCN en de gemeente Almere vorig jaar gestart met Retail Park Almere, ook wel Retailpark Poort genoemd, een investering van 60 miljoen euro, 30.000 m2 grootschalige winkels en 5.000 m2 horeca en leisure in het Olympiakwartier in Almere Poort.

In de samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd dat het retailpark veertien grote winkels moet krijgen op het gebied van sport, spel en vrije tijd. ‘Daarmee wordt kopen net zo gemakkelijk als via internet, maar het gaat samen met aanvullende voorzieningen die de verblijfswaarde vergroten’, aldus de initiatiefnemers vorig jaar in Vastgoedmarkt.

Niet zover van dit beoogde retailpark ligt het Stadshart Almere, een gemengde retailontwikkeling van MAB, in 2007 opgeleverd, maar al in 2002 voor zo’n 225 miljoen euro gekocht door het toenmalige Rodamco Europe, nu een van de weinig overgebleven Nederlandse winkelcentra in de portefeuille van Unibail Rodamco. Stadshart Almere – met 78.000 m2 aan retail – heeft het vanaf de start moeilijk gehad en de opening moest om veiligheidsredenen zelfs enige tijd worden uitgesteld. Ook de omzetten bleven de afgelopen jaren achter bij de verwachtingen. Dat heeft deels met het concept en het design van de ontwikkeling te maken, lijkt me, maar voor het belangrijk deel ook met de achterblijvende bevolkingsontwikkeling in Almere en de economische crisis. Om die reden besloten de gemeente en eigenaar Unibail Rodamco vorig jaar een aantal noodzakelijke veranderingen aan te brengen om het winkelcentrum van een nieuwe impuls te voorzien.

Inmiddels is duidelijk geworden, dat de ontwikkelaars van het Retailpark Poort er maar niet in slagen hun retailproject goed vol te krijgen, tenminste niet met de invulling en branchering die in de oorspronkelijke overeenkomst zijn vastgelegd. En die was al opgerekt, als we kijken naar de oorspronkelijke thematische invulling die was afgesproken tussen de gemeente en TCN in een eerder stadium. Toen werd er alleen gesproken over ‘leisure en sport’.

Bij de invulling die de ontwikkelaars en de gemeente nu voorstaan, is de invulling Vrije Tijd verder opgerekt en wordt  alles toegelaten wat te maken heeft met de tuin, huisinrichting tot elektronica toe. Met andere woorden, om Retailpark Poort alsnog te doen slagen, wordt de hele bestemming open gebroken en wordt het nagenoeg een regulier winkelcentrum. Dus een concurrent voor het Stadshart Almere. Te meer, omdat Retailpark Poort gratis parkeren krijgt, in tegenstelling tot het het centrum van Almere waar voor parkeren moet worden betaald in te dure parkeergarages.

Wat er nu in Almere gebeurt, is niet uniek. Ik heb soortgelijke ontwikkelingen gezien bij de Woonboulevard in Heerlen, waar we ook accessoires voor dieren kunnen kopen en een Jumbo-golfuitrusting. Blijkbaar zitten de gemeenten vast aan afspraken met ontwikkelaars, die in andere tijden zijn afgesloten, en hebben ze de grondinkomsten zo hard nodig (of zijn die inmiddels al weer uitgegeven?), dat ze hoe dan ook door willen gaan in plaats van de stekker eruit te trekken. Statistieken, harde cijfers, demografische en economische ontwikkelingen, het doet er blijkbaar allemaal niet toe.

Dat Unibail Rodamco hier weinig gelukkig mee is, valt te begrijpen. Het zegt genoeg over de arrogantie van de Bezwaarcommissie dat deze de bezwaren van het beursgenoteerde fonds naast zich heeft gelegd. Ook het bezwaar van de winkeliersvereniging Buiten-Mere is ongegrond verklaard.

Dat de bewoners van Almere evenmin zitten te wachten op nog meer winkels in hun stad, is een positief teken. In Almere Vandaag spreken zij hun vrees uit, dat Retailpark Poort de doodsteek is voor het toch al moeizaam draaiende stadscentrum. Er wordt in Almere Vandaag onder meer gesproken over dreigende leegloop van winkels en de verpaupering van het centrum. ‘Er is vorig jaar begonnen met het aantrekkelijker maken van het Stadshart, onder andere door meer groen. Ook hebben bewoners van het centrum toestemming moeten geven voor nieuwe investeringen, zoals luifels tegen windoverlast. Er zijn miljoenen geïnvesteerd om meer mensen naar het Stadshart te trekken. Dat gaat nu zeker niet meer lukken.’ Bewoners van het appartementencomplex Lakeside aan het Forum hebben inmiddels hierover ook een brief geschreven naar het college van B&W, maar we kennen het resultaat waarschijnlijk wel.

Op een dag dat iedereen naar de stembus gaat, is het goed je nog eens te realiseren hoe de politiek zich vaak gedraagt. Amateurisme, puur eigen belang, kortzichtigheid, arrogantie, dit soort negatieve kwalificaties spelen allemaal in rol, terwijl toch professionele en langjarige argumenten de doorslag zouden moeten geven. Ik ben niet tegen een flexibele aanpak, maar dat is iets anders dan de problemen bij het ene project op te lossen door die van een ander, bestaand project enorm te vergroten.

Ik ben het lang niet in alles eens met de opmerkingen van professor Cor Molenaar, onlangs in zijn boek Het Einde van winkels? Maar de gemeenteraad van Almere en het College aldaar zouden zich toch maar eens een exemplaar moeten aanschaffen. En als ze dan ook nog het recent verschenen boek Het Nederlands winkellandschap in transitie van professor Ed Nozeman, Wim van der Post en Michael Langendoen bij nemen (liefst fysiek gekocht in een boekhandel in Stadshart Almere en dus niet besteld via internet!), dan zouden ze ongetwijfeld tot een heel andere opstelling komen.

 Cartoon: Almere Vandaag

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: