Wat hebben vastgoedbobo’s toch met het gratis laten opknappen van hun huis?

De zelf jarenlang in allerlei juridische procedures verwikkelde Erik de Vlieger had in een interview in de Vastgoedmarkt van afgelopen mei al een voorschot gegeven. De Vlieger: ‘Het meest teleurgesteld ben ik nog in Ton van Oosten, de voormalige directeur van Imca Vastgoed. Twee jaar geleden riep de Fiod mij als getuige op. De Fiod deed onderzoek naar transacties waarbij het voormalige management zich onrechtmatig zou hebben bevoordeeld, buiten mijn medeweten. Gevraagd werd of ik als voormalige eigenaar aangifte wilde doen. Dat heb ik geweigerd om persoonlijke redenen.’

Wat niet in het interview stond was, dat De Vlieger aanvankelijk heel wat concreter was in zijn beschuldigingen aan het adres van Van Oosten, inclusief trouwens aan de twee overige leden van het toenmalige management van Imca Vastgoed (Jan Heeremans en Koert-Hans Smit), dat in 2005 met behulp van de banken een geslaagde machtsgreep uitvoerden om De Vlieger van de portefeuille van Imca Vastgoed los te weken teneinde Maeyveld op te richten Maar De Vlieger kon – of wilde – geen verdere details geven en Van Oosten – door journalist Peter Hanff benaderd om commentaar – ontkende de verdachtmakingen. Onder het interview stond dan ook afgedrukt: ‘Ton van Oosten ontkent desgevraagd de uitspraken die De Vlieger over hem heeft gedaan. Vastgoedmarkt heeft echter uit betrouwbare bronnen vernomen dat Van Oosten uitgebreid is ondervraagd door de Fiod over zijn transactiegedrag.’ Ik kan er nog aan toevoegen dat Van Oosten per mail – laat ik het zo maar noemen! – ‘weinig verstandige’ mailtjes naar de redactie heeft gestuurd om te voorkomen dat het interview werd afgedrukt, terwijl toen al duidelijk was dat hij met de Fiod in onderhandeling was over een schikking.

Vastgoedmarkt en De Vlieger kregen dus gelijk, want zoals in de Nieuwsbrief van afgelopen vrijdag valt te lezen, heeft Van Oosten een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie om mogelijke strafvervolging te voorkomen. ‘Hij betaalt 59.000 euro en krijgt een werkstraf van 120 uur vanwege belastingfraude, valsheid in geschrifte en niet ambtelijke omkoping. (-) Als voormalig directeur van Maeyveld werd Van Oosten ervan verdacht privé-voordeel te hebben genoten op kosten van het bedrijf. Hij zou eind 2005 privé-werkzaamheden aan zijn woning hebben laten verrichten en de kosten daarvan zou hij door zijn werkgever hebben laten betalen. Daarnaast zouden er door aannemers gratis werkzaamheden zijn verricht aan de woning met het oog op mogelijke andere opdrachten. Deze kosten zijn niet verantwoord in zijn aangifte inkomstenbelasting,‘ aldus de VGM in een Extra Nieuwsbrief.

Gisteren werd het voor Van Oosten nog ellendiger, want in een persbericht maakte de vastgoedonderneming COD (Cradle of Development), waarvan hij CEO was, bekend dat de twee partijen uit elkaar gaan. ‘Dit besluit volgt op de openbaarmaking door het Openbaar Ministerie, afgelopen vrijdag, van het feit dat de heer Van Oosten met het Openbaar Ministerie een schikking heeft getroffen ter voorkoming van mogelijke strafvervolging. COD en de heer Van Oosten benadrukken dat de vermeende feiten waar deze schikking op ziet, zich hebben afgespeeld voordat de heer Van Oosten bij COD betrokken was. COD staat hier dus buiten en is nooit op de hoogte geweest. Als reden om zich als bestuurder van COD terug te trekken noemt de heer Van Oosten dat hij meent dat hij onder deze omstandigheden zijn taken als bestuurder van COD niet naar behoren meer kan uitoefenen. Voor hem staat de kwaliteit en continuïteit van COD voorop. COD betreurt de gang van zaken, alsmede het vertrek van de heer Van Oosten. De taken van de heer A.H.W (Ton) van Oosten zullen worden voortgezet door zijn medebestuurder, de heer B.J.P. (Bas) van Veggel, die reeds van het bestuur van COD deel uit maakt.’

Erger kan bijna niet voor een vastgoedprofessional, die relatief jong is en die een veelbelovende carrière voorgoed de vernieling in ziet gaan. Ik moet denken aan de voormalige bestuursvoorzitter van DTZ Zadelhoff, Cees de Jong, die in oktober 2008 om een soortgelijke reden moest terugtreden, aldus het archief van Vastgoedmarkt: ‘Het bestuur van DTZ Zadelhoff is hiertoe overgegaan na een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank inzake een fiscale fraude die teruggaat tot 1999. De Jong is op 9 oktober 2008 veroordeeld tot een taakstraf van 110 uur. Hem is daarnaast een voorwaardelijke geldboete opgelegd ter hoogte van 45.000 euro.’ Ik constateer dat de afgelopen vier jaar de straffen op dit soort vergrijpen in ieder geval iets omhoog zijn gegaan. Wat hebben die vastgoedbobo’s toch met het gratis laten opknappen van hun huis?

In mijn blog over Ton Hooijmaijers van 15 oktober (‘Hooijmaijers: Nederland is maakbaar, maar ik stuur wel een rekening’) spreek  ik me uit tegen een waarheidscommissie, zoals wordt voorgesteld voor het professionele wielrennen naar aanleiding van de aanhoudende dopingverhalen. ‘Er zal binnenkort – sluit ik niet uit – ook iemand gaan roepen dat er een ‘waarheidscommissie’ voor de vastgoedsector moet komen, waarbij iedereen met veel gevoel voor drama kan bekennen wat hij (of zij) allemaal fout heeft gedaan, zonder dat er gestraft zal worden. Onzin, hard juridisch aanpakken, veroordelen en flinke boetes uitdelen en echt plukken (niet zoals bij Jan van Vlijmen, die gewoon door kan gaan met zakendoen!), is mijn mening.

Gelukkig gebeurt dit nu, waarbij het me niets kan schelen of Ton H. en Ton van O. aardige personen zijn of niet. Maar ik vind in dit geval wel, dat met name COD – een ontwikkelaar die eigendom is van onder meer Multi Development-topman Hans van Veggel en diens zoon Bas – in de persverklaring van gisteren zich er wel erg gemakkelijk vanaf maakt. Want de bewering dat de ‘duurzame ontwikkelaar’ COD van de feiten tegen Van Oosten niet op de hoogte was, is regelrechte onzin. Iedereen in het commercieel vastgoed wist – dus ook de Van Veggels – dat Van Oosten in september 2008 juist vanwege deze affaire door Fortress aan de kant was gezet. En anders moeten de Van Veggels de VGM toch eens beter gaan lezen!

Het zijn dus krokodillentranen van COD en zegt wel iets over de bedrijfscultuur. Vier jaar lang dachten de Van Veggels en Van Oosten zelf dat het allemaal zou overwaaien en nu het wel tot een juridische schikking is gekomen, moet er krachtig en vooral ethisch verantwoord worden opgetreden, want anders gaan de klanten vervelende vragen stellen.

Deze zaak illustreert opnieuw dat er heel wat mensen boter op hun hoofd hebben in de vastgoedsector, maar dat niet iedereen evenredig zwaar getroffen wordt. Als je maar genoeg geld hebt, koop je verdere vervolging af (in de Klimop-zaak zelfs met tientallen miljoenen tegelijk) om vervolgens weer lekker door te gaan met zakendoen. Zo gebeurde het ook in de Rochdale-zaak, waarbij de naam van Van Veggel zelf viel en hij een persoonlijke schikking trof van 25.000 euro, terwijl Multi Development meer dan een half miljoen moest dokken.

Ik heb geen medelijden met Van Oosten om wat hem nu is overkomen. Dat heeft hij helemaal zelf veroorzaakt. Wel illustreert zijn vertrek bij COD dat er nauwelijks sprake is van ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ en dat er in de bedrijfscultuur van veel ondernemingen nog steeds heel wat mis is, maar dat er pas harde maatregelen worden genomen als het OM zich echt roert. 

Comments
4 Responses to “Wat hebben vastgoedbobo’s toch met het gratis laten opknappen van hun huis?”
 1. sepp weber schreef:

  weet iedereen wel hoe Hans van Veggel aan zijn eerste projekten is gekomen nadat hij MAB verliet. Misschien per ongeluk dossiers meegenomen.
  Sepp

 2. Ed Nypels schreef:

  Alleen de RICS geeft de vastgoedsector een kans om gevrijwaard te worden van dit soort praktijken. Een kleine kans weliswaar, maar wel een kans. Elk RICS lid gaat toch elke dag bij het opstaan de confrontatie aan met zijn ethische geweten.

  • theo schreef:

   hr Nypels, uw naieviteit is aandoenelijk… grote kans als RICS een paar jaar eerder in NL was begonnen dat velen van de heren die nu op t schavot staan, “ere-leden” etc zouden zijn…. Ik voorspel u: over een beperkt aantal jaar gaat u het druk krijgen met royeren

 3. Henk V schreef:

  Ruud, je wordt bijna mild! Het is natuurlijk van de zotte dat van Veggel van niets zou weten en het is kul dat voor COD dit n reden is om van Oosten te ontslaan…. Van Veggel heeft zelf soortegelijke akkefietjes aan de hand gehad (en nog erger, maar dat is nooit gepubliceerd, dus enkel “van horen zeggen”). Maar Ton kennende heeft ie wel n aantal van zijn voormalige maatjes verlinkt in ruil voor strafvermindering dus dit wordt nog wel vervolgd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: