Het net rond Van Rey en Van Pol wordt steeds steviger aangetrokken

U hebt het waarschijnlijk al op de radio gehoord. De rijksrecherche heeft vanochtend een inval gedaan bij de woning en het kantoor van projectontwikkelaar Piet van Pol in Roermond. Niemand in het Limburgse kan er verbaasd over zijn, hoewel de VVD in Roermond (en ook in Den Haag) en sommige bevriende burgemeesters (bijvoorbeeld Jos Som van Kerkrade) waarschijnlijk hebben op hun blote knieën gebeden dat deze kelk aan hen voorbij zou gaan.

De inval komt voort uit het justitieonderzoek naar de handel en wandel van oud-VVD-wethouder Jos van Rey, die vorig jaar als verdachte werd aangemerkt vanwege belangenverstrengeling en dus corruptie. Dat deed hij onder meer in zijn nauwe relatie met zijn vriend, de projectontwikkelaar Van Pol die onder het VVD-bewind van Van Rey de ene vastgoedopdracht na de andere kon realiseren. De zaak die justitie op het oog heeft, is met name de gang van zaken rond het project Kazernevoorterrein dat door Van Pol samen met Volker Wessels is ontwikkeld in nauwe samenwerking van de gemeente Roermond.

Ik ga hier niet de hele gang van zaken opnieuw gedetailleerd uitleggen. Lees daarvoor mijn eerdere blogs (‘Valt de koning van Roermond van zijn troon?‘ van 21 maart 2012; ‘Bouterse en Van Rey, personen die niets met elkaar te maken hebben’ van 24 maart; ‘Beoogd deputé Jos van Rey, een mooi voorbeeld van ‘laten lopen’’ van 10 juni; en vooral ‘Een burgemeester als ontwikkelaar. Oftewel een sketch voor drie ‘Jossen-en-een-Piet’. Lees ook: ‘Is Jos van Rey een ‘slecht mens?’’ van 22 oktober. )

Voor wie dat allemaal te veel is, een korte samenvatting. Jos van Rey is als VVD-wethouder het afgelopen decennium nauw betrokken geweest bij het – succesvol, dat zeker – positioneren van Roermond als de belangrijkste retailstad van Limburg. Hij was de man die ervoor zorgde dat er een factory outlet op het Kazerneterrein kwam, dat er een Retailpark werd gerealiseerd en dat ook het Kazernevoorterrein werd ontwikkeld. Het opvallende was wel, dat al die projecten gedragen werden door zijn vriend van vele decennia, de ontwikkelaar Piet van Pol, ooit het maatje van die andere Roermondse vastgoedman Harry Muermans.

Van Rey en Van Pol deden ook niet moeilijk over hun vriendschap. Ze waren altijd samen op vastgoedbeurzen aanwezig, gingen samen op vakantie en gingen samen avondjes stappen en dineren. Ze domineerden ook de Roermonds politiek – waar de VVD de grootste partij is – samen met een andere belangrijke lokale ondernemer, Dré Peters, die fractievoorzitter is maar ook de man achter het huis-een-huisbladenconcern De Trompetter. In feite gebeurde er niets in Roemond zonder de goedkeuring van dit machtige VVD-drietal, daarbij gesteund door een profiterende kliek van lokale ondernemers en een machteloze oppositie, opgesierd met een reeks van zwakke burgemeesters.

Een prachtig gegeven dus voor uitstekende journalisten bij de regionale krant Limburger/Limburgs Dagblad (Theo Sniekers en Hans Goossen) om toch eens in dat potje van belangenverstrengeling te  roeren. Hun publicaties leidden er uiteindelijk toe, dat er een onderzoekscommissie werd gevormd onder leiding van ex-minister Winnie Sorgdrager. Die commissie oordeelde begin vorige zomer, dat er misschien geen sprake was van duidelijke schendingen van belangenverstrengeling (dat kon door de commissie die slechts een beperkte onderzoeksopdracht had, niet bewezen worden), maar toch zeker van de schijn van belangenverstrengeling. Van Rey vond daarop dat hij was vrijgepleit en probeerde ook gewoon door te gaan met het uitoefenen van zijn macht of er niets aan de hand was. Hij wilde zelfs afgelopen zomer gedeputeerde van Limburg worden.

Waarmee Van Rey – en Van Pol – geen rekening had gehouden, was dat het OM een eigen, onafhankelijke positie heeft . Op basis van een verdenking van de Belastingdienst werd er door de recherche toch een geheim onderzoek gestart en werd Van Rey langdurig afgeluisterd. Dat leidde in oktober vorig jaar tot een inval in zijn huis, zijn kantoor en in de woningen van zijn kinderen die ook allerlei vastgoedbelangen met hun vader delen. Van Rey moest terugtreden als wethouder en Eerste Kamerlid en is sindsdien in afwachting van verdere stappen van het OM. Wel heeft het onderzoek van het OM – en wat daaruit naar boven is gekomen – ook in Den Haag tot de nodige opschudding gezorgd, aangezien vast is komen te staan dat verschillende Limburgse VVD-politici (onder wie de staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers) tijdens de laatste verkiezingen indirect door Van Rey en Van Pol zijn gefinancierd.

Al die tijd leek het erop dat Van Pol de dans zou ontspringen. Tot vandaag dan. Voor  de CDA-burgemeester van Kerkrade, Jos Som was alle publiciteit rond het duo Van Rey-Van Pol is ieder geval vorige afgelopen herfst geen enkele reden om Van Pol niet uit te nodigen om hem en de gemeenteraad te adviseren over een zeer moeilijk lokaal project, het centrum van Kerkrade. In mijn eerder genoemde blog over‘een sketch voor drie Jossen-en-een-Piet’, heb ik daar al het nodige over geschreven. Som heeft zich echter steeds op het standpunt gesteld dat zolang Van Pol geen verdachte is, hij gewoon met deze ontwikkelaar zaken kan doen. Dat Van Pol het project inmiddels ook uit de handen heeft laten vallen en achter de rug van de gemeenteraad van Kerkrade weer aan het verkwanselen is, doet er blijkbaar niet toe.

Ik vermoed dat Som nu niet anders kan doen dan alle banden met Van Pol te verbreken. De burgemeester kan zelf ook het beste aftreden, want hiervoor was hij – ook in de gemeenteraad – gewaarschuwd. Met zijn toch wel grote mond, had de burgemeester tenslotte ook zijn politiek lot verbonden aan de oplossing van het centrumplan met behulp van Van Pol.

De Limburgse verhoudingen kennende en de opvattingen in het Zuiden bij sommige politici, ben ik bang dat het zover niet komt. Burgemeester Som – een notoire opportunist – blijft gewoon zitten en van het door leegstand en verkeerde keuzes gekenmerkte Centrumplan Kerkrade horen we de komende jaren niets meer. Ten koste van de belastingbetaler die dankzij Van Pol en Som veel te veel heeft betaald voor de aankoop van een deel van de bebouwing van dit centrumproject. 

Advertentie
Comments
3 Responses to “Het net rond Van Rey en Van Pol wordt steeds steviger aangetrokken”
 1. jos van de mortel schreef:

  Dag Ruud,

  Hoorde indirect van je optreden op TV gisteren; puik optreden. Begreep mijnheer van Drunen en mijnheer Som ook niet goed; willen ze nu in eigen regie voor leegstand het Engelman plan gaan uitvoeren (en wat nu als daar de volgende inval plaatsheeft; huisarchitect van van Pol?). En wat moet een supermarkt met bovengronds parkeren in een stadscentrum van ca. 50.000,00 inwoners naast het stadhuis? Kafkaeske uitspraken allemaal! Begrijp ook niet goed waarom ons plan destijds niet akkoord is bevonden; de retailmarkt wordt per dag slechter, Schoenenreus, Bandolera, Geddes en Gilmore (Brownie stores), allemaal de laatste 10 dagen in faillissement al. Van het plan van Pol zijn niet eens kostprijsberekeningen beschikbaar….En van Jan Linders wisten wij een aantal jaren terug al dat ze niet wilden en toen hebben wij de supermarkt er zelfs maar helemaal uit gehaald.

  Met vriendelijke groet,

  Jos van de Mortel

 2. jos schreef:

  Goedenavond Ruud,

  Vergeet niet dat 29 van de 30 gemeenteraadsleden het plan “van Pol” in Kerkrade toejuichten, en niet naar een financiele onderlegger vroegen. Overigens wordt er nog steeds volgens de krant door veel gemeenteraadsleden geroepen dat het plan zo moet worden uitgevoerd (met een andere ontwikkelaar of door de gemeente; na het WMC moet de schop in de grond?) terwijl de financiele onderlegger nog steeds niet klaar is, en CBRE waarschijnlijk nog steeds geen wezenlijke invulling heeft gevonden. Het plan past in het kader “veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven”, zoals er ook in Heerlen door een ruime meerderheid van de gemeenteraadsleden plannen zijn goedgekeurd omtrent Maankwartier, Schinkelkwadrant Zuid, en CarBon6 (ook plannen in het kader van “veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven”). Allemaal plannen die niet rond te rekenen zijn, omdat er geen behoefte aan is, of er alleen incompetente lieden mee bezig zijn of pas na vele jaren ineens uit kunnen, omdat partijen/curatoren hun verlies nemen. Wat wel kan of waar wel behoefte aan is wordt niet politiek ondersteund, omdat er geen talloze arbeidsplaatsen (waarschijnlijk voor Polen dan) worden beloofd, of omdat ze financieel gezond zijn maar niet gewenst want kleinschaliger dan de projecten die alleen met miljoenen subsidie kunnen worden vlotgetrokken. De gemeenteraden van Kerkrade en Heerlen hebben dringend boekhouders, ongelovige Thomassen en realisme nodig, in plaats van al die goedgelovige bestuurders en ja-knikkers.

  Met vriendelijke groet,

  Jos van de Mortel

 3. Peter van de Laar schreef:

  Wellicht een geschikt moment voor Kerkrade om te werken aan de come back van Jos van de Mortel (de 3e Jos) om het Centrumplan Kerkrade toch nog van de grond te krijgen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: