Blackstone heeft Multi in een stevige omhelzing en laat niet meer los

Drie weken geleden, op de Mipim, werd ik geconfronteerd met geruchten dat het met de Nederlandse ontwikkelaar van winkelcentra Multi Development opnieuw niet goed zou gaan. Sterker nog, ik hoorde dat de Amerikaanse private equity investeerder Blackstone bezig was de financieringsschulden van Multi sterk afgewaardeerd op te kopen. Multi zou – en dat gerucht gaat trouwens al enige jaren – nu echt technisch failliet zijn. Hoe verifieer je zulke verhalen? Ik heb het bij een paar relaties geprobeerd, maar kwam niet verder. Wel ontdekte ik op internet dat Turkse bladen afgelopen november al zulke berichten publiceerden en dan zou het met name gaan om de belangstelling van Blackstone voor de Turkse winkelcentra van Multi. Maar mijn Turks is nu eenmaal niet zo best en de paar contacten die ik in Istanbul heb, wisten me niets te zeggen of wilden me niets zeggen. Dat kan ook. Dus heb ik dit item maar even laten liggen. Wel heb ik op de Mipim op de betrouwbaarheid van dit bericht drie goede flessen wijn gezet.

Vanochtend kwam het Fd met het bericht dat Blackstone de helft van de schuld van Multi Corporation wil overnemen. Het Fd baseert zich daarbij op een artikel in de Financial Times. Dat ben ik toch maar even gaan opzoeken. Het bewuste artikel is zelfs heel concreet en ligt geheel in de lijn van wat me op de Mipim werd gemeld.

Ik citeer: ‘Blackstone’s European real estate arm has acquired almost half of the debt of Multi Corp and may soon gain control of the shopping mall developer, according to people familiar with the matter. On Friday, the ailing Multi Corp – which is headquartered in the Netherlands and builds retail developments across Europe and Turkey – missed an interest payment, which is likely to force bank lenders still holding their loans to take writedowns and sell their exposure.’

Met andere woorden: Blackstone heeft al bijna de helft van de uitstaande schuld van Multi – geschat op 900 miljoen euro – opgekocht en staat dus op het punt de controle te verwerven over het bedrijf van oprichter, aandeelhouder en chairman Hans van Veggel. Multi is blijkbaar ook niet meer in staat om aan zijn hypothecaire verplichtingen te voldoen. En, zo werd me in Cannes verzekerd, Blackstone is vastbesloten de controle over Multi te verwerven, wat niet anders kan betekenen dat Hans van Veggel’s rol definitief is uitgespeeld. Tenzij deze opnieuw een joker uit zijn colbertjasje trekt en het met de Amerikaanse durfinvesteerder op een akkoord gooit.

Maar dat is nog maar de vraag. Bij een deal met Morgan Stanley in 2006 heeft Van Veggel al 100 miljoen euro in Multi gestopt en dat geld lijkt hij definitief kwijt te zijn. Net zoals mede-oprichter Ton van Dam zijn 20 miljoen euro kan vergeten, die hij er ook in 2006 in stak. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het duo opnieuw bereid is uit hun privé vermogen bij te dragen om voor Multi de zoveelste doorstart mogelijk te maken.

In September 2011 maakte Multi Corporation nog trots bekend, dat er een akkoord was bereikt over de herfinanciering van de onderneming. Het ging daarbij om een bedrag van 850 miljoen euro. Deze financiering kwam van een syndicaat van elf banken onder leiding van de Nederlandse bank NIBC. Van Veggel werd in het persbericht nog geciteerd: ‘De onderneming staat er goed voor. Met deze financiële faciliteit ligt er een uitstekende basis voor continuering van onze strategie. Ook hebben we onze organisatiestructuur efficiënter gemaakt. Er is een managementlaag weggenomen en de landenmanagers zijn toegetreden tot het executive committee.’

Het ziet er naar uit dat Blackstone bezig is in ieder geval een deel van de schulden bij deze elf banken op te kopen. Ik schat dat dat gebeurt bij met name de Spaanse banken in dit syndicaat. Die zijn als nel bereid met minimaal de helft genoegen te nemen. Deze financiering volgde trouwens op die uit maart 2007, waarbij Multi 900 miljoen euro kreeg van de Hypo Real Estate Bank International en NIBC Bank. Maar de belangrijkste ondersteuner in deze financiering uit 2007 – Morgan Stanley Real Estate Funds – is sindsdien afgehaakt en heeft zijn verlies genomen.

Anderhalf jaar later blijkt, dat de herfinanciering onder leiding van NIBC structureel opnieuw niets heeft opgeleverd, net zo min als dat het geval was in maart 2010, toen het beursgenoteerde vastgoedfonds Corio maar liefst 15 procent van de operationele winkelcentrumportfolio en winkelcentrumontwikkelingsportfolio van Multi overnam voor een bedrag van 1,3 miljard euro. Corio kocht voor dat bedrag vier operationele winkelcentra en vijf winkelcentra in ontwikkeling met name in Duitsland en Spanje, maar heeft daarop sindsdien vooral verliezen en afschrijvingen moeten noteren. Achteraf moet worden geconcludeerd dat die overname door Corio weliswaar een dreigend faillissement van Multi heeft kunnen afwentelen, maar er zeker niet voor gezorgd heeft dat Multi in een veiligere haven terecht kwam.

De ambities van Blackstone zijn overigens duidelijk. De Amerikanen hebben hun zinnen gezet op Europa en zijn op koopjesjacht. Vorig jaar kocht Blackstone al vier winkelcentra in Turkije van het private vastgoedfonds Redevco en aangenomen mag worden dat in die Turkse portefeuille nu ook plaats is voor de Turkse winkelcentra van Multi. Lees daarvoor trouwens mijn interview in de Vastgoedmarkt van maart dit jaar (dus vorige week!) maar op na onder de kop ‘Blackstone heeft grote plannen met Turkije’. Ik wist, op het moment dat ik met Patrick van Dooyeweert en Steven Poelman van de Turkse Blackstone-dochter Qubicon sprak, trouwens nog niets over de ambities van Blackstone met Multi en het duo wilde er ook daarna niets over zeggen. Of konden dat, begrijpelijkerwijs, ook niet.

Blackstone en Multi zijn overigens niet helemaal vreemden voor elkaar. Blackstone controleert namelijk ook het 50 procent-belang van Multi in het  winkelcentrum Southgate in Bath (investeringswaarde 360 miljoen euro), nadat de investeerder een portefeuille met ‘non-performing property loans’ van Royal Bank of Scotland had weten te bemachtigen. En daar blijft het niet bij. Want op de website van Blackstone kan worden teruggevonden, dat de private equity onderneming net 13 miljard euro heeft opgehaald voor haar ambities in Europa. Met zo’n bedrag is Multi dus eigenlijk een koopje.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: