Een verrassende benoeming, of toch niet? Jaap Blokhuis gaat Multi leiden

Jaap Blokhuis (1958) wordt per half april de nieuwe CEO van Multi. Hij volgt daarmee interim Dick van Well op die het afgelopen jaar Multi leidde, na de overname van de Nederlandse vastgoedonderneming door de Amerikaanse investeerder Blackstone en het daaraan gekoppelde vertrek van oprichter en voormalig grootaandeelhouder Hans van Veggel. Blokhuis wordt dus feitelijk de opvolger van Van Veggel

Met de aanstelling van Blokhuis maken de Amerikanen duidelijk, dat het hen serieus is met Multi en hun Europese belangstelling voor commercieel (retail)vastgoed in Europa. Blokhuis is namelijk een van de meest uitgesproken en deskundige vastgoedpersoonlijkheden in Nederland, met ook nog eens reputatie waar het gaat om integriteit. Daaraan heeft het nog wel eens ontbroken in het Nederlands vastgoed, ook bij Multi.

Nog het afgelopen weekeinde kwam Blokhuis in de vakmedia in het nieuws vanwege zijn terugtreden bij het beursgenoteerde retailvastgoedfonds Corio. In het jaarverslag van Corio over 2013, dat vorige week werd gepubliceerd, werd namelijk gemeld dat hij zijn functie als eindverantwoordelijke voor een ambitieus verkoopprogramma had neergelegd. Het afgelopen jaar gaf hij leiding aan de verkoop van een winkelcentraportefeuille van Corio ter waarde van 1,4 miljard euro. Daarvan is inmiddels 60 procent gerealiseerd, een opmerkelijk resultaat in een moeilijke markt. In een persreactie op dit bericht gaf Corio al aan dat een aanstelling elders aanstaande was:  ‘De heer Blokhuis heeft de raad van commissarissen (van Corio; rdw) laten weten dat hij de ambitie heeft om een voltijds functie te bekleden. Daardoor is hij helaas niet beschikbaar voor herbenoeming in de raad van commissarissen.’

Voordat hij bij Corio – eerst als commissaris en later als verantwoordelijk voor het verkoopprogramma – aan de slag ging, was Blokhuis CEO van het vastgoedfonds van de familie Brenninkmeijer, Redevco. Hij trad bij Redevco in 1999 in dienst en onder zijn leiding groeide het private fonds uit tot een professionele vastgoedonderneming met een winkelportefeuille van meer dan 6,5 miljard euro op dit moment. Cruciaal daarbij was het omvormen van wat oorspronkelijk de vastgoedafdeling van C&A was, met vooral C&A winkelpanden in tien Europese landen.

Blokhuis had voor zijn Redevco-periode ook al een vastgoedreputatie opgebouwd bij ING Real Estate, waarvoor hij 16 jaar werkzaam was. Zo was hij onder meer directeur van ING Vastgoed Asset Management. Hij werd eind vorige eeuw algemeen beschouwd als de ‘kroonprins’ om te zijner tijd Jan Doets op te volgen als CEO van ING Real Estate.

Met zijn internationale achtergrond, zowel als belegger als ontwikkelaar, zijn brede netwerk en een uitgesproken kennis van retail en retailvastgoed is Blokhuis dan ook een uitstekende en enigszins voor de hand liggende keus om de Europese ambities van de Amerikaanse investeerder Blackstone verder vorm te geven en uit te bouwen. Blackstone is nu al – met een portefeuille assets under management van 266 miljard dollar (cijfers eind december 2013) – de grootste private investeerder in de wereld. Aan vastgoed had de onderneming eind 2013 voor 79 miljard dollar aan assets under management. Blackstone is in vastgoed de afgelopen jaren vooral actief in Europees logistiek vastgoed, maar kocht ook een winkelcentraportefeuille in Polen en in 2012 vier winkelcentra – van Redevco – in Turkije. De belangrijkste vastgoedtrofee was het afgelopen jaar echter de overname van de enorme schuldenlast van Multi Development in Gouda, meer dan een decennium lang de belangrijkste ontwikkelaar van winkelcentra in Europa. Door het opkopen van die schuldenlast van Multi werd Blackstone – waarschijnlijk onbedoeld – eigenaar van de hele onderneming in Gouda en dus ook van de vastgoedportefeuille, inclusief winkelcentra en talrijke nieuwe winkelcentra-ontwikkelingen. Zie hiervoor ook mijn blog van afgelopen september: https://visieopvastgoed.wordpress.com/2013/09/03/ineens-is-nederlands-grootste-ontwikkelaar-multi-helemaal-amerikaans/

 De benoeming van Blokhuis geeft hoe dan ook inzicht over wat Multi – dus Blackstone – nu eigenlijk in Europa wil. Daarover is het afgelopen jaar veel onduidelijkheid geweest. Zo doken er steeds weer verhalen op, dat de ontwikkeling van een nieuwe Koopgoot in Rotterdam op de tocht zou staan, alsook een andere, grote ontwikkeling in Heerlen, de Plu. Verder trok Multi zich noodgedwongen steeds vaker terug uit allerlei projecten, onder meer in Duitsland.

Voor de Nederlandse vastgoedontwikkelingssector is de benoeming van Blokhuis een opsteker. Nadat eerder ING en Rabo Bank al een streep hadden gezet door hun vastgoedontwikkelingsactiviteiten, leek het er steeds meer op dat dat ook bij Multi zou kunnen gebeuren. Met Blokhuis aan het roer lijkt Multi echter een serieuze doorstart te gaan maken en dat is goed voor het imago van ‘Nederland’ als de belangrijkste ontwikkelaar/belegger van retailvastgoed in Europa over de afgelopen vijftien jaar. Eindelijk is er dus weer iets waar het Nederlandse commercieel vastgoed trots op kan zijn.

Advertentie
Comments
5 Responses to “Een verrassende benoeming, of toch niet? Jaap Blokhuis gaat Multi leiden”
 1. Peter van de Laar schreef:

  Beste Ruud,
  Ik verwacht persoonlijk dat Jaap Blokhuis ontwikkelposities van Multi probeert te verkopen, alsmede uitontwikkelde/gerealiseerde eindproducten. Bij Corio heeft Jaap Blokhuis ook opruiming/uitverkoop gehouden.
  Blackstone kan dan met de verkoopopbrengsten nieuwe beleggingen en of ontwikkelaars met aantrekkelijke posities kopen op basis van aantrekkelijke rendementen.
  Jaap Blokhuis is in mijn ogen gezien zijn vakkennis en gedegen reputatie geschikt geweest om bij het voormalige SNS Property Finance grote schoonmaak te houden.
  Vriendelijke groeten uit het Zuiden,

  Peter van de Laar

 2. Linda Kruit schreef:

  Een beetje integriteit én vooral daadkracht kan ons vastgoedwereldje wel gebruiken!

 3. Betekent dit dat jij verwacht dat Multi Vastgoed de ontwikkelpoot nieuw leven gaat inblazen? En dat dat door een enkele man komt? En dat Blackstone niet alleen meer de dienst uitmaakt? En dat het verkleinen van de bouwplannen een halt wordt toegeroepen? Of dat hij net als bij Corio posities gaat verkopen?

  • ruuddewit schreef:

   Blackstone is vooral geinteresseerd in uitontwikkelde ontwikkelingen en zal zo snel als mogelijk de hele portefeuille naar een grotere omvang willen brengen en die dan weer over 5/7 jaar verkopen/naar de beurs brengen. Maar Multi heeft nu eenmaal een sterke ontwikkelingspoot en een flink aantal projecten in de pijplijn. Ze zullen beslist een aantal van die projecten uitontwikkelen, mits daarvoor natuurlijk huurders zijn. Dat verschilt van project tot project. En zeker, een man geeft daarbij niet de doorslag. Maar ook bij Redevco heeft Blokhuis bewezen winkelcentra te kunnen ontwikkelen (in Turkije) die ook nog eens renderend kunnen worden doorverkocht (ironisch gezien aan datzelfde Blackstone). Ik denk dat Blackstone juist om deze reden met Blokhuis in zee is gegaan!

   • Turkije is anders dan Nederland nog een groei-economie, waar extra winkelcentra nog aan een behoefte voldeden. Dat is in Nederland niet meer zo. Het is een heel ander spel. Het zal me benieuwen…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: