Fd-berichtgeving over Keur/FGH een nieuwe nederlaag voor de journalistiek

Op woensdag 5 maart  (gisteren) schreef ik in mijn blog https://visieopvastgoed.wordpress.com/2014/03/05/over-journalistieke-normen-en-waarden-provoceren-en-onze-rechtspraak/ onder meer over de twee korte gedingen die Klaas Hummel en Cees Hakstege tegen het Financieele Dagblad (Fd) hadden aangespannen en vervolgens verloren. Een van mijn conclusies was: ‘Ik heb sterk het gevoel dat de rechtbank al vooraf had besloten niets tegen het Fd te zullen ondernemen en er vervolgens argumenten bij heeft gezocht.’

De hoofdredacteur van het Fd, Jan Bonjer was echter jubelend over de gewonnen rechtszaken: ‘Het FD hecht grote waarde aan feiten, aan gefundeerde feiten. Ik vind het zeer belangrijk dat de president van de rechtbank in beide rechtszaken heeft vastgesteld dat de publicaties en uitspraken van onze onderzoeksjournalisten voldoende steun in de feiten vinden. Dat beschouw ik als een impuls voor onze journalistiek.’

Het bewijs van die ‘journalistieke kwaliteit’ van het Fd, zoals Bonjer die blijkbaar voorstaat, troffen we vandaag al aan in de berichtgeving over Peter Keur, CEO van FGH Bank onder de koppen ‘FGH-bankier Keur dekte fraude Eurocommerce af’, ‘FGH-kredieten ondanks ‘heikel punt’ malversaties’ en zelfs een hoofdredactioneel commentaar ‘Onverkwikkelijke acties FGH-topman’.

De inhoud laat zich redelijk makkelijk samenvatten: Op basis van informatie van de failliet verklaarde, frauderende ontwikkelaar Gerd Visser van Eurocommerce concludeert het Fd – met de pen van ‘ hoe kan het ook anders’  Vasco van der Boon – dat Keur ‘persoonlijk betrokken is geweest bij het tijdelijk afdekken van een omvangrijke hypotheekfraude door de grote FGH-klant Eurocommerce’.

Keur en een van zijn medewerkers hoopten, aldus het Fd, ‘het financiële belang van FGH te dienen door aanwijzingen onder de pet te houden voor fraude door Eurocommerce. Keur heeft de afdeling compliance van FGH aanvankelijk in het ongewisse gelaten over de fraudevermoedens. Onder Keurs leiding heeft FGH moedermaatschappij Rabo een rad voor ogen gedraaid met een regelrecht vervalst taxatierapport. Het is zorgwekkend dat iemand van Keurs statuur zich dit in elk geval tijdelijk dacht te kunnen permitteren.’

Het gaat me hier niet om de achterliggende feiten, maar wel om de gekozen woorden: ‘onder de pet houden’, ’in het ongewisse laten’, ‘een rad voor ogen draaien met een regelrecht vervalst taxatierapport’ en de zin ’Het is zorgwekkend dat iemand van Keurs statuur zich dit in elk geval tijdelijk dacht te kunnen permitteren.’ Sinds wanneer is dit journalistiek taalgebruik in een nieuwsartikel? Dit is taalgebruik van een openbaar aanklager, van een rechter, van een inquisiteur, en niet van een journalist die feiten geeft.

Op de ‘feiten’ die Van der Boon aandraagt en die hem grotendeels door Visser zijn aangedragen, is ook heel wat af te dingen. Ik verwijs graag naar de analyse die de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk vandaag schreef. Zie hiervoor de website van PropertyNL. Van Enk sluit zijn analyse af met de zin: ‘Het is op zich niet onaannemelijk dat FGH Bank om commerciële redenen vermoedens van fraude bij Eurocommerce onder de pet heeft gehouden, zodat de bank de kans had om te voorkomen dat Visser geld zou wegsluizen. Maar toch is dit vermoeden niet hetzelfde als het afdekken van bewezen fraude.’

Wat mij bovenal ergert is dat Vasco van der Boon op geen enkel manier inzage geeft in de lange, onbetrouwbare geschiedenis van Ger Visser waar het gaat om het zoeken van de aandacht van de media, sinds hij door onder meer FGH Bank werd ontluisterd als fraudeur en oplichter. In 2011 en 2012 circuleerden er in de Nederlandse media een aantal anonieme brieven, die Peter Keur, Dik Wessels (eigenaar van onder meer Volker Wessels) en Ad Buisman van Ernst & Young beschuldigden de ondergang van Eurocommerce te hebben geënsceneerd. Dit in vastgoedkringen toch vermaarde drietal zou zich hierbij ook persoonlijk verrijkt hebben en met name Peter Keur moest het in deze brieven ontgelden. Laster en volstrekte onzin. Visser heeft blijkbaar een rekening te vereffenen met Keur en het Fd laat zich hiervoor gebruiken. Deze brieven zijn overigens al snel bij Justitie terecht gekomen en er loopt nog steeds een gerechtelijk onderzoek tegen de waarschijnlijke briefschrijver(s). Ger Visser heeft weliswaar verklaard niet van de brieven op de hoogte te zijn, maar hij is de afgelopen jaren wel vaker op een leugen betrapt. Ook het Fd heeft deze twijfelachtige anonieme brieven ontvangen.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dat moeten ook Van der Boon en zijn hoofdredacteur Bonjer weten. Dus het had gepast als ze voorzichtiger en vooral journalistieker waren omgegaan met de informatie die ze van Visser hebben ontvangen. Daar komt nog bij, dat de Fiod en Justitie nog met het onderzoek in deze specifieke zaak bezig zijn, dus Rabo Bank, FGH en Keur kunnen moeilijk hun visie geven over deze zaak.

De publicatie van het artikel komt ook op een ‘verdacht moment’. Gisteren werd bekend dat de rechtbank in Zutphen heeft bepaald dat de toppaarden van Visser – onder meer het paard London waarmee Gerco Schröder bij de Olympische Spelen in 2012 in Londen zilver won – definitief eigendom worden van Rabobank en FGH. Visser probeerde daar eerder onderuit te komen, door de paarden van Stal Eurocommerce onder te brengen bij zijn zoon Ger Visser jr. Je zou bijna denken dat het Fd hier meewerkt om de wraak van Visser zoet te maken.

Ik heb het Fd – en met name Vasco van der Boon – al vaker verweten meer als inquisiteur dan als journalist op te treden. Dat doet hij nu weer. Wat Keur mogelijk heeft ‘misdaan’ om de schade van de frauduleuze praktijken van Visser voor ‘zijn’ FGH Bank te beperken, maakt hem zelf nog geen crimineel of fraudeur. Toch hanteert ook de hoofdredactie woorden als ‘bokkesprongen’, ‘rommelen’ en ‘onverkwikkelijk’ in het commentaar. Dat is voor mij gewoonweg laster en dat in een commentaar van een krant waarvan de hoofdredacteur steeds opnieuw roept ‘waarde te hechten aan gefundeerde feiten’.

De gevolgen van de publicaties van vanochtend in het Fd zijn nu al duidelijk. Andere media nemen het ongecontroleerd over en maken het allemaal nog veel erger voor FGH en Keur. De Telegraaf berichtte vandaag op zijn website ‘FGH-bankier dekte fraude Eurocommerce af’ en Z24 kopte ‘Directeur Rabo-dochter FGH betrokken bij gesjoemel’. Zo snel en makkelijk word je tegenwoordig afgerekend via de media voor een lange loopbaan in het vastgoed, waarbij nooit, maar dan ook nooit is aangetoond dat je ook maar iets ethisch verkeerd hebt gedaan.

Gelukkig zijn er ook mensen die het voor Keur durven op te nemen. Alleen dat zal hem niet redden, ben ik bang. Want als je eenmaal zo in de media terecht bent gekomen, helpt er niets meer aan. Van der Boon, het Fd en hoofdredacteur Bonjer worden bedankt voor hun ‘journalistieke wanprestatie’. Wat het Fd vandaag heeft ‘gepresteerd’ is opnieuw een nederlaag voor de journalistiek. Met heel wat meer consequenties dan die nederlaag van gisteren met 0-2 tegen de Fransen. Die was gewoon verdiend.

Advertentie
Comments
7 Responses to “Fd-berichtgeving over Keur/FGH een nieuwe nederlaag voor de journalistiek”
 1. Hans Draad schreef:

  http://www.lijkenpikker.com dat geeft de mentaliteit van de elite Hfd- journalisten heel goed weer.

 2. Ik ken Keur als een bourgondier, maar een man van onkreukbare reputatie. Het FD lees ik niet meer. Visser is mislukt vastgoedondernemer, die zich toch vooral met snelle wagens, snelle paarden en snel geld heeft beziggehouden, verlaten door zijn broer overigens ook. Het is tijd dat de vastgoedbanken en de vastgoedbranche weer eens met rust worden gelaten door de roddelpers, zodat de overgebleven partijen (het schuim is weg) met zijn allen kunnen bijkomen van de kaalslag, en weer de goede strategische beslissingen kunnen nemen, zodat de economie ook op vastgoedgebied weer kan opleven. Modder gooien en het kind met het badwater weggooien – alle vastgoedbankiers en vastgoedmannen en vrouwen worden onderhand als fout bestempeld, maar dat kan nooit kloppen – is onderhand wel een keer klaar. Zal wel weer niets aan de hand zijn, maar ja, als je en schandaaljournalist op de loonlijst hebt staan, moet je eigenlijk iemand aannemen die hem weer controleert.

  Verder prima blog, Ruud!

 3. Paul schreef:

  tsja, als ik het goed begrijp heeft fgh een vermoeden van fraude niet gemeld om de eigen schade te beperken. En dat anderen daardoor wellicht meer schade hebben geleden is dan niet erg? Lijkt me een beetje een kromme redenering en zeker in strijd met alle gedrags regels die al die nette bedrijven zo onderschrijven.

  Er waart een dief door de buurt en ik weet wie het Is maar ik vertel het mijn buren pas als ik mijn eigen spullen veilig heb gesteld.

 4. Pieter schreef:

  Ruud

  Ik ben het helemaal met je eens.

  Die Vasco had al lang aan de kant moeten worden gezet bij het FD
  ( samen overigens met Gerben van de Marel en Sien Eikelenboom) en misschien wel stevig aangepakt.

  Dit soort mannen zijn in staat met een artikel iemand compleet af te branden. Terecht of ten onrechte .
  Dat zou niet straffeloos moeten kunnen!!

 5. Rene strijland schreef:

  Ach, het is toch een beetje de strijd van de vrije jongens versus de managers van de institutionelen: Keur kwam er te laat achter dat het kaartenhuis van visser aan het omvallen was, dacht slim te zijn, overtrad regeltjes en maar viste alsnog achter het net.

  Interessanter is Ruud, die heeft de afgelopen tien jaar bij VGM Errand Boy journalistiek gepleegd, dat kon ook niet anders, zo werkt dat nu eenmaal anders kan je niet bij VGM werken.
  Maar op zijn oude dag gaat-ie opeens over journalistieke waarden spreken: lijkt me moeilijk gezien de afgelopen tien jaar. Maar ja: we leven in een vrij land

  Rene Strijland

 6. Han Machielsen schreef:

  Beste Ruud,
  Blij dat jij tot de weinige behoort die journalistieke kwaliteit belangrijker vindt dan een journalistieke wanprestatie televeren zoals het fd vandaag weer deed. Een man als peter keur op deze manier te beschuldigen is onverantwoord. In amerika zou een gigantische schadevergoediging geeist kunnen worden. Deze schandpaal journalistiek is walgelijk. Recentelijk had ik mijn abonnement al opgezegd op het fd iets wat ik blij ben gedaan te hebben. Peter Keur is een klasse vastgoedman en bankier waar er maar weinige van zijn. Ik hoop dat het fd jouw blog durft te plaatsen om recht te doen.
  En ook chapeau voor jouw blog en de vele andere die al geschreven hebt.

  Han Machielsen

 7. Peter Keur is een onkreukbaar persoon in de bancaire sector met een zeer goede reputatie!
  Heel heel triest dat een “kwaliteitskrant” zoals het FD zichzelf noemt een dergelijk verhaal durft te publiceren zonder de feiten goed te onderzoeken!!!
  Chapeau!!!!
  Peter van de Laar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: