Met Hans de Boer heeft VNO-NCW een vastgoedminded voorzitter

Hans de Boer heeft er de afgelopen weken in een aantal interviews geen gras over laten groeien. VNO-NCW heeft weer een strijdbare en no-nonsense voorzitter die niet schroomt om controversiële uitspraken te doen. Dat heeft al geleid tot een aantal voorspelbare reacties van de gevestigde politiek, maar ik kan me niet voorstellen dat De Boer zich daarvan veel zal aantrekken. Zijn boodschap is namelijk duidelijk: het wordt tijd dat de politiek en de andere sociale partners zich realiseren dat Nederland en de wereld er echt anders uitzien dan pakweg tien, ja zelfs vijf jaar geleden, en dat dat om een radicaal gewijzigde aanpak vraagt. Daarom zijn de plaagstoten – maar wel met een serieuze bedoeling – van De Boer zoals die in de media terecht zijn gekomen, voor mij een verademing. Los van het gegeven dat ik het ook niet in alles met hem eens ben.

De CV van De Boer mag er zijn. Hij is onder meer bestuurder en voormalig voorzitter van MKB-Nederland geweest en zat vijf jaar in het dagelijks bestuur van de Sociaal-Economische Raad (SER). Van 2006 tot 2007 was hij voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en daarna lid van het Innovatieplatform waarmee hij de ambachtsscholen weer terug wilde brengen in het onderwijs. Daarnaast heeft hij een flink aantal commissariaten achter zijn naam staan, onder meer bij de vastgoedonderneming van Luc Smits, LSI. Die Rotterdamse connectie speelde ook in 2008 toen hij heel even kandidaat was voor de functie van burgemeester van Rotterdam.

Ik ben het in ieder geval helemaal eens met zijn uitspraak in de Volkskrant, dat ‘je gelukkig wordt van zelf je broek ophouden’. Dat hij geen fan van ‘polderen’ is – tenminste niet tot in het oneindige – vind ik ook prijzenswaardig. En zijn – overigens kansloze – oproep om de sociale werkplaatsen open te houden, kan ik helemaal volgen. Ik zie het bedrijfsleven nog niet zo snel ruim 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen realiseren voor werknemers met een beperking. Ook niet bij de overheid, die juist erop uit is het totale aantal arbeidsplaatsen aanzienlijk te verminderen. Deze kwestie van sociale werkplaatsen is nu typisch zo’n afspraak uit het polderoverleg. Er is op zich niets tegen, maar iedereen weet dat het nooit zal werken, zeker niet zolang de economie zich niet herstelt, de werkgelegenheid nog steeds afneemt en het maar de vraag is of die de komende jaren wezenlijk zal aantrekken.

De reacties op zijn uitlatingen laten ook zien hoe goedkoop, ja zelfs onverantwoord de politiek veelal reageert. De SP noemde De Boer direct ‘een ongeleid projectiel’. Als je in Nederland beargumenteerde standpunten inneemt – en dan alleen maar als voorzet voor verdere gesprekken – dan staat de gevestigde politiek onmiddellijk klaar met voor de hand liggende reacties en ‘open deuren’. Daar kijkt het ‘grote’ publiek inmiddels behoorlijk doorheen, gezien de afnemende belangstelling voor diezelfde gevestigde politiek en de democratische instellingen.

Voor de vastgoedsector is het aantreden van Hans de Boer een goede zaak. De bouw- en vastgoedsector hebben de afgelopen jaren te maken gehad met ernstige problemen, die hebben geleid tot talrijke faillissementen. Ook met het imago van de sector is het niet bepaald goed gesteld, terwijl door de problemen bij de banken de financiering van nieuwe projecten nog steeds ernstig gehinderd wordt. De Boer kent als (voormalig) commissaris bij LSI – en zelfs een tijdje als CEO ad interim – de problemen van de vastgoedsector als geen ander. Hij zal beslist gedachten hebben om die sector in een breed perspectief een nieuwe wending te geven op weg naar herstel. De opmerking in een van zijn recente interviews dat ‘het van de gekke is dat pensioenfondsen zo weinig in Nederland investeren’ is in dat verband er een naar mijn hart. Dat geldt namelijk zeker voor vastgoedinvesteringen. De grootste pensioenfondsen in ons land investeren liever in hotels, windmolen en zonne-energieparken in Verweggistan dan in de infrastructuur van ons land of in de Nederlandse woningsector. Het is aan mij nog steeds niet uit te leggen, waarom Duitse en Amerikaanse investeerders daar wel geld op kunnen verdienen en Nederlandse pensioenfondsen niet.

Er is heel wat werk te verrichten in BV Nederland, zeker voor een voorzitter van een werkgeversorganisatie. Ik ben blij dat met de Boer er iemand is aangetreden die weet dat werken ook de handen uit de mouwen steken inhoudt en dat met slim, innovatief en transparant ondernemerschap wel degelijk een uitweg tot de crisis kan worden geboden.

Advertentie
Comments
5 Responses to “Met Hans de Boer heeft VNO-NCW een vastgoedminded voorzitter”
 1. Pieter schreef:

  Youp van ’t Hek in NRC van 27 juni typeert de echte labbekakker uitstekend in aanvulling op de eerdere reacties.

  Labbekakker De Boer is een vriendelijke bejeging voor een totale mislukkeling.
  VNO NCW snakt naar een nieuwe voorzitter.

 2. In tegenstelling tot bovenstaande reactie ben ik het wel eens met de uitspraken van de Boer; nu maar hopen dat hij daarnaar handelt.

  Net een bankier hier naar buiten gegaan die ik heb verteld dat de strategie van de Nederlandse banken en fondsen – in tegenstelling ook weer tot die van de Angelsaksische en Duitse – nu is aflossen tot de financiering weer op nul staat, terwijl ik dacht dat de banken moesten leven van het verschil tussen ingekochte rente en door de klant (een begrip wat overigens niet meer bestaat bij banken; ze hebben rekeninghouders en debiteuren/crediteuren) betaalde rente, en daarbij opgeteld de provisies en andere (risico-vergoedingen). Voor de crisis loste je effectief niet af omdat er altijd wel weer een (andere of dezelfde bank te vinden was die open is om 80-90% bevoorschotting te financieren.

  Alsof alle ondernemers spreekwoordelijke oude vrouwtjes zijn, die na betaling van de rente en de aflossing aan de bank de rest van het rendement gebruiken om van te leven of te vererven.

  Dat roer moet wel een keer om, anders worden instituten en dergelijke – dus veel minder efficient en effectief – die veel meer overhead hebben bevoordeeld bij het investeren in vastgoed!

  Willen we toe naar een maatschappij met een overdaad aan advocaten, accountants en bankiers?

 3. Pieter schreef:

  Ruud

  Die blijdschap over Hans de Boer deel ik niet.
  De Volkskrant had het niet kraniger kunnen zeggen.
  Bij Hans de Boer heeft het “eigen broek ophouden”waarachtig een andere betekenis.

  Arrogantie, zelfbelang ( ook wel eens genoemd zelfverrijking ) staan hoog in het vaandel.

  Een salonsocialist pur Sang.

  Ik zie het allemaal met lede ogen aan.

  • Het stukje van Van ’t Hek was goedkoop, daar produceert hij al jaren op dezelfde manier goedbetaalde columns mee, met dat kunstje. Noem een persoon en Yoep zet hem te kakken. Dat kan iedereen tegenwoordig. Wat je ook van het interview met De Boer kunt zeggen – en velen hebben daar inmiddels iets over gezegd – hij heeft in ieder geval een zinnige discussie tot stand gebracht. Nederland is een gelukzalig eiland voor velen en daar mag niet aan getornd worden. Maar dat zal gebeuren, daar zorgen de globale ontwikkelingen, Griekenland, islam-fundamentalisten, Griekenland en andere landen, et cetera wel voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: