Laat het OM eerst maar eens bewijzen dat Roger Lips een crimineel is

Dat was weer een geweldig staaltje onderzoeksjournalistiek van superspeurder John van der Heuvel afgelopen vrijdag in de Telegraaf. Hij heeft namelijk in december ‘de al dertien maanden voortvluchtige vastgoedtycoon Roger Lips’ in Dubai opgespoord en weet ook nog te melden dat deze even gearresteerd is geweest en zijn Nederlands paspoort heeft moeten inleveren. En natuurlijk nemen de andere media dit verhaal weer klakkeloos als nieuws over. Met uitzondering van Tom Kreling, vanochtend in de Volkskrant, die weet te melden dar Lips zelf zijn paspoort heeft ingeleverd. Wat is toch met dat zogenaamde nieuws?

Dat Lips al ruim een jaar in Dubai woont, is breed bekend. Verschillende journalisten hebben de afgelopen maanden contact met hem gehad, zowel per telefoon als per mail, en Lips zelf heeft ook een website (lipsleaks.org) en een eigen twitter-account die iedereen kan raadplegen. NRC publiceerde vorig jaar zelfs een interview met hem, via Kreling. Ik zelf heb Roger Lips de afgelopen maanden ook een flink aantal keren per mail en telefoon gesproken, dus in het geval dat de FIOD en het OM niet wisten waar hij zijn toevlucht heeft genomen, hadden ze alleen maar mijn gesprekken en mails hoeven af te luisteren of mee te lezen. Waarschijnlijk is dat ook gebeurd, zoals Lips me herhaaldelijk heeft voorgehouden.

In de media wordt keer op keer geschreven en beweerd dat Lips al sinds half december 2013 ‘op de vlucht’ is voor justitie. Bij de formulering ‘op de vlucht’ moet ik allereerst aan Bonnie & Clyde denken of een of andere goedkope politie- of misdaadserie. De werkelijkheid is veel minder romantisch of spannend. Lips is vooralsnog helemaal geen crimineel in juridische termen, maar werkt, aldus de rechtbank in Den Bosch, ‘onvoldoende mee aan de afwikkeling van zijn persoonlijk faillissement’. In dat verband wordt hij ook beschuldigd – met name door de curatoren – een kerstboom van vastgoedbv’s te hebben opgetuigd en met allerlei constructies geld te hebben weggesluisd. Let wel, het zijn tot nu toe alleen maar beschuldigingen van curatoren en journalisten. De feiten zijn dat het overgrote deel van zijn vastgoedbv’s onder water is komen te staan en dat de schuld van de Lips Capital Group die banken – ABN Amro, Propertize en FGH – door hem zouden hebben geleden, vele tientallen miljoenen euro bedragen. So what?, denk ik dan. Er zijn wel meer beleggers in vastgoed de afgelopen jaren failliet gegaan met achterlating van enorme schulden. Dat op zich maakt je geen misdadiger.

Ik kan niet ontkennen dat ik de vastgoedcapriolen van Lips en diens belangrijkste vastgoedvehikel Burgfonds de afgelopen jaren met de nodige verbazing heb gevolgd. En ik heb er ook regelmatig over geschreven. Dat was trouwens al het geval voordat er een kredietcrisis uitbrak en vastgoedleningen – en garanties van de ene op de andere dag zwaar verliesgevend werden, omdat de waarde van het onderliggend vastgoed en de uitstaande lening (loan to value) elkaar niet langer meer dekten. Maar Lips is daar niet het enige slachtoffer van. Vele beleggers en ook financiers gingen hem de afgelopen zes jaar voor, zoals ook een miljoen private woningbezitters in Nederland met hun huis onder water staan en er nog steeds eigenaren failliet gaan en hun woning op de veiling zien worden gebracht.

Wat me wel al lange tijd verbaasde, was Lips dat blijkbaar zonder enige tegenwerking van de kant van de banken en overheden door kon gaan, terwijl het op de achterkant van het in vastgoed wel bekende sigarendoosje toch niet zo moeilijk was om uit te rekenen dat het allemaal niet meer kon. Nog het afgelopen jaar probeerde de gemeente Haarlem het project Brinkman Passage met Lips vlot te trekken en de gemeente Utrecht maakte jarenlang sier met het even protserige als potsierlijke Burgfonds-project Belle van Zuylen op Leidsche Rijn, zonder dat ook maar iemand in het vastgoed die beoogde woontoren serieus wenste te nemen. En ook The Wall staat al veel langer – al vanaf 2009 – in de boeken als een slecht en geldverslindend project, lang voordat Lips persoonlijk als schurk en crimineel – want dat schuurt er in de mediaberichtgeving toch steeds weer doorheen – werd afgeschilderd.

Vooraanstaande vastgoedmannen als Peter Ruigrok en George Jautze waren in diezelfde tijd als respectievelijk directeur en commissaris bij het Burgfonds van Lips betrokken en die houden – nu hun voormalige baas/opdrachtgever in de problemen is gekomen – zorgvuldig hun mond. Laf vind ik dat. Hebben zij dan op geen enkele wijze in de gaten gehad wat Lips allemaal uitspookte als het om onrechtmatige zaken zou gaan?

Het Fd schreef vrijdagochtend dat mede door de betalingsproblemen van Lips SNS Reaal moest worden genationaliseerd. Wat een onzin. En maakt dat Lips tot een crimineel? Zijn het niet veel eerder de managers en bazen van SNS Reaal en het voormalige SNS Property Finance geweest die Lips zonder enige stevige controle en due diligence en zonder blijkbaar enig inzicht in diens werkelijke financieringspositie, van vrijwel onbeperkte kredieten hebben voorzien. En wat te zeggen over de onbegrijpelijke deal die SNS Property Finance een paar jaar geleden sloot met Reggeborgh – het vastgoedvehikel van de blijkbaar onaantastbare Dick Wessels – dat lang heeft mogen profiteren van de betalingsproblemen van Lips bij het project The Wall en andere klanten van SNS Property Finance? En hoe is het een hemelsnaam mogelijk dat ABN Amro voor de villa van Lips in Vught – die op 5 februari wordt geveild – met een hypothecaire lening van 13 miljoen euro verstrekt. Dat lukt in Nederland niemand meer, al vele jaren lang. Wie de villa kent, weet dat die bij lange na geen 13 miljoen waard kan zijn.

En zo zijn er meer mensen, zoals Lips, die door het OM en vooral door de media worden achtervolgd – in het geval van Lips letterlijk tot in Dubai – voor praktijken en verliezen waarvan de belangrijkste oorzaak bij het wanbeheer van de Nederlandse banken liggen. Ook hoor ik al een jaar niets meer over Buck Groenhof en diens vriendjes over hun echte kwalijke rol bij de grote verliezen van SNS Reaal en SNS Property Finance.

Ik zeg overigens niet dat het erg verstandig is geweest van Roger Lips om met zijn vrouw en kinderen toevlucht te zoeken in Dubai. Blijkbaar heeft hij daar ook nog wat geld naar toe kunnen sluizen, want volgens de Telegraaf leeft hij daar heel behoorlijk. Toch kan ik me dat wel een beetje voorstellen. Lips is van mening dat hij helemaal niets verkeerd heeft gedaan en slachtoffer is van de kredietcrisis en het wanbeheer bij de banken. En probeer dan maar je gelijk te krijgen in Nederland, zeker als daar ook nog allerlei curatoren bij betrokken zijn die weer een hele eigen agenda hebben. In mijn ogen zijn curatoren de aasgieren van de financiële ellende van anderen. Ik heb nog nooit een positief verhaal gehoord over een curator. Wie controleert eigenlijk de uitgaven en inkomsten van een curator?

Als Lips inderdaad in Nederland faillissementsfraude heeft gepleegd en de zaak heeft opgelicht, dan moet dat eerst door een rechtbank worden vastgesteld. Dat Lips een eventuele proces – volgens mij is hij nog niet strafrechtelijk als verdachte aangemerkt van welke zaak dan ook – liever in vrijheid in het buitenland afwacht, kan ik me heel goed voorstellen. Ik ken inmiddels tientallen personen in Nederland die door de media en het OM van van alles worden beschuldigd, maar soms jarenlang aan het vervolgingslijntje worden gehouden. Ik hoef maar de naam van een andere vastgoedman, Harry Muermans te noemen. Met alle gevolgen van dien voor hun loopbaan, hun financiële posities en niet te vergeten hun gezinnen en vriendenkring. Terwijl de ware verantwoordelijken, de topmanagers bij de banken, nog steeds met bonussen wegkomen en de politiek en ook de media zich over de ruggen van de ‘slachtoffers’ proberen te profileren als de ware behoeders van integriteit, ethiek en fatsoen!

Dat tekent ook de reactie van het OM over eventuele vervolgstappen tegen Lips, zoals een verzoek tot uitlevering door Dubai, terwijl er geen uitleveringsverdrag tussen de twee landen bestaat. ‘Er leiden meerdere wegen naar Rome’, is het antwoord van het OM in het Fd. Waar moet ik daarbij aan denken? Een ontvoering? Het sturen van een huurmoordenaar? Vult u zelf maar in. Laat het OM eerst maar eens keihard formuleren wat Lips nu allemaal misdaan heeft, wat hem strafrechtelijk verweten wordt en wanneer hij strafrechtelijk – en niet civiel-rechtelijk – voor de rechtbank moet komen. Als dat duidelijk is, komt Lips ongetwijfeld vrijwillig naar Nederland om zich vrij te pleiten. Want daarvan is hij overtuigd. Daar heeft hij geen opgefokte reportage van Van den Heuvel voor nodig of een lullig stukje in het Fd.

Advertentie
Comments
6 Responses to “Laat het OM eerst maar eens bewijzen dat Roger Lips een crimineel is”
 1. Anoniem Dubai schreef:

  Ondanks gebrek aan uitleveringsverdrag leiden er in dit geval idd meerdere wegen naar Rome. Met de juiste lobbyist wordt hij niet uitgeleverd door Dubai, maar wordt zijn residency wanneer deze verloopt (eens in de 3 jaar) niet verlengd. Overigens zonder opgave van redenen. Dan heeft hij 29 dagen om het land te verlaten.

 2. Joost Eikelenburg schreef:

  Ben wel wat verbaasd over het artikel. Lips en Harry Muermans worden bijna als pasgeboren schoongewassen babies in het daglicht gebracht. Gaat mij te ver. Wat hebben de heren gedaan om de financiers (personen) jarenlang over de streep te trekken om de geldbuidel te trekken op kosten van de belastingbetaler. Gr.

  • Insider schreef:

   Wat ze voor hun kredietwaardigheid hebben gedaan om gulzige financiers te ‘strikken’: een prima track record als ondenemer opgebouwd, en zakelijk vertrouwen en zekerheden geboden!
   En ze staan voor hun zaak, wanneer de omstandigheden tegen zitten. Wat van veel financiers niet kan worden gezegd, die sinds de banken(!)crisis hun blikveld abrupt naar Basel (II) verlegden, hun geweten aan de Euribor koppelden en hun risico’s op de maatschappij afschoven. Als een feestende kapitein Schettino, die zijn Costa Concordia op de klippen liet lopen en als eerste verliet ’om de opvarenden vanaf de wal te redden…’.

   Dat van die belastingbetaler klinkt leuk, maar vooralsnog gaat het om een behoorlijk renderende investering van de overheid in enkele banken en verzekeraars, terwijl het ondernemerschap van de heren de staat c.q. belastingbetaler jarenlang geen windeieren heeft gelegd.

 3. Insider schreef:

  Wat er ook van Lips’ handel en wandel te zeggen valt, zijn kritiek op de incestueuze kaste van advocaten, erbarmelijke rechtspraak en het archaïsche insolventierecht is buitengewoon herkenbaar. De onbenullige volgzaamheid van de pers ook.

  Als er geld te halen valt blijkt in ons rechtsstelsel zowat alles geoorloofd, staan universele rechtsnormen buitenspel en sneven logica en waardigheid.
  Curatoren, bankiers en fiscus als ongecontroleerde drie-eenheid rechter en beul tegelijk; waarlijk een “rechtsstaat in verval”.

  De perverse karaktermoord en het abjecte lot van falend ondernemerschap op het offerblok van Vrouwe Justitia, die Lips en talloze lotgenoten ondervinden, is van een fundamentele maatschappelijke orde en verdient een bredere discussie dan in de krochten van het internet.

 4. Pieter schreef:

  Complimenten voor deze berichtgeving!
  Het beschrijft de realiteit. Ware woorden.

  Die lullige stukjes in het FD van azijnpisser en negativisme uitstralende Vasco van den Boom zouden eindelijk eens op hun waarheidsgehalte en niveau getoetst moeten worden.

  Een hoofdredactie die daartoe de moeite zou nemen, zal stellig vervolgens deze Vasco samen met zijn compaan Siem Eikelenboom, op non actief stellen.
  De onterechte ( menselijke) schade is al jaren immens, die deze heren aanrichten.
  Mensen lieten zelfs door zelfmoord het leven door de ongein van deze, op zichzelf bovendien uiterst ondeskundige, querulanten.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Laat het OM eerst maar eens bewijzen dat Roger Lips een crimineel is. […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: