Burgemeester Depla neemt wraak op ‘lekkend’ raadslid vanwege de huurprijs per vierkante meter

Eigenlijk had ik vandaag een blog met een hele andere inhoud op internet willen zetten. Namelijk over de dreigende bubbel in vastgoedbeleggingen, die zich opnieuw aan het aftekenen is. Die blog komt er ook in een van de komende weken. Maar deze blog gaat over de wraak van een burgemeester, over een belachelijke eis van een Officier van Justitie en eigenlijk over de waanzin van onze democratische rechtsorde.

U begrijpt, ik ben boos, heel boos zelfs. Vanochtend las ik in het Limburgs Dagblad/ De Limburger dat het OM een taakstraf van zestig uur heeft geëist tegen het onafhankelijke Heerlense gemeenteraadslid Roel Leers. Leers wordt verweten dat hij in 2013 vertrouwelijke informatie heeft gepubliceerd op de website van zijn lokale politieke partij Hard Leers en wel over de huurprijs die de werkvoorzieningschap WOZL per vierkante meter betaalt voor het huren van meters in het voormalige CBS-kantoor.

U kent waarschijnlijk nog de schandalige manier waarop de Rijksgebouwendienst eerst een leegstaand CBS-kantoor van ruim 40.000 vierkante meters voor een half miljoen euro verkoopt aan de gemeente Heerlen, die het gebouw vervolgens weer doorverkoopt aan een weinig betrouwbare marktpartij en daarbij ook nog eens het hele bedrag van 500.000 euro voorfinanciert. Diezelfde marktpartij wordt vervolgens in staat gesteld om die meters tegen uiterst lage huurbedragen op de markt te brengen, waardoor kantoreneigenaren in het toch al door aanzienlijke kantoorleegstand getroffen Heerlen nog verder uit de markt worden verdreven.

Die hele aankoop van het oude CBS-kantoor – om nog maar niet te spreken de uiterst betwistbare CBS-nieuwbouw op honderd meter afstand – is een schoolvoorbeeld van wanbeleid door overheden. Dus zowel door de centrale overheid die immers CBS toestemming gaf onnodige nieuwbouw neer te zetten, als de lokale overheid die er vastgoedspelletjes mee ging spelen. Met als resultaat een nog verder verstoorde kantorenmarkt en een belachelijke afschrijving van 32 miljoen euro ten koste van de belastingbetaler.

De gemeente Heerlen heeft in dat hele proces enorme steken laten vallen. Dat geldt met name voor de toenmalige SP-wethouder Riet de Wit en de PvdA-burgemeester Paul Depla. Niet voor niets dus zijn juist deze twee politici steeds opnieuw zwaar bekritiseerd door het oppositie-raadslid Leers. Nu wordt diezelfde Leers verweten zo iets weinig relevants als de hoogte van een huurprijs te hebben gelekt, iets wat hij trouwens ontkent. Hij zegt dat hij de informatie over die huurprijs al van anderen had ontvangen en dat er dus op geen enkele wijze sprake is geweest van het schenden van een geheimhoudingsplicht.

Dat een College ervan uit moet kunnen gaan dat bepaalde informatie aan de raadsleden geheim blijft als daarom gevraagd wordt, vind ik op zich terecht. Maar dan moet het wel gaan om relevante zaken. Dat geldt beslist niet voor de hoogte van een huurprijs waarover in de publieke opinie al het nodige werd gefluisterd. In mijn ogen deed Leers er juist goed aan de bevolking van Heerlen te wijzen op de consequenties van een aantoonbaar falend vastgoedbeleid.

Het OM heeft nu een taakstraf van zestig uur geëist, wat inhoudt dat als de rechtbank deze overneemt, Leers een strafblad krijgt. Dat stuit mij zeer tegen mijn borst en doet al mijn democratische haren rijzen. Ik ga er wel van uit dat de rechtbank het niet zo ver laat komen. Ik verwijt deze gang van zaken trouwens allereerst burgemeester Depla, die zelf onlangs bekend maakte voortijdig te vertrekken om een beter betaalde functie als burgemeester in Breda te kunnen bekleden. Dat vind ik verwijtbaar kiezersbedrog. Als Depla een echte democratische en verantwoordelijke bestuurder was geweest – iets wat hij van zich zelf vindt – had hij juist deze zaak in den minne opgelost, samen met de overige raadsleden en het College.

Hetzelfde geldt voor de Officier van Justitie. Die had op een minnelijke schikking moeten aansturen buiten de rechtszaal om. Nu lijkt dit alles vooral op het uitschakelen van een raadslid die weliswaar het College de afgelopen jaren zeer moeilijk heeft gemaakt over omstreden projecten als het CBS-kantoor, het Maankwartier, ‘t Loon, de Plu en het Stadskantoor, maar daarbij altijd met open vizier heeft gestreden en aantoonbaar geen eigen belang heeft gehad.

Ja maar, zullen sommigen zeggen, het schenden van een geheimhoudingsplicht kun je, als je gelooft in de democratie, toch niet zo maar laten passeren. Nee, inderdaad niet. Maar er moet wel onderscheid kunnen worden gemaakt. Daarom vind ik het terecht dat Jos van Rey onder meer voor een soortgelijke zaak voor de rechtbank komt en dat de voormalige burgemeester van Meerssen, de VVD’er Ricardo Offermanns tot 120 uur werkstraf wegens ambtelijke corruptie is veroordeeld. Die zaken liggen aantoonbaar anders dan die van Leers. Offermanns heeft namelijk geprofiteerd van vertrouwelijke informatie die hij ontving van de toenmalige wethouder Jos van Rey in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond en heeft ook nog eens wederdiensten aan Van Rey verricht, aldus de rechtelijke uitspraak, waartegen over drie weken het hoger beroep begint.

Ik heb alle hoop gericht op de rechtbank in Maastricht dat zij de belachelijke eis aan het adres van Roel Leers afwijst en hem vrijspreekt. Al dan niet met een vriendelijke waarschuwing voortaan wat voorzichtiger te zijn met het inschatten van wat wel en niet publiekelijk naar buiten kan worden gebracht. Laat het OM zich verder vooral bezig houden met burgemeesters die hun vriendjes binnenhalen om voor projectontwikkelaar te spelen (Kerkrade) en colleges die hun burgers opzadelen met totaal onverantwoorde prestigeprojecten (Roermond, Heerlen). In de woorden van Jos van Rey, toen hij werd aangehouden voor te hard rijden: ‘Gaan jullie toch eindelijk eens echte boeven vangen’.

Advertentie
Comments
4 Responses to “Burgemeester Depla neemt wraak op ‘lekkend’ raadslid vanwege de huurprijs per vierkante meter”
  1. bezoeker schreef:

    Uitspraak van burgemeester Depla: Heerlen is echt een krimpgemeente. Ik neuk tegen de klippen op, maar het helpt geen barst.

  2. Inderdaad belachelijk, überhaupt die hele verkoop van het voormalige CBS-gebouw terwijl er aantoonbaar een veel betrouwbaardere club was die gewoon 5 miljoen € op tafel had willen leggen. Maar die waarheid was Riet de Wit vergeten! Als ik ooit nog lieg, heb ik dat niet gedaan, maar de waarheid ben ik dan tijdelijk vergeten. En die Burgemeester doet alleen aangifte om onzinredenen, want zoals hij zelf zegt ‘als ik een strafbaar feit zie, moet ik aangifte doen’, en zelf zegt hij wietteelt te gaan beginnen. Ik vraag me af wanneer de Burgervader van Breda voor het hekje moet komen te staan en aan zijn taakstraf moet gaan beginnen, op basis van zijn eigen aangifte, of is hij ook die regel tijdelijk vergeten. SCHANDE!!! Maar onderwijl gaat de binnenstad naar de kloten door deze wanprestaties en die dwangbuisrijpe idioten die hun eigen hobby’s financieren met belastinggeld.

  3. Insider schreef:

    Havanna aan de Geleenbeek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: