DTZ gaat van rood naar blauw en weer terug naar het C&W-rood

imagesUnknown-1cushman-logo

Tijdens de afgelopen Mipim in het Franse Cannes – begin maart – liep Cor van Zadelhoff (geboren in 1938) volledig in het rood gekleed over de beursvloer, de Boulevard de Croisette en de verschillende borrels en recepties. Van Zadelhoff gaf daarmee demonstratief aan dat rood de kleur is die het best past bij ‘zijn’ DTZ. Ruim een jaar geleden besloot de toenmalige eigenaar, het Australische UGL, het bekende DTZ-rood te vervangen voor een variatie op blauw. Gelukkig voor good old Cor keerde het consortium TPG Capital (TPG), PAG Asia Capital (PAG) en Ontario Teachers’ Pension Plan dat DTZ eind vorig jaar van UGL kocht, op 1 april (dus na de Mipim) terug op de schreden, dus naar rood, alleen in een iets lichtere versie van het aloude DTZ-rood.

Of dat voor lang is, moet worden afgewacht, want ook al nam hetzelfde consortium afgelopen week concurrent Cushman & Wakefield (C&W) over, de nieuwe gecombineerde internationale vastgoedadviseur gaat wel verder onder de naam C&W en daarmee verdwijnt op termijn de naam DTZ. Een gelukkige omstandigheid voor Van Zadelhoff is dat ook C&W zich bij voorkeur van rood bediend in zijn logo en marketinguitingen, dus als hij de naam C&W ook omarmt, kan hij zijn rode pakken gewoon blijven dragen.

Uit het afgelopen week verspreide persbericht over de voorgenomen overname van C&W door de eigenaren van DTZ is dus op te maken dat de naam DTZ zijn langste tijd heeft gehad. En dat is om sentimentele en historische redenen jammer. Business kent weinig sentimenten, weet Van Zadelhoff, zelfs als de DTZ-geschiedenis teruggaat naar eind 18de eeuw. De naam Zadelhoff en Cor van Zadelhoff zelf (via zijn in 1968 opgericht makelaardij Drs. C. Van Zadelhoff, later Zadelhoff Makelaars) zijn echter pas in 1993 binnen de internationale makelaarsonderneming een rol gaan spelen. In dat jaar sloten het Engelse Debenham, Tewson & Chinnocks, het Franse Jean Thouard en Zadelhoff Makelaars een samenwerkingsovereenkomst en ontstond DTZ (Debenham Thouard Zadelhoff). De aangesloten internationale organisaties behielden weliswaar hun naam, maar voortaan met het voorzetsel DTZ en met een gezamenlijk logo, met het bekende rood. In 1999 veranderde de officiële naam van de vastgoedadviseur in DTZ Debenham Tie Leung als gevolg van een aandelenruil met de Aziatische partners CY Leung & Co en Edmund Tie & Co.

In Nederland bleef DTZ altijd een eigen, uitgesproken positie hebben onder de naam DTZ Zadelhoff, dus eigenlijk met twee keer de naam van Van Zadelhoff achter elkaar). DTZ Zadelhoff is namelijk een partnerorganisatie en in dat opzicht een buitenbeentje, ook omdat het in Londen gevestigde DTZ Holdings het in de tweede helft van het afgelopen decennium steeds zwaarder begon te krijgen om haar marktpositie te behouden, terwijl DTZ Zadelhoff altijd de absolute marktleider in Nederland is gebleven en uitstekende resultaten schreef.

Lange tijd had het Franse Saint George Participations (SGP) met 54 procent de meerderheid in de aandelen van DTZ Holdings. Omdat het slecht bleef gaan met DTZ Holdings besloot de vastgoedadviestak van de Franse bank BNP Paribas in 2008 DTZ van de beurs halen. DTZ zou volgens analisten dan bij BNP Paribas Real Estate worden ondergebracht. De overname ging echter op het laatste moment niet door als gevolg van de bancaire crisis.

De moeilijke financiële situatie van DTZ Holdings leidde in december 2011 tot een overname van de aandelen door het Australische UGL voor het relatief geringe bedrag van 77,5 miljoen pond. Deze overname betekende echter een voortvarende doorstart voor de noodlijdende internationale vastgoedadviseur. Halverwege 2014 werd DTZ Holdings overgenomen door het private investeringsconsortium TPG Capital (TPG), PAG Asia Capital (PAG) en Ontario Teachers’ Pension Plan voor 827 miljoen euro. Later in het jaar werd nog eens voor 600 miljoen dollar het Amerikaanse Cassidy Turley aan de portefeuille toegevoegd.

Zoals UGL vorig jaar veel verdiende op de verkoop van DTZ aan het door TPG geleide consortium, geldt dat nu voor Exor, het private-equityvehikel van de Italiaanse Fiat-familie Agnelli. Deze vermogende private partij kocht eind 2006 via de toenmalige investeringsmaatschappij Ifil Group een meerderheidsbelang van 67,5 procent in de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield voor zo’n 430 miljoen euro (563 miljoen dollar). Sinds 2007 is dat belang uitgebreid naar ruim 80 procent. De overige aandelen zijn in handen van de partners van C&W. Dit meerderheidsbelang was daarvoor in handen van Mitsubishi Estates via de Rockefeller Group International. De ‘winst’ voor de ‘Agnelli’s’ in de deal over C&W komt neer op ruim 1 miljard dollar.

Met de overname wordt het ‘nieuwe’ C&W wel gelijkwaardig aan de tot nu toe onbetwiste top 2 onder de globale vastgoedadviseurs CBRE en JLL. Als de omzetten van DTZ en C&W bij elkaar worden opgeteld, komt men uit op ongeveer 5,5 miljard dollar per jaar. Dat is nog steeds bijna de helft van CBRE (9 miljard dollar), maar al meer dan JLL (5 miljard dollar). Het samengaan van DTZ en C&W past trouwens in het proces van internationalisering die zich al enige jaren in het internationale vastgoed aan het voltrekken is. Het aantrekkelijke voor de oude en nieuwe klanten van de combinatie C&W/DTZ is, dat zij redelijk complementair zijn. DTZ heeft een sterke presentie in Azië en Europa, terwijl de portefeuille van Cushman & Wakefield in de VS aanzienlijk groter is.

Voor Nederland krijgt het samengaan van C&W en DTZ nog een interessant vervolg. In Nederland wordt DTZ Holdings vertegenwoordigd door DTZ Zadelhoff, een v.o.f. waarin DTZ Holdings een minderheidsbelang heeft van 25 procent. De overige aandelen zijn in handen van de partners en van de oprichter Cor van Zadelhoff. Naar verluidt is het voor de partners van DTZ Zadelhoff volslagen onbekend wat er gaat gebeuren. Aangenomen mag worden dat DTZ Zadelhoff op termijn wordt overgenomen door DTZ Holdings en dus de facto door het ‘nieuwe’ C&W. In ieder geval versterkt de nieuwe combinatie C&W/DTZ Zadelhoff haar positie als belangrijkste vastgoedadviseur in Nederland, iets wat DTZ Zadelhoff trouwens al jaren alleen was, hoewel CBRE nadrukkelijk aan die toppositie knaagde.

Als DTZ Zadelhoff inderdaad wordt overgenomen door het nieuwe C&W, komt er een einde aan de naam Van Zadelhoff in de nationale en internationale vastgoedwereld. Voor oprichter Cor – die het spreekwoord ‘er is een tijd van komen en een tijd van gaan’ niet kent – zal dat toch slikken zijn, maar hij weet als geen ander dat alles relatief is, zeker in het vastgoed. Van Zadelhoff is overigens de AOW-leeftijd ruimschoots gepasseerd en is privé een grote belegger. En hij kan bij een overname van het partnerschip DTZ Zadelhoff door C&W/DTZ  rekenen op een aardig bedrag voor zijn aandelen. Dus zorgen hoeft niemand zich te maken over Van Zadelhoff. En niemand zal en kan hem beletten ook de rest van zijn leven gewoon die rode stropdas, die rode schoenen en bij speciale gelegenheden een geheel rood pak te dragen. Ook in C&W-rood blijft dat hem goed staan!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: