OM heeft ‘balls’ nodig om Geert Duizendstraal achter de tralies te krijgen

IMG_1088

Vastgoedmarkt besteedde in 2007 een aantal keren aandacht aan het succesverhaal van La Perla International Living, onder meer in de speciale Engelstalige Mipim-uitgave, met ook een foto van de Golf & Country Club Monte Mayor bij Marbella.

Met gemengde gevoelens heb ik de berichtgeving vorige week gevolgd over de FIOD-invallen op adressen die gelieerd zijn aan Geert Duizendstraal. De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst en het openbaar ministerie (OM) deden op vijf plaatsen in Nederland invallen in een internationaal onderzoek naar fraude met jaarrekeningen. Er zijn ook invallen gedaan in Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en België.

‘Het onderzoek richt zich op een 62-jarige verdachte, die wordt verdacht van valsheid in geschrift, het openbaar maken van onware jaarrekeningen, faillissementsfraude, belastingfraude en witwassen’, berichtte het OM. De media concludeerden dat het moest gaan om Geert Duizendstraal (62), die in het eerste decennium van deze eeuw een reputatie opbouwde met het kopen, ontwikkelen en weer in de markt zetten van luxe villa’s en landgoederen via zijn onderneming La Perla International Living. De onderneming was gevestigd in een luxueus kantoor aan de Weteringschans, naast het Vondelpark en bij het Leidse Plein, en had projecten in ontwikkeling en beheer in landen als Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Marokko, Antigua, Vietnam en Panama.

Duizendstraal wordt onder meer verdacht van het vervalsen van de jaarrekeningen over 2005 en 2006 van La Perla International Living, jaarrekeningen die wel door PWC als accountant zijn goedgekeurd. Tenminste dat concludeer ik uit verklaringen en informatie die ik dit weekeinde heb kunnen raadplegen. Deze twee jaarrekeningen lieten uitermate positieve cijfers zien, waarmee hij weer geld kon lospeuteren bij een aantal investeerders. Over 2006 meldde La Perla een omzetgroei van 36,6 procent ten opzichte van 2005 en een winsttoename van 11,1 procent naar 26,4 miljoen euro. Deze jaarrekeningen gaven aan, dat Duizendstraal’s private vermogen op dat moment op rond de 250 miljoen euro mocht worden geschat.

Ook heeft hij de curator Bart de Man die zich met zijn failissementen heeft bezig gehouden, herhaaldelijk van onjuist informatie voorzien. Het blijkt dat deze curator achter de aangifte zit, die heeft geleid tot de invallen van vorige week. Daarnaast werkte Duizendstraal met stromannen- en vrouwen. Daarbij vallen in de gesprekken die ik voerde, herhaaldelijk de namen van Pieter Klapwijk en vriendin Monique Slot. Vlak voor het uiteindelijke faillissement van een drietal van zijn BV’s in 2012 heeft hij voor ruim 70 miljoen aan assets naar andere BV’s weten over te hevelen, zonder dat de curator dat wist.

Persoonlijk heb ik Duizendstraal – die niet bepaald van mediacontacten hield – slechts een paar keer ontmoet en gesproken via de telefoon. Toch had ik als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt een band met hem en zijn bedrijf. Hij sponsorde met La Perla International Living in 2007 het jaarlijkse Vastgoedmarkt-invitatie golftoernooi, waaraan een dertigtal vooraanstaande vastgoedmannen en vrouwen op uitnodiging van Vastgoedmarkt deelnamen. Dat golftoernooi vond plaats op de uitdagende golfbaan Monte Mayor bij Marbella (Benehavís), waar La Perla een project voor uiterst luxe vakantievilla’s in de markt probeerde te zetten. Ik kwam er een keer de familie Robben tegen – Arjan Robben was net door Real Madrid gecontracteerd – om naar een stuk grond te kijken. Die deal is nooit doorgegaan, heb ik begrepen. Gelukkig maar voor Robben, want het project is totaal mislukt en de fraaie golfbaan is gesloten en weer aan de natuur teruggeven. Voor de goede orde, een jaar later zou Duizendstraal opnieuw met La Perla het Vastgoedmarkt-toernooi sponsoren, maar van zijn bijdrage heb ik op het laatste moment afgezien. Er waren toen net een aantal personeelsleden van La Perla International Living in Spanje ontslagen en als Vastgoedmarkt vonden we het ongepast als Duizendstraal toch de overnachtingkosten en golffees zou betalen.

Eind vorig jaar berichtte de lokale Spaanse media trouwens dat Russische private miljonairs de golfbaan – die in 1989 werd geopend – hebben gekocht en van plan zijn die volgend jaar weer te openen. De Russen kregen Monte Mayor in handen na een veiling. Wie eigenaar was op het moment dat Monte Mayor werd verkocht, is onduidelijk. Dus ook of Duizendstraal op papier nog altijd eigenaar was. Het is bekend dat Monte Mayor door Duizendstraal was gefinancierd via leningen van vooraanstaande Nederlandse private beleggers, zoals Eddy de Kroes. Of de plannen van de Russen doorgaan, is trouwens nog maar de vraag. De waardedaling van de roebel lijkt roet in de golfbaanplannen te strooien.

Geert Duizendstraal verdiende zijn eerste geld in de jaren ‘negentig van de vorige eeuw met de verkoop van het bedrijf Convex aan de multinational HP. Duizendstraal is een briljant wiskundige en haalde in Delft zijn master in mathematics. Convex maakte geavanceerde mini-computers en Duizendstraal was daar directeur. Na de verkoop van Convex vertrok hij met vrouw en kinderen naar Marbella, Spanje. Omdat hij al snel genoeg had van niets doen, besloot hij zich op vastgoedontwikkeling toe te leggen en ontwikkelde in 1995 met succes zijn eerste project La Perla de la Heredia, een complex van 200 woningen en appartementen ten zuiden van Marbella. Daarna ging het snel met zijn vastgoedbedrijf, totdat twaalf jaar later bleek, dat hij weliswaar posities in veel landen had opgebouwd en geregeld, maar dat als gevolg van de economische crisis de inkomsten vrijwel nul bleken te zijn. Met als resultaat dat de schulden vrij snel opliepen en hij niets anders kon doen dan de gaten in zijn financieringen af te dekken met nieuwe leningen.

In 2007, een jaar voor de val van Lehman Brothers, leek het er even op dat La Perla International Living een goudgerande toekomst tegemoet ging. Duizendstraal trok professionele vastgoedmannen als Diederik Stradmeijer, Edzard Koole en Sipke Feenstra aan om zijn bedrijf te gaan leiden en ging een samenwerkingsverband aan met Kempinski Residences. Maar het drietal, dat over interim-contracten beschikte, had al snel genoeg van de weinig transparante manier van zaken doen en beëindigde voortijdig de werkzaamheden. Duizendstraal is hen overigens nog altijd contractueel veel geld verschuldigd. Hij flirtte ook enige tijd met een klein Frans beursgenoteerd vastgoedfonds Mandarine om een zogenoemde reverse take over te realiseren. Dat lukte bijna begin 2009.

Opvallend is dat Duizendstraal er steeds weer in slaagde buitenlandse financiers achter zich te krijgen alsook vermogende private investeerders. In 2004 wist hij een joint venture te bewerkstelligen met de Australische investment onderneming Babcock&Brown, die veel geld in La Perla stopte. In 2009 ging Babcock&Brown failliet, mede als gevolg van de tegenvallende activiteiten van La Perla. Tot de schuldeisers van Duizendstraal behoren de curatoren van Babcock&Brown die nog een claim van 20 miljoen euro hebben liggen.

Duizendstraal stond al veel langer op de agenda van de FIOD en het OM om aan de tand te worden gevoeld, maar wist steeds weer de dans te ontspringen. In november 2012 verklaarde de rechtbank in Amsterdam zijn vehikels La Perla Living Holding, La Perla Investments en Nacar Holding failliet. De bedrijven van Duizendstraal waren maar liefst 34 maanden in surseance, omdat de vastgoedman er steeds weer in slaagde de curator en rechtbank ervan te overtuigen dat hij de uitstaande schulden zou kunnen terugbetalen. Op dat moment waren de schulden opgelopen tot 81 miljoen euro. In juni deed de curator toch aangifte vanwege vermoedens van faillissementsfraude.

De reden waarom de FIOD en het OM nu toch achter Duizendstraal aanzitten, lijkt niet rechtstreeks te maken te hebben met zijn La Perla-faillissementen, maar met door hem voortgezette beleggingsactiviteiten rond voormalige La Perla-projecten,met name op Antiqua. Hiervoor heeft hij Rembrandt Rendement opgericht, dat obligatieleningen aanbiedt tegen 6,8 procent. De inleggingen worden, ten minste op papier weer gedeeltelijk belegd in appartementen op het Caribische eiland Antigua. De rest van de inleg zou opgaan aan kosten. Volgens de eigen website wil Rembrandt Rendement de woningen met een bijbehorend paspoort van Antigua doorverkopen aan Chinezen.

Na nu is gebleken, werkte Duizendstraal met zijn Rembrandt Rendement samen met de omstreden beleggingsfondsen Centauro en Centurion. In september heeft de rechtbank in Almelo drie verdachten van beleggingsfraude bij Centurion vrijgelaten uit voorarrest op voorwaarde dat ze geen contact meer met Duizenstraal hebben.

Het heeft me al jaren verbaasd dat Duizendstraal – die zegt in Londen te wonen maar nog steeds vaak in Nederland is en nog vaker in het Caribische gebied of Spanje vertoeft – tot nu toe is weggekomen met zijn wanbeheer, valse verwachtingen en slecht gefundeerde en uitgevoerde projecten. Vorig jaar werd zijn landgoed Windewaai bij Hoenderloo door ING Bank geveild. Daaraan zit trouwens nog een apart verhaal. Duizendstraal ‘verkocht’ dit landgoed in 2011 aan een BV van zijn vriendin Monique Slot voor 2,1/4 miljoen euro (ver onder de werkelijke waarde) maar zij hoefde hem niets te betalen, alleen moest ze zijn hypothecaire schuld bij ING Bank overnemen. Tot nu toe zijn overigens alle pogingen om geld bij hem boven water te krijgen, op niets uit gelopen. Zijn privé schuld zou inmiddels zijn opgelopen tot meer dan 200 miljoen euro.

Toch circuleren er allerlei bedrijven en BV’s op internet, veelal vanuit Parijs of Londen, met fraaie namen als Jewel Management, Ranchleaf, Atlas en MarpleJet, waarbij telkens weer de namen Duizendstraal, Pieter Klapwijk en Monique Slot terugkeren. Klapwijk is een trouwe vriend van Duizendstraal die hem steeds heeft geholpen bij het opstellen van zijn financiële avonturen. Slot is een voormalig branding-manager van La Perla in Amsterdam. Voor haar verliet Duizendstraal zijn eerste vrouw. De holding La Perla World staat nog in Frankrijk en Luxemburg geregistreerd.

En dan is er nog zijn broer Erik Duizendstraal, die eerder in het bedrijf La Perla International Living in Amsterdam werkte. Deze Duizendstraal is nu in Spanje actief met een viertal BV’s. Hij treedt daar op als makelaar van zeer luxe woningen met zijn bedrijf BaBlo vanuit de haven van Puerto Banùs bij Marbella. Op zijn website staat onder meer : ‘BaBlo Marbella is een onafhankelijk internationaal bedrijf gespecialiseerd in residentiële woningen en investeringsobjecten in Marbella en omgeving. Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring in de lokale woningmarkt, na vele jaren werkzaam te zijn geweest bij verschillende internationale onroerengoed (? rdw) bedrijven hebben wij besloten het op onze eigen manier te gaan doen. Onze manier betekent Service en Kwaliteit! Daarnaast hebben wij uitgebreide kennis van de markt en het gebied, spreken verschillende talen en zijn altijd bereikbaar voor onze klanten, dat is BaBlo Marbella! Onze service stopt dan ook niet bij het vinden van een woning.’

Over La Perla zelf (blijkbaar een van die internationale onroerend goed bedrijven waar Erik Duizendstraal heeft gewerkt) is er niets op de website terug te vinden, maar het zou me niet verbazen dat hij indirect de lokale vastgoedbelangen van zijn broer behartigt, ondanks de megaschuld die broerlief heeft opgebouwd. Geert Duizendstraal rijdt overigens nog steeds in een dure auto met Spaans nummerborden door Nederland, hoewel er ook in Spanje een politieonderzoek tegen hem loopt vanwege belastingontduiking.

Het lot voor Geert Duizendstraal lijkt echter nu definitief gekeerd te zijn, hoewel ik niet geloof dat hij is aangehouden of dat er een aanhoudingsverzoek bij Interpol tegen hem is ingezet. Waarschijnlijk weet Justitie niet eens precies waar hij zich bevindt. Maar makkelijk zal het niet zijn om Duizendstraal op de knieën te krijgen. Hij is namelijk een soort Houdini als het gaat om vastgoed.

Ik heb nog wel heimwee naar die prachtige golfbaan Monte Mayor bij Marbella. Dat is namelijk een golfbaan die zo zwaar en uitdagend is, dat je over bijzondere golftalenten moet beschikken om daar je handicap te halen. De uitdrukking die zelfs ervaren en kundige golfspelers hadden voor Monte Mayor was: ‘It takes balls to play Monte Mayor’. Inderdaad, een rondje golf op Monte Mayor kostte heel wat ballen. De vastgoedavonturen van Duizendstraal zijn uiteindelijk even onvoorspelbaar, grimmig en rampzalig gebleken als de baan die hij aan zijn eens illustere vastgoedimperium had toegevoegd. Maar het OM en Justitie zullen ‘balls’ moeten hebben om hem ook achter de tralies te krijgen.

Advertentie
Comments
2 Responses to “OM heeft ‘balls’ nodig om Geert Duizendstraal achter de tralies te krijgen”
  1. Pieter schreef:

    Wie is Pieter Klapwijk?

    Is dat de voormalig notaris bij de Brauw Blackstone Westbroek, die later over is gestapt naar Houthoff Burema en zoon van de grote initiator ( samen met Mies Bouwman) achter ” Open het Dorp” nabij Arnhem?

    Als dat zo is, heeft deze man kennelijk het sociale gevoel en de normen en waarden van het notariaat ver achter zich gelaten.

    Zo naïef kan hij toch niet zijn geweest dat hij hier mee wegkomt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: