Lezenswaardige artikelen over Dik Wessels, Ron Meyer, Maankwartier en Heerlen

Het afgelopen dagen trokken drie krantenartikelen mijn bijzondere aandacht. En als u ze zelf niet hebt gelezen, is het zeer de moeite waard ze alsnog eigen te maken. De drie artikelen, in respectievelijk het Fd, De Telegraaf en het NRC hebben als rode draad Heerlen, integriteit en politiek miskleunen.

Van het drietal is het meest bijzonderde het FD-interview van Prisco Battes en Pieter Lalkens met Dik Wessels, de ongekroonde koning van de bouwsector en het vastgoed. Ik raad u aan de uitgebreide online visie te gebruiken.

Dik Wessels intrigeert me. Ik heb al maanden een blog over hem en zijn vastgoedactiviteiten klaar liggen. Maar er is iets onnoembaars waarom ik steeds weer aarzel om dat on line te zetten. Wessels is voor journalisten altijd moeilijk benaderbaar geweest en daarom alleen al is het de moeite waard dit Fd-interview te lezen. Hij is in het interview openhartig, maar tegelijkertijd blijft hij ongrijpbaar, zoals hij dat gedurende zijn lange loopbaan als vastgoedman, aannemer/bouwer en durfinvesteerder is gebleven. Iemand mailde me: Dik Wessels is ook een meester in het schoonvegen van zijn eigen straatjes. Dat klopt zeker, maar dat mag hij ook. Het is immers zijn interview.

Een zaak springt er in het interview uit, namelijk wanneer de Fd-journalisten integriteit ter sprake brengen en het ook in hun ogen opvallende feit, dat Wessels nooit publiekelijk onderwerp is geweest – voor zover we weten tenminste – van een strafrechtelijk onderzoek. VolkerWessels is weliswaar veroordeeld in de bouwfraude-zaak, maar daarvoor schuift Wessels in dit interview de verantwoordelijkheid simpelweg door naar ondergeschikten. ‘Ja, maar ik was daar gewoon niet mee bezig. Ik joeg achter mijn eigen werken aan en dat waren geen aanbestedingen. Dus als een van mijn mensen naar zo’n aanbesteding ging, controleerde ik dat niet. Ik kon niet alles. We hadden veertig bouwbedrijven.’ Dat noem ik inderdaad het eigen straatje schoonvegen.

Dat geldt ook voor andere dubieuze zaken en personen die met de persoon Wessels worden verbonden. In dit interview worden specifiek de namen van Jan van Vlijmen, Willem Endstra, Bertus Lüske en ook Roger Lips genoemd, maar daar stapt Wessels wel erg makkelijk overheen. De interviewers hadden trouwens ook de namen van Erik de Vlieger, Buck Groenhof (tegen wie binnenkort de regiezitting start) en Evert Kroon kunnen noemen. Wessels is van mening dat hij in ieder geval niets verkeerds heeft gedaan: ‘Veel van mijn opdrachtgevers zitten in de gevangenis of in het buitenland’, zegt hij zonder namen te noemen. ‘Of ze zijn doodgeschoten’, voegt Sini er aan toe.’

Over twee personen tegen wie er op dit moment een strafzaak loopt – Jos van Rey en Piet van Pol – is Wessels wel openhartig. Hij noemt hen vrienden en stelt nadrukkelijk de stappen die het OM tegen het tweetal heeft gezet, ter discussie. Voor Wessels is de zaak tegen Van Rey en Van Pol een kwestie van ‘hoge bomen vangen veel wind’ en hij twijfelt er openlijk aan of er wel een gedegen zaak tegen hen is. Wessels denkt dat er niets uit het onderzoek van justitie zal komen of hoogstens dat Van Rey de schijn tegen heeft. ‘Het duurt ook te lang voordat ze met feiten komen. Ik ben bang dat dit een persoonlijke wraak is van een aantal hooggeplaatste heren.’

Deze laatste opmerking vind ik onaanvaardbaar voor een topondernemer. Hier doet namelijk een van de bekendste, invloedrijkste en meest gefortuneerde Nederlanders de Nederlandse rechtsorde af als ‘een persoonlijke wraak van een aantal hooggeplaatste heren’. In feite brengt deze passage Wessels terug tot wat hij werkelijk is: een simpele man met veel boerenslimheid, die weliswaar zeer succesvol is geweest maar niet beschikt over een diep geworteld inzicht hoe het er in onze Nederlandse samenleving en met onze rechtsorde aan toegaat.

Ik heb over Van Rey en Van Pol in deze blog een aantal keen geschreven en weet heel goed wat er hier speelt. En met wat minder arrogantie zou Wessels dat ook moeten weten. Ik zal Van Rey nooit een crimineel noemen, zelfs al wordt hij veroordeeld (en daar is voldoende aanleiding en bewijsmateriaal voor). Van Rey zal niet worden veroordeeld, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het illegale zelfverrijking (zoals Van Vlijmen of een Ton Hooijmaijers), maar vanwege de arrogantie van de macht. Arrogantie die in feite betekent dat hij vindt dat hij boven de wet staat en dat regels die voor iedereen gelden, voor hem een andere betekenis hebben. Of dat nu gaat over zakenreisjes, vertrouwelijke telefoontjes, te hard rijden of het dwars zitten van politieke tegenstanders. Jos van Rey is daarmee jarenlang weggekomen en heeft zich daardoor boven de wet geplaatst. Juist daarom is het terecht dat hij nu voor de onafhankelijke rechter verantwoording aflegt en dat deze– op instigatie van gedegen onderzoek van het OM – daarover een oordeel uitspreekt. Het zou van fatsoen en geloof in onze rechtsorde getuigen als Wessels zich in deze zin had uitgelaten, ondanks zijn jarenlange vriendschap met Van Rey en Van Pol.

Het tweede artikel dat ik dit weekeinde met instemming las, stond in de Telegraaf van afgelopen zaterdag en is van de hand van Joris Polman en Jan-Willem Navis. Het artikel gaat over Ron Meyer, de fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Heerlen. Meyer is door het partijbestuur van de SP aangewezen om voorzitter Jan Marijnissen op te volgen. In het artikel wordt op landelijk niveau – eindelijk zou ik willen zeggen – vraagtekens geplaatst bij de manier waarop de SP, als grootste collegepartij het afgelopen decennium in Heerlen, van het gemeentelijk vastgoedbeleid een enorme puinhoop heeft gemaakt. Ik heb daarover in deze blog meerdere keren geschreven. De link naar Wessels is dat een van de meest problematische vastgoedprojecten in de stad, het Maankwartier, wordt gebouwd door Jongen Vastgoed, een dochteronderneming van VolkerWessels.

Dat de Telegraaf als landelijk dagblad aan dat falende Heerlense vastgoedbeleid – de stad heeft een record aan leegstaande winkels, kantoren en ook woningen en parkeerruimte in garages – aandacht besteedt onder de kop Rode Luchtkastelen komt natuurlijk door het van bovenaf door de SP-bonzen opgelegde aanstaande SP-voorzitterschap van Meyer. Maar in feite staat in het artikel het hele SP-beleid in de stad ter discussie. Je kunt zelfs zeggen dat voor de huidige problemen rond het oude CBS-kantoor, ’t Loon, het Maankwartier (zie ook hieronder) en de Plu niet zozeer Meyer als de hoofdschuldige moet worden aangewezen, maar diens voorganger en ex-wethouder Riet de Wit, de vrouw van de voormalige SP-kamerlid Jan de Wit. Wat je Meyer wel kunt verwijten, dat hij het beleid van De Wit onvervaard voortzet en elke tegenopmerking en kritiek uit de media en van de kant van de oppositie neermaait met een proletarisch taalgebruik dat teruggaat naar het begin van de vorige eeuw. Ik citeer uit het Telegraaf-artikel: ‘Meyer wil de partij hervormen tot een ’permanente campagnemachine’, die steeds net zo lang actie voert op enkele thema’s tot de gewenste veranderingen bereikt zijn. „Alleen zijn we stille muizen, samen brullende leeuwen”, is zijn motto.’

Ik verwijs graag naar mijn column Kanniewaarzijn in het oktobernummer van Vastgoedmarkt, naar aanleiding van een Kanniewaarzijn tv-item over hetzelfde falende vastgoedbeleid van de gemeente Heerlen. Eigenlijk gaat het bij de SP om dezelfde arrogantie die Dik Wessels en Jos van Rey kenmerken. Ze weten het allemaal beter en hebben dus gelijk. En als je hun mening niet deelt, ben je een fascist, een linkse journalist of een rechtse kapitalist. Het liefst allemaal tegelijk. In veel steden werken vastgoedpartijen, beleggers en retailers nauw met elkaar en de lokale overheid samen om de problemen rond leegstand, woningnood en inkrimping het hoofd te bieden. In Heerlen is het allemaal de schuld van het kapitaal en is er maar een oplossing voor SP-Meyer, namelijk brullen en onschadelijk maken. Desnoods door critici en vermeende tegenstanders met kop en haar op te eten.

Daar sluit het derde artikel dat ik zeer de moeite waard vind, uitstekend op aan. Het betreft een artikel dat deze week in het NRC verscheen onder de kop Een mooi project, tussen de gaten, een gedegen stuk van Jos Verlaan over het Heerlense Maankwartier, waarvan ook professor Piet Eichholtz vindt dat het maar het beste weer kan worden afgebroken om het verlies van 180 miljoen euro niet verder te laten oplopen. Het artikel van Verlaan is een goede inventarisatie van wat de toestand van het Maankwartier nu is, maar het ontstaan ervan – met name de rol van zelfbenoemde grootverdiener-kunstenaar (kunstenmaker is een beter woord) Michel Huisman, de rol van ex-burgemeester Paul Depla, een ronduit falende ambtenarij en gemeenteraad – onder leiding van Riet de Wit en later Ron Meyer – wordt hier nauwelijks in belicht. Ook in deze verwijs ik graag naar mijn eerdere blogs over het Maankwartier.

Dik Wessels, Jos van Rey, Ron Meyer en Riet de Wit. We hebben de afgelopen weken al het nodige gehoord en gelezen over een falend overheidsbestuur in relatie tot de HSL/Fyra en Prorail. We hoeven niet zo ver in de tijd terug te gaan om nog meer van die falende overheidsbemoeienissen ten koste van de belastingbetaler tegen te komen. In Heerlen gaat het niet om miljarden, maar om een paar honderd miljoen euro. Maar meer nog gaat het om de arrogantie van succesvolle ondernemers en politici die geen tegenspraak dulden en alleen hun eigen gelijk kennen. Gelukkig zijn er nog steeds journalisten en media die dit in woord en beeld beschrijven en laten zien en tot juiste proporties terugbrengen.

Comments
3 Responses to “Lezenswaardige artikelen over Dik Wessels, Ron Meyer, Maankwartier en Heerlen”
 1. leefbarbaar schreef:

  Gedegen artikelen, dank hiervoor. Ik vond het zelf ook vreemd dat een totaal onbekende SP-er de Grote Tomaat gaat opvolgen. Of meneer heeft een verleden, dat onbekend moet blijven.
  Of meneer heeft geen verleden. Curieus.

 2. Riny schreef:

  Dit stukje begrijp ik niet: `Dat de Telegraaf als landelijk dagblad aan dat falende Heerlense vastgoedbeleid aandacht besteedt onder de kop Rode Luchtkastelen komt natuurlijk door het van bovenaf door de SP-bonzen opgelegde aanstaande SP-voorzitterschap van Meyer.`
  Betekend het dan dat de SP leiding dit interview heeft geregeld?

  • ruuddewit schreef:

   Zeker niet, Riny. Misschien een wat ongelukkige formulering mijnerzijds. Wat mij is opgevallen date landelijke media de kwestie van het oude CBS-kantoor en het Maankwartier tot nu toe hebben genegeerd, maar dat er de kandidatuur van Meyer voor nodig was als SP-voorzitter om deze zaken onder de aandacht te brengen. De Telegraaf is de eerste krant die deze zaken echt heeft opgepakt (eerder was er al Kanniewaarzijn op de tv).Daarna volgde deze week ook het NRC. Wat verder opvalt is dat De Volkskrant Meyer twee weken geleden uitgebreid interviewde over waarom hij zo’n geweldige SP-voorzitter zal worden, maar met geen woord over zijn optreden in Heerlen zelf als fractievoorzitter van de SP repte. En de vastgoedpuinhoop die de SP (en PvdA) daar hebben gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: