Over en uit voor V&D, na een retail- en vastgoedsoap van meer dan een jaar

Wat zich al ruim een jaar geleden aandiende, is nu vrijwel zeker geworden. V&D is over en uit. Voorgoed retailgeschiedenis geworden. Woensdag moeten de 8.000 werknemers van 62 V&D-vestigingen zich melden bij het UWV en dat betekent dat zij definitief hun baan kwijt zijn. De afgelopen twee maanden betaalde het UWV al hun salarissen, nadat V&D eind vorig jaar een faillissementsaanvrage had ingediend. Ik heb het niet proberen na te trekken, maar dit moet een van de meest omvangrijke ontslagen van de afgelopen jaren zijn. Maar het is opnieuw een bewijs, dat de economie weliswaar een heel klein beetje groeit, maar dat het met het aantrekken van de werkgelegenheidscijfers in ons land nog steeds niet geweldig gaat.

Optimisten geloven nog een beetje dat er mogelijk toch een positieve oplossing komt voor het V&D-drama, zo blijkt vanochtend in verschillende artikelen in de landelijke media. Maar het lijkt op hopen tegen beter weten in. Daarbij zijn vooral de ogen en verwachtingen gericht op Roland Kahn, de man achter Coolcat en zijn Cool Investments. Volgens de curatoren wordt er nog gesproken over een overname en voortzetting van de merknaam V&D en het behoud en eventueel een doorstart van 35 tot 45 V&D-winkels. Een essentiële rol daarbij spelen de eigenaren van de panden waarin de V&D’s gevestigd zijn. De curatoren van V&D hebben van de eigenaren van die winkelpanden drie dagen uitstel gevraagd om door te kunnen onderhandelen met Kahn.

De kans dat de curatoren en pandeigenaren er met Kahn uitkomen, lijkt me gering. Kahn heeft weliswaar een groot retailbedrijf achter zich, maar dat betekent niet dat hij daarmee zoveel krediet bij banken kan losmaken om de doorstart mogelijk te maken. Tien jaar geleden probeerde Kahn al eens de Hema over te nemen en ook dat lukte hem niet. Zelfs al slagen de curatoren en Kahn erin alsnog tot een deal te komen, dan is het maar de vraag of dat onder de naam V&D zal gebeuren. De toegevoegde waarde van de brand V&D is vrijwel om zeep gebracht door alle soapachtige ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Kahn zal zeker de huren van de door hem gewenste panden omlaag willen hebben en ook de arbeidscontracten van het personeel, dat nu op straat staat, zullen opnieuw moeten worden uitonderhandeld, ongetwijfeld tegen lagere salarissen. En dan zijn de vastgoedeigenaren en personeelsleden van V&D exact even ver als een jaar geleden, toen de eigenaar op dat moment van V&D, Sun Capital, van de verhuurders van de panden een halvering van de huren eiste en van het personeel een flinke vrijwillige korting op de salarissen van 5,8 procent. Je kunt je achteraf afvragen waarom alle betrokken partijen een jaar geleden niet hun consequenties hebben getrokken.

En dan zijn er op de achtergrond de ambities van het Canadese warenhuisconcern Hudson’s Bay. Dat is helemaal niet geïnteresseerd in V&D, maar in een flink aantal van de panden die V&D tot nu toe huurde. Hudson’s Bay wil in die panden nieuwe formules plaatsen en onderhandelt om die reden met de vastgoedeigenaren over mogelijke huurcontracten. Deze pogingen van de Canadezen betekenen nauwelijks iets voor het personeel van V&D. Hudson’s Bay zal eerst de aangehuurde panden willen renoveren – deels op kosten van de eigenaren – en dat zal minstens een jaar en mogelijk twee jaar duren. Pas dan zullen de Canadezen weer naar personeel kijken, maar ook dan tegen lagere salarissen dat nu bij V&D werden verdiend..

Centraal bij deze V&D-soap heeft steeds het vastgoed gestaan. Verreweg de meeste V&D-panden staan op A1-locaties en deze blijven ook zonder een V&D aantrekkelijk. Kahn is in de media gepromoveerd als de ‘ideale’ redder van de V&D-formule, maar dat is onzin. Het is hem ook om de locaties en panden te doen om zo zijn bekende modemerken Coolcat, MS Mode, Sapph en America Today op nog betere plekken in de binnensteden te positioneren. Ik ben er zeker van dat als dat hem lukt, dat weer consequenties heeft voor de huurcontracten op de huidige locaties van deze Kahn-ketens. Ik sluit niet uit dat een aantal van die vestigingen in dat geval op termijn dicht zullen gaan.

Dat het bij zowel Kahn als Hudson’s Bay gaat om de betere locaties, blijkt ook uit het feit dat zij geen interesse hebben voor alle panden, waar nu een V&D in zit. In een aantal gevallen, zoals in Heerlen en Roermond, had V&D het afgelopen jaar al laten weten dat het huurcontract niet verlengd zou worden. Daar gaan de V&D’s hoe dan ook dicht. Beide kandidaten in de gesprekken met verhuurders en curatoren zijn eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in de vastgoedkrenten in de retailpap.

Wat wel zeker lijkt is dat door deze ontwikkelingen de huurwaardes van vrijwel al het retailvastgoed op A1-locaties verder onder druk zullen komen staan. Dat tekende zich al af toen een jaar geleden Sun Capital probeerde V&D te redden door eenzijdig de huren van de panden aanzienlijk te verlagen. Het feit dat sindsdien ook een aantal andere ketens failliet is gegaan, met een sterke aanwezigheid op A1-locaties illustreert dat de hoogtijdagen van retailvastgoed in Nederland voorgoed voorbij zijn. Mogelijk niet op de absolute toplocaties en voor de toppanden, maar zeker voor de mindere locaties en de voor grote internationale ketens ongeschikte winkels. Dat is trouwens een trend die al eerder zichtbaar was.

Wat er nu gebeurt in de binnensteden van Nederland is illustratief voor een retailontwikkeling die zich eveneens al langer aandiende. De Nederlandse retailmarkt heeft zich, mede door een actief beleid van de meeste overheden, vooral geconcentreerd in de binnensteden. Jarenlang is geprobeerd retailontwikkelingen aan de randen van de steden tegen te gaan. Dat is trouwens slechts gedeeltelijk gelukt, omdat gemeenten en provincies uiteindelijk vooral naar zichzelf keken en niet naar het grote plaatje. Zo konden er dus toch retailparken, outlet centra en woonboulevards ontstaan die steeds meer zijn gaan concurreren met het aanbod in de binnensteden. Een tegen de binnenstad van Roermond liggend outlet centrum is weliswaar een groot succes en gaat opnieuw uitbreiden, maar de retailleegstand in hartje Roermond is inmiddels tot boven de 20 procent uitgekomen.

Wat dat betreft kunnen de problemen rond V&D wel eens het begin zijn van een nieuwe ontwikkeling die we al eerder hebben gezien in andere Europese landen, met name in Zuid-Europa. Nieuwe winkelcentra aan de rand van de steden, zoals met name de grote internationale retailers het liefst hebben. Met vastgoed dat beter overeenkomt met hun wensen, tegen aanzienlijke lagere huren, een betere bereikbaarheid voor consumenten en veelal gratis parkeren. Die ontwikkeling lijkt niet langer meer tegen te houden, omdat provincies en gemeenten er maar niet in slagen een eenduidig en consequent retailbeleid te voeren, zoals blijkt aan de gang van zaken rond nieuwe beoogde outlet centra in Asen, Zevenaar en Halfweg. Het zou me niets verbazen als binnenkort een gemeente in Nederland ook weer komt met plannen voor een nieuw mega winkelcentrum aan de rand van de stad zoals we eerder hebben gezien in Geldermalsen en Tilburg. Die plannen konden toen nog worden voorkomen, maar de tijden zijn zo veranderd, dat zo’n initiatief nu ineens wel levensvatbaar kan zijn.

Het retailbeeld in veel Nederlandse binnensteden wordt er de komende tijd in ieder geval niet beter op met de waarschijnlijk lange sluiting van V&D-panden. De leegstandscijfers zullen beslist opnieuw flink verder omhoog schieten. Wat er nu gebeurt is met name erg voor de vele duizenden employees van V&D, voor de leveranciers en voor een paar vaste klanten. En voor Anton Dreesmann. Maar die kan zich alleen maar omdraaien in zijn graf. En is natuurlijk ook een spekkoper in deze soap en dat is Jumbo, die beslag heeft weten te leggen op de externe La Places. Dat is inderdaad een gouden greep geweest.

Advertentie
Comments
4 Responses to “Over en uit voor V&D, na een retail- en vastgoedsoap van meer dan een jaar”
 1. Inderdaad was een faillissement vorig jaar beter geweest, streefden wij als niet vaststellingsovereenkomst ondertekenaar ook naar. Daarna was het wachten op het faillissement uiterlijk begin dit jaar en dt pan Kahn er niet komt is ook zeker……….In Heerlen komt de ene na de andere voorspelling van Ruud de Wit en van mij uit en toch denkt de lokale media dat wij het niet zien……

  • Insider schreef:

   In 2004 waren de locaties Heerlen en Sittard al op hun retour, moet je er dan als belegger nog instappen?

   • De huren waren laag en de locaties goed in Heerlen en Sittard; dus ik denk dat het wel goed komt met die panden. Zoals Trump al zei; Er zijn drie dingen belangrijk aan vastgoed, locatie, locatie en locatie…..

 2. Insider schreef:

  Uitstekende analyse!
  We staan nog pas aan het begin van een totale retail-crisis, terwijl onze politieke wensdenkers onverstoord voortploegen in Utopia. Maar ook de vastgoedsector zou een stevig zelfonderzoek niet misstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: