Succesvolle verkoop Propertize wijst Rabobank de weg voor eigen ‘bad bank’

Minister Jeroen Dijsselbloem heeft zich perfect aan het aangekondigde (tijd)schema gehouden over de verkoop van Propertize. In oktober vorig jaar kondigde Dijsselbloem aan de Propertize-portefeuille vervroegd in de verkoop te doen en niet de eerder aangegeven route te willen bewandelen die voorzag in een afbouw van de portefeuille van het voormalige SNS Property Finance in een periode van tien jaar tot 2023. De reden voor deze koerswijziging waren de veranderde marktomstandigheden. In een advertentie van 9 december afgelopen jaar in de Financial Times werd ook aangekondigd dat het de bedoeling van de Nederlandse staat was om het hele verkoopproces nog voor de zomer van 2016 af te ronden. En zo is het dus gebeurd. Waarlijk een prestatie voor iedereen die bij de deal is betrokken.

Want gisteren stuurde de minister een brief aan de Tweede Kamer dat de Nederlandse staat erin geslaagd is een koper voor de geplaagde vastgoedportefeuille van SNS Property Finance/Propertize te vinden. Een Amerikaans consortium, bestaande uit de opkoper van slecht renderende kredieten – Lone Star Funds- en de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan Securities blijkt het hoogste bod te hebben uitgebracht. In zijn brief ‘jokt ‘ Dijsselbloem een beetje over de prijs die het consortium betaalt. Hij spreekt over een bedrag van 895,3 miljoen euro en schrijft pas verderop dat het consortium ook nog een financiering van 2,35 miljard euro overneemt, een bedrag waarop een staatsgarantie is afgegeven. In totaal neemt het consortium de Propertize-portefeuille dus over voor 3,2 miljard euro, niet toevallig hetzelfde bedrag dat ik al aangaf in mijn blog van eind oktober vorig jaar (https://visieopvastgoed.wordpress.com/2015/10/21/door-dijsselbloem-gewenste-snelle-verkoop-van-propertize-kent-nog-heel-wat-open-einden/) en vooral in mijn analyse van februari dit jaar die in Vastgoedmarkt werd gepubliceerd onder de kop ‘Verkoop Propertize stelt staatsinjectie van 500 miljoen euro veilig’.

Inderdaad heeft Dijsselbloem met deze verkoop aan Lone Star en J.P. Morgan die 500 miljoen euro veilig gesteld en als alles goed valt – aldus de minister in zijn brief – kan er zelfs nog een kleine winst van rond de 30 miljoen euro worden gemaakt. Dan vergeten we gemakshalve de circa 2 miljard euro die de afgelopen jaren op de portefeuille is afgeboekt, maar dat is niet zozeer een zaak van Dijsselbloem maar van de oorspronkelijke aandeelhouders van SNS Reaal.

Verder is het ook van belang, dat – zoals het er nu naar uitziet – de naam Propertize blijft bestaan – maar nu aangestuurd door Lone Star – en dat betekent dat de banen van CEO Hans Copier en zijn ruim 150 medewerkers behouden blijven. Of Copier ook het Propertize van Lone Star en J.P. Morgan blijft leiden, is niet bekend, maar dit wordt in de markt niet voor onmogelijk gehouden.

Er kunnen een aantal kanttekeningen worden geplaatst bij deze transactie:

  • Misschien wel het meest opvallend is, dat de deal deze week überhaupt is doorgegaan, ondanks de bancaire en financiële problemen als gevolg van de Brexit van vorige week. Het is bekend dat veel deals – ook vastgoeddeals – voorlopig zijn opgeschort vanwege een Brexit-clausule. Dat deze deal toch is gerealiseerd, komt waarschijnlijk, omdat de kopers Amerikaanse partijen zijn, de Propertize-leningenportefeuille geen Brits vastgoed kent en de pond geen rol speelt in de afhandeling.
  • Bij het hele transactiegebeuren zijn een veelvoud aan adviseurs, juristen, fiscalisten, taxateurs en financiële deskundigen betrokken geweest. Uit de begeleidende brief van de NLFI (NL Financial Investments) – de stichting waarin Propertize door de Nederlandse staat is ondergebracht, zoals dat ook het geval is met de aandeelhoudersrechten van andere genationaliseerde ondernemingen, zoals ABN Amro en ASR – blijkt dat aanvankelijk 84 marktpartijen interesse hebben getoond voor de Propertize-portefeuille, maar dat slechts 4 partijen begin dit jaar een indicatief bod hebben uitgebracht. Daarvan hebben uiteindelijk slechts twee partijen ook een bindend bod uitgebracht. Wie de tweede partij is – naast de combinatie Lone Star /J.P. Morgan – is niet bekend gemaakt, maar volgens bronnen in de markt is dit het eveneens Amerikaanse Cerberus. Het bod van Lone Star/J.P. Morgan is, aldus de brief van NLFI, in ieder geval hoger geweest.
  • Wie als adviseurs en specialisten hebben opgetreden namens het winnend duo, is niet bekend gemaakt. Maar in de markt wordt gesteld dat Colliers voor J.P. Morgan is opgetreden en als dit klopt, is dat een groot succes voor Jaap van Rhijn en zijn mannen en vrouwen. Jones Lang LaSalle wordt genoemd als de belangrijkste adviseur namens Lone Star.
  • Dat Lone Star heeft gewonnen, betekent automatisch dat deze partij – die in Nederland een leningenportefeuille van 2 miljard beheert – voor Amsterdam behouden blijft. Geruchten de afgelopen maanden lieten horen dat Lone Star – met een klein kantoor op de Zuidas – overwoog zich helemaal uit Nederland terug te trekken als de deal met Propertize niet door zou gaan.
  • Er is nog een ander punt dat zich na de succesvolle vervreemding van de leningenportefeuille van Propertize opdringt: Wat gaat Rabobank doen met zijn slechte vastgoedleningen in FGH Bank en die bij de regionale Rabobanken? Zoals bekend verdwijnt de FGH Bank voor het einde van dit jaar en gaat op in Rabo Real Estate Finance. Volgens hardnekkige geruchten is inmiddels uit de totale vastgoedfinanciering van de FGH/Rabobank een portefeuille van circa 5 miljard euro samengesteld die als een soort ‘bad bank’ moet worden afgebouwd. Nu blijkt dat het mogelijk is dit soort slechte leningenportefeuilles met succes te vervreemden vanwege grote interesse van met name Amerikaanse equity-partijen, is het heel goed mogelijk dat de Rabobank een soortgelijke exercitie inzet als met Propertize is gebeurd. Het zou zelfs kunnen dat de Rabo-‘bad bank’ op termijn door Lone Star en J.P. Morgen – eventueel met andere partijen – wordt samengevoegd met het ‘nieuwe’ Propertize. CEO Hans Copier heeft jarenlang bij FGH Bank gewerkt, kent de portefeuille voor een deel heel goed en zou zo’n inschuifoperatie beslist kunnen leiden.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: