Maya Meijer-Bergmans mag – wat mij betreft – Vastgoedvrouw 2017 worden

Ton Meijer ontving in 2005 als een van de eerste prominente Nederlandse vastgoedspelers de Vastgoedmarkt Award. Dat was vlak nadat Bouwfonds – eigendom van ABN Amro – de ontwikkelaar MAB nagenoeg volledig had overgenomen. MAB was op dat moment samen met Multi Development van Hans van Veggel en Ton van Dam – en op iets kleinere schaal ING Real Estate Development – de belangrijkste ontwikkelaar van commercieel onroerend goed in Nederland en ver daarbuiten. Mede door de enorme omvang van de projecten van MAB – onder meer Palais Quartier in Frankfurt en ODE in Amsterdam – slaagde Meijer er echter al enige jaren niet meer in om het bedrijf financieel draaiende te houden en het was dan ook logisch dat Bouwfonds MAB overnam. Bouwfonds Property Finance was namelijk de belangrijkste adviseur en financier van Meijer.

Het verhaal van MAB na de inlijving door Bouwfonds in 2004 mag bekend worden verondersteld. Door de overname van het belangrijkste deel van Bouwfonds door Rabo Bank in 2006 kwam de ontwikkelaar bij de Utrechtse bank terecht en werd daar samengevoegd met andere ontwikkelingsactiviteiten onder de noemer Rabo Vastgoed. Maar wel met behoud van de naam MAB. In 2013 viel het doek echter definitief voor MAB. In dat jaar maakte Rabo Bank bekend de stekker uit alle vastgoedontwikkelingsactiviteiten te trekken en daarmee hield de naam MAB op te bestaan.

De teloorgang van MAB (Meijer Aannemers Bedrijf, ooit gestart door de vader van Ton Meijer, Bertus) was daarmee misschien definitief, maar dat geldt beslist niet voor de familie Meijer en haar vastgoednalatenschap. Zoon Markus leidt – samen met broer Antony – vanuit Londen al enige jaren met groot succes namens de familie de private equity vastgoedbelegger MeyerBergman en een andere zoon, Bart timmert stevig aan de commercieel vastgoedweg met Meijer Realty Partners (MRP) en sinds kort ook met de asset en property beheerder Blight. MRP nam vorig jaar onder meer een belangrijk deel van de a.s.r. vastgoedontwikkelingsportefeuille over, maar ook een project als Megastores en het HEMA-kantoor in Amsterdam-Noord. In MRP zitten overigens niet alleen familiekapitaal, maar ook enorme bedragen van met name Israëlische partners. De Meijers schuwen met andere woorden nieuwe, grootse vastgoedinitiatieven – met een hoofdaccent op retail – niet.

 

images.jpeg

Terwijl vader Ton Meijer (77) zich op de vlakte houdt – maar ongetwijfeld nauw op de hoogte is en intensief betrokken blijft bij alle initiatieven van zijn zonen – kwam vorige week plotseling – maar niet helemaal onverwacht voor ingewijden – ook zijn vrouw Maya (73) volop in de publieke schijnwerpers door de aankoop van Paleis Soestdijk. Dat bezorgde haar zelfs een optreden in het populaire praatprogramma Jinek. Maya Meijer-Bergmans – de letter ‘s’ van haar achternaam is bij het in Londen gesitueerde familiebedrijf MeyerBergman weggevallen, net zoals de ‘ij’ in de naam is ingeruild voor de ‘y’! – is misschien voor het grote publiek tot voor kort een onbekende persoonlijkheid, maar dat is zij beslist niet in vastgoedkringen. Waar Ton Meijer was en is, was en is zij dat ook en het is bekend dat zij nadrukkelijk betrokken is geweest bij de positionering van de talrijke vastgoedprojecten van MAB in binnen- en buitenland. Maar eigenlijk is zij pas met de herontwikkeling van de Westergasfabriek in Amsterdam definitief op de voorgrond getreden, ook als vastgoedontwikkelaar. De gemeente Amsterdam heeft Ton en Maya Meijer-Bergmans om die reden enige jaren geleden terecht samen onderscheiden met de Frans Banninck Cocq Penning.

De Westergasfabriek is inmiddels een gevestigde naam in heel Nederland, maar vrijwel niemand weet meer hoe zeer de gemeente Amsterdam met dit zwaar vervuilde bedrijventerrein in de maag heeft gezeten. Het was alleen maar aan Maya te danken dat MAB eind vorige eeuw besloot samen met de gemeente te proberen dit terrein te saneren en er een nieuwe, vooral culturele bestemming aan te geven. Zij was ook degene die erop stond om het project in 2004 – bij de overname van MAB door Bouwfonds – zelf in familie-eigendom te houden en niet mee te verkopen.

Paleis-Soestdijk_Hoofdgebouw-II-©-Rijksvastgoedbedrijf-e1496919195140.jpg

Dat de Meijers nu opnieuw hun nek durven uitsteken om Paleis Soestdijk te behouden en ook commercieel aantrekkelijke functies te geven, is dus helemaal niet zo uitzonderlijk. Hun trackrecord is zonder meer uitstekend. Vastgoed en avonturieren met uitdagende projecten zit in hun genen en bloed. Paleis Soestdijk is een project onder de noemer MeyerBergman Erfgoed Groep, waarin ook de projecten/vastgoed Buitenplaats Doornburgh in Maarssen, Landgoed Voorlei in Leidschendam, het Westerparkhotel in Amsterdam en Maison Descartes, eveneens in de hoofdstad, zijn ondergebracht. Voor Paleis Soestdijk is een nieuwe onderneming opgericht, onder de naam Made by Holland, waarin naast de MeyerBergman Erfgoed Groep ook Hylkema Erfgoed Advies en Ontwerp is opgenomen. Daarnaast zijn voor het plan Made By Holland gerenommeerde onderzoeks- en adviesbureaus aangetrokken als West8, Tinker imagineers, Tom Postma Design, Horwath HTL, Motivaction, Goudappel Coffeng en bouwkundig adviesbureaus Vitruvius en 4Building.

In mijn mei-column van dit jaar in Vastgoedmarkt heb ik opnieuw een pleidooi gehouden voor ‘meer vrouwen in topposities in het vastgoed’. Ik citeer uit deze column: ‘In de 18 jaar dat de Vastgoedman-vrouw is toegekend, is er maar een keer een vrouw gekozen: Karin Laglas, toen de ceo van Rodamco Europe’. Voor mij staat vast dat de Vastgoedman-vrouw voor 2017 – die overigens pas in het voorjaar van 2018 bekend wordt gemaakt – moet gaan naar Maya Meijer-Bergmans. Ik heb daar helemaal niets over te zeggen, dus de lezer van deze blog moet het maar zien als een als een gratis aanbeveling.

Nu zullen er ongetwijfeld criticasters zijn die zeggen dat het geen pas geeft om naast Ton Meijer ook diens vrouw zo’n zeer gewaardeerde onderscheiding te geven. Ach, sinds House of Cards en wat er nu in de VS gebeurt in het Witte Huis staan alle traditionele waarden en zogenaamde waarheden op hun kop. Ik wil Maya Meijer-Bergmans trouwens op geen enkele wijze vergelijken met Claire Underwood, net zoals Ton Meijer in niets lijkt op haar echtgenoot Frank Underwood. Maya Meijer-Bergmans is gewoon een waarde op zichzelf in het vastgoed en het vaderlandse culturele leven en mag wat mij betreft als rolmodel en inspiratie de geschiedenis in gaan, om iedereen eraan te herinneren dat vrouwen in het vastgoed wel degelijk een prominente en vernieuwende plek kunnen innemen. En is het niet zo dat elke sterke man minstens een even zo sterke vrouw naast zich nodig heeft? Ton Meijer zal dat zeker beamen.

Comments
5 Responses to “Maya Meijer-Bergmans mag – wat mij betreft – Vastgoedvrouw 2017 worden”
 1. Cees Jan Zegers schreef:

  Geachte heer De Wit, Met veel plezier lezen wij uw blogs en ik ben het helemaal eens met uw nominatie. In het stuk staat echter wel een fout. Het Maison Descartes in Amsterdam is niet van de familie Meijer. Dat is namelijk aangekocht door Huub Verwoolde en mijzelf. Vriendelijke groeten, Cees-Jan Zegers

  • ruuddewit schreef:

   Beste Cees-Jan,

   dank voor je reactie. Maison Descartes staat wel als project vermeld op de website van MeyerBergman Erfgoed. Hoe het zit, kun je me eventueel vertrouwelijk toelichten via mijn emailadres: ruud@ruuddewit.nl. Dat zou ik zeer op prijs stellen.

   • ruuddewit schreef:

    Ik heb inmiddels begrepen dat Maison Descartes inderdaad eigendom is geworden van Cees-Jan Zegers en Huub Verwoolde via City Development. Dat Maison Descartes ook op de website van de MeyerBergman Erfgoed Groep staat, zegt dus niets over de eigendomsrechten. Blijkbaar heeft de BeyerBergman Erfman Groep wel een projectstudie gedaan over Maison Descartes – zoals ze dat eerder ook met Paleis Soestdijk heeft gedaan – maar is zij er niet in geslaagd het eigendom ook te verwerven.

 2. edpouw schreef:

  sorry stond er wel bij

 3. edpouw schreef:

  dag Ruud.
  Je hebt helaas vergeten een belangrijke adviseur, Hylkema Consultants bij het elftal te noemen.
  gr ed pouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: