‘Capri, C’est Fini’, ik vrees ook voor Frank Zweegers en Breevast

 

Tijdens de afgelopen Tour de France heb ik’ Capri, C’est Fini’, de hit van Hervé Vilard uit 1966 weer eens gehoord via de radio. En op de camping Garrofer in Sitges, waar ik op dit moment verblijf, hoorde ik het nummer afgelopen week eveneens, nu in de uitvoering van een bandje uit Californië, die op die manier zijn jaarlijkse zomervakantie in Europa bij elkaar speelt. Het vervelende van zo’n nummer is, dat je het dagenlang niet uit je hoofd kunt krijgen.

De tekst gaat over liefde en het mislukken ervan, dat alles tegen de prachtige achtergrond van het beroemde Italiaanse eilandje in de baai voor Napels:  ‘Capri, c’est fini. Et dire que c’était la ville de mon premier amour. Capri, c’est fini. Je ne crois pas que j’y retournerai un jour. Nous n’irons plus jamais.’ Et cetera.

De tekst heeft nu wel heel bijzondere betekenis gekregen, nadat afgelopen vrijdag bekend werd dat de Italiaanse politie Frank Zweegers daar – tijdens wat een routinecontrole heet – heeft gearresteerd op verzoek van de Belgische justitie. Zweegers zou zijn opgepakt ‘wegens verdenkingen van financiële malversaties.’ Quote had deze primeur.

Waarom Zweegers echt is aangehouden, is niet duidelijk, maar de richting waarin de media het zoeken, is al veel eerder beschreven. De Belgische media houden het erop, dat hij van ‘zijn nieuwe luxejacht Unicorn is geplukt, op vraag van het gerecht in Dendermonde. De in Monaco officieel woonachtige Zweegers was jarenlang ongrijpbaar. De vastgoedmagnaat wordt ervan verdacht de gewezen Brusselse politiebaas Glenn Audenaert (61) tienduizenden euro’s steekpenningen te hebben toegestopt. Het onderzoek naar corruptie, omkoping en witwassen loopt al vijf jaar,’ aldus onder meer de Gazette van Antwerpen.

Zweegers is in Nederland vooral bekend als de belangrijkste aandeelhouder van het ooit door hem van de beurs gehaalde vastgoedfonds Breevast, goed voor een omvang van ruim 1 miljard euro. Breevast-directeur Henk Brouwer heeft tegenover Quote aangegeven dat de arrestatie ‘vrij zeker’ is, maar zegt ook ‘die niets van doen heeft met vermeende fraude rond de Financietoren bij het Gare du Nord in Brussel.’

Toch lijkt alles erop dat de arrestatie van Zweegers met dat enorme vastgoedobject in de Belgische hoofdstad te maken heeft. Breevast kocht het kantoorgebouw Financietoren van ruim 200.000 m2 in 2001 voor 311 miljoen euro en investeerde nog eens eenzelfde bedrag in de ingrijpende renovatie van het complex, dat veel asbest bevatte. In 2002 sloot de Belgische overheid, op voorwaarde dat Breevast het complex ingrijpend zou renoveren, een zeer lucratief geïndexeerde huurcontract af voor het Belgische ministerie van Financiën en andere overheidsdiensten tot maar liefst 2032. Ook toen al gingen er geruchten dat bij die deal er van alles had plaatsgevonden wat niet door de beugel kon. Vorig jaar zette Breevast de Financietoren in de verkoop voor 1,2 miljard euro, wat overigens nog niet tot een transactie heeft geleid.

Voor Breevast zat er nog een ander interessant aspect aan de aankoop van de Financietoren in 2001, namelijk de mogelijkheid om ernaast een ander complex te ontwikkelen. Dit BelAir Office-project van 80.000 m2 werd via de onderneming RAC 1 (met een 60 procent belang voor Breevast en 40 procent voor Immobel)ontwikkeld, is inmiddels gerealiseerd en eind 2013 opgeleverd. Het project met een ontwikkelingsniveau van rond de 180 miljoen euro, is neergezet op de site van het vroegere Rijksadministratief Centrum (RAC). In 2010 tekende de Belgische Federale Politie een achttienjarig huurcontract voor 55.000 m2voor  het Bel Air Project en een jaar later werd daar nog eens 10.000 m2 aan toegevoegd. De site kent verder ook andere functies, zoals openbare ruimte en retail.

Vorig jaar verkochten Breevast en Immobel dit Bel Air-project voor een niet nader genoemd bedrag aan Hannover Leasing, dat dat deed samen met een Aziatische institutionele belegger. Het is vrij aannemelijk de verdenkingen jegens Zweegers met name gaan over de huurcontracten die met de Belgische Federale Politie – via de eerder genoemde Glenn Audenaert – zijn gesloten. De Belgische justitie onderzoekt al zeker zes jaar hardnekkige verdenkingen van omkoping door Zweegers van met name Audenaert bij de voor Breevast lucratieve huurcontracten voor Bel Air. Vorig jaar zijn twee lobbyisten veroordeeld in de zaak en op de rekening van Audenaert is een flink bedrag aan euro’s aangetroffen die hij niet kan verklaren, maar waarvan hij beweert dat hij die van Zweegers heeft ontvangen als een cadeautje. Zwegers heeft dat steeds ontkend.

Vooralsnog lijkt het erop, dat de Belgische justitie vooral veel vermoedens heeft, maar over weinig over harde info beschikt om Breevast en met name Zweegers ook daadwerkelijk te vervolgen. Het is op zich al een vreemde zaak dat Zweegers nu tijdens zijn vakantie op Capri ‘bij een routinecontrole’ is aangehouden, terwijl zo iets ook makkelijk in Monaco had kunnen gebeuren.

Het is een gegeven dat er al vele jaren een zweem van ongrijpbaarheid rond de 56-jarige Brabander hangt, maar in alle zaken rond en over hem, is er nooit een echte bewering tegen hem hard gemaakt. Sterker nog, het door Henk Brouwer al jaren voor hem geleide Breevast heeft steeds een goede naam in de markt gehouden.

Dat ongrijpbare van Zweegers is een bewuste keus. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt heb ik een aantal keren geprobeerd hem te interviewen en dat heeft hij altijd afgewezen. Interviews en foto’s met hem zijn dan ook nergens terug te vinden. Brouwer daarentegen is altijd zeer toegankelijk gebleven voor vragen en antwoorden.

Het mysterieuze rond zijn persoon geldt zeker niet alleen vastgoed. In 2005 speelde er een financieel conflict tussen hem en ING wegens de gang van zaken rond de overname van de consumptief kredietverschaffer Vola. Zijn naam viel overigens voor het eerst in de Nederlandse financiële wereld toen hij in 1997 de failliete boedel van computerbouwer Commodore overnam om het vervolgens onder te brengen bij concurrent Tulip. Dat leverde hem vele miljoen guldens op. Maar zijn grootste klapper heeft hij toch gemaakt toen hij in 1999 het kwakkelende beursgenoteerde vastgoedfonds Breevast naar zich toe wist te trekken en het nieuw leven inblies, met name door de lucratieve aankoop van de Financietoren.

Voor Zweegers en dus ook voor Breevast is de arrestatie op Capri – ook al wordt hij snel weer vrijgelaten – het begin van het einde, indachtig de zomerhit van Vilard uit 1966. Institutionele partijen in Europa zullen vanaf nu stoppen met zaken doen en banken zullen proberen hun relaties te bevriezen of te beëindigen, of de verdenkingen tegen hem nu terecht zijn of niet en of het ooit tot een harde zaak tegen hem komt. Er zijn talrijke voorbeelden te geven van eens succesvolle (vastgoed)mannen die met hetzelfde negatieve effect werden geconfronteerd, toen hun naam eenmaal op een zo negatieve manier in het nieuws kwam. Voor de verkoop van de Financietoren zal Zweegers’ arrestatie zeker niet bevorderlijk zijn. Maar misschien is dat juist de bedoeling van het Belgische ministerie van Justitie, ongeacht of zij een harde zaak tegen Zweegers heeft.

Wel vraag ik me af, als de beschuldigingen aan het adres van Zweegers, enige grond hebben, waarom het zo lang heeft geduurd voordat hij is gearresteerd? Hoe zit het eigenlijk met de due diligence en controle in België bij het afsluiten zulke grote overheids-huurcontracten als die in de Financietoren en het Bel Air-project. En hoe heeft de verkoop van RAC1 vorig jaar eigenlijk kunnen plaatsvinden, als dit soort verdenkingen van omkoping al zo lang bestonden? Moet hier ook niet eens gekeken worden naar de rol van de internationale vastgoedadviseur(s) die deze deal en de huurcontracten met de Belgische overheid begeleidde(n)?

Of uiteindelijk de arrestatie van de schatrijke Zweegers ook definitief het einde betekent voor Breevast, is moeilijk te voorspellen. Ik ga ervan uit dat Brouwer en zijn team voldoende drempels hebben kunnen opwerpen om te voorkomen dat het fonds en de medewerkers worden meegesleurd. Centraal hierbij staat de vraag of Breevast op de hoogte, i.c. betrokken was bij het verstrekken van smeergeld aan Belgische ambtenaren om huurcontracten binnen te hengelen door Zweegers, zoals de Belgische justitie blijkbaar beweert? Een ding lijkt me zeker: Zweegers zal – schat ik zo in – Capri nooit meer aandoen met zijn luxe jacht. Zoals Vilard in 1966 al zong: ‘Capri, c’est fini. Je ne crois pas que j’y retournerai un jour. Nous n’irons plus jamais.’

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: