Gebroken kaak van Tim Hofman bevestigt het fiasco van fysieke confrontatiejournalistiek

Tim Hofman ken ik niet en zijn BNNVara-internetprogramma #BOOS evenmin. Ik heb hem een paar keer horen praten tijdens de laatste parlementsverkiezingen in een van de talkshows op de publieke omroep en dat was aardig. Die jongen heeft talent, maar moet nog veel leren, dacht ik.

De private vastgoedbelegger en -ontwikkelaar Ton Hendriks (in de media wordt hij ook ‘huisjesmelker’, ‘huisbaas’, ‘vastgoedmagnaat’, ‘vastgoedhandelaar’ en ‘vastgoedman’ genoemd) ken ik wel. We zijn beiden in het hartje van Nijmegen in een simpel middenstandsmilieu geboren, direct na de Tweede Wereldoorlog – Ton is vier jaar ouder dan ik – en zijn opgegroeid in een stad waar nog lang de schade en de ellende van de oorlog zichtbaar was. Na mijn middelbare school verkaste ik naar Amsterdam en het buitenland, maar Hendriks is altijd een ‘Nimwegenaar’ gebleven. Hij begon panden op te kopen, vooral omdat hij de potentie zag van de enorme kamernood van studenten in de stad en werd daarmee in de loop van de afgelopen veertig jaar de belangrijkste particuliere vastgoedbelegger van de stad, aldus een begin dit jaar gepubliceerd onderzoek van de Nijmeegse Radboud Universiteit naar vastgoedbezit in de stad, over de periode 1989-2012.

Ton Hendriks heb ik leren kennen tijdens een ‘roemruchte’ terugvlucht (vanwege de lange wachttijd en de geconsumeerde hoeveelheid alcohol) vanuit de Mipim in Cannes naar het toen net gestarte vliegveld Weeze (Niederrhein) en we zien elkaar zo af en toe op recepties en op een beurs als de Provada. Hij kent mijn neef Roland en diens vader, oom Henny de Wit goed, die de kaaszaak van wijlen mijn opa Dirk – naar wie ik genoemd ben – op de Lange Hezelstraat in hartje Nijmegen hebben voortgezet. Opa Dirk begon die zaak in de jaren dertig van de vorige eeuw en Kaas van De Wit is in Nijmegen en ver daarbuiten een begrip. Zo’n Nimweegs verleden schept een band, zullen we maar zeggen.

Hendriks heeft ook een prachtig Nimweegs accent, heeft een heldere vastgoedmening, is zeer betrokken bij het wel en wee van de stad, loopt zelfs elk jaar de Vierdaagse en ondersteunt ook NEC, de voetbalclub die ondanks steun van een aantal particuliere investeerders (onder wie Hendriks zelf en die andere grote vastgoedbezitter uit de stad, Marcel Boekhoorn) het het afgelopen seizoen toch niet wist te redden in de Eredivisie.

Dat Hendriks niet geen huisjesmelker of obscure vastgoedspeculant is, zoals sommige media maar al te makkelijk opschrijven, blijkt onder meer uit een aantal bijzondere monumenten in zijn vastgoedportefeuille. Zo nam hij een aantal jaren geleden het Nebo-klooster bij de Heilig Landstichting van corporatie Talis over en het oude Weeshuis op de Hessenberg van de gemeente Nijmegen. Beide projecten zijn/worden herontwikkeld. Ook bezit hij via een van zijn bv’s de bekende horecagelegenheid De Plasmolen in Mook en het winkelcentrum de Weezenhof in de gelijknamige wijk, dat in april gedeeltelijk afbrandde.

De Nimwegaar is altijd enthousiast en betrokken over de projecten die hij in de stad doet, ook al levert hem dat regelmatig problemen op met het stadsbestuur en de ambtenaren van de stad, vanwege de linkse signatuur ook wel het ‘Havanna aan de Waal’ genoemd. Begin vorig jaar verklaarde hij tegenover de Gelderlander dat hij ‘het helemaal gehad had met de welstandseisen die worden gesteld aan gebouwen en dat hij daarom niet meer wil investeren in Nijmegen’. Ik citeer de krant De Gelderlander: ‘Aanleiding is dat de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, die toeziet op het naleven van bouwvergunningen, maandag een bouwstop heeft opgelegd voor een project van Hendriks aan de Visveldsestraat in Lent. Daar heeft hij een historische tuinmuur, een gemeentelijk monument, omvergetrokken. De dienst heeft ook aangifte gedaan tegen Hendriks. Hij is overigens van plan de muur te herstellen. ‘De muur stond helemaal los en viel om. Je kon hem zo met de hand bewegen. Maar ik bouw die in de oorspronkelijke staat terug.’ Volgens Hendriks gaat het om ‘futiliteiten’. ‘Het ontneemt je de lust nog verder iets te doen in de stad. Ik heb miljoenen geïnvesteerd, maar die welstandsmensen voeren echt een anti-beleid’.

En nu is Ton Hendriks op 72-jarige leeftijd plots landelijk komkommernieuws geworden, omdat de eerder genoemde Tim Hofman het nodig vond ongewenste opnamen te maken in het kantoor van Hendriks voor zijn internetprogramma #BOOS. Ik citeer Quote: ‘Ze kwamen zomaar binnenwandelen’, waarbij ze confettispuiten knallend afschoten. ‘Iedereen schrok zich het apezuur!’ Hendriks zegt dat hij Hofman drie keer gevraagd heeft weg te gaan, maar de presentator zou geen gehoor hebben gegeven aan dat verzoek.’

 Blijkbaar is het daarbij tussen Hofman en Hendriks tot een gevechtje gekomen, waarbij de laatste met een ferme vuistslag de kaak van de presentator heeft gebroken. Ongetwijfeld niet met opzet, maar toch. Ik vind het wel een prestatie op zich, dat deze 72-jarige nog steeds zo kan uithalen. Beiden hebben inmiddels aangifte gedaan tegen elkaar. Hofman vanwege de klappen die zijn gevallen tijdens de ruzie en Hendriks, omdat de presentator ongevraagd met een cameraploeg zijn kantoor is binnengedrongen en niet wilde vertrekken. Dus vanwege huisvredebreuk.

Ik heb nooit iets gehad met journalisten die vanwege ‘de waarheid’ van mening zijn dat zo’n beetje alles geoorloofd is om een ‘wantoestand’ aan de kaak te stellen. Willibrord Frequin, Peter R. de Vries, Alberto Stegeman, de ‘heren’ van PowNews, John van de Heuvel, Pieter Storms, ze passen niet in het journalistieke veld waarin ik me thuis voel. Ze hebben door de gekozen benadering van confrontatiejournalistiek bij mij nooit de indruk kunnen wegnemen, dat het toch vooral gaat om hen zelf en de populariteit van hun programma in plaats van om ‘de waarheid’. Ik vind het ook niet een zaak van een journalist om zowel aanklager, rechter als uitvoerder van de straf te zijn. En dan nog huilen, als er iemand eens letterlijk een klap terug uitdeelt.

Des te verbaasder was ik dat zowel Peter R. de Vries als Willibrord Frequin de afgelopen dagen in de media fel hebben uitgehaald naar Tim Hofman. De Vries noemde het optreden van Hofman ‘louter effectbejag, schijtlollig, puberaal gedrag dat doet denken aan belletje trekken.’ En Frequin is van mening dat Hofman beginnersfouten heeft gemaakt en zich beter had moeten realiseren dat ‘als je agressie creëert, want je zoekt een grens, je ook een risico loopt.’

 

Dit vind ik nu huilen om het huilen, iets waar de twee heren toch al sterk in zijn. Of zou het bij hen gaan om ‘vergevorderd inzicht achteraf’? Curieus is ook dat Frequin zelf een geboren en getogen Nijmegenaar is en met zijn 75 jaar slechts drie jaar ouder dan Hendriks. Misschien kennen ze elkaar? Frequin is overigens de zoon van Louis Frequin, de zeer gewaardeerde voormalige hoofdredacteur van De Gelderlander, die in de tijd van zijn hoofdredacteurschap van deze krant, zetelde in een gebouw naast dat waarin nu Kaas van De Wit is gezeteld. Zo zie je maar weer, dat uiteindelijk alles met alles te maken heeft, ook in Nijmegen.

Wat verder opvalt is dat de aanleiding van het bliksem-en-donder bezoek van Tim Hofman en zijn cameraman aan het kantoor van Ton Hendriks helemaal is weggevallen. Nergens in de media heb ik die zaak verder nog uit de doeken zien doen. Het schijnt dat een jonge huurster een conflict heeft met Hendriks als huisbaas. Maar er zijn vele duizenden conflicten in Nederland tussen huurders en vastgoedeigenaren en corporaties. Moeten die allemaal met confetti-kanonnen en confrontatie-overvallen worden beslecht? Hebben we daar niet de onafhankelijke rechter voor?

Ook vind ik het betreurenswaardig dat door deze affaire opnieuw vastgoed en in dit geval particuliere vastgoedeigenaren – al is het alleen maar door het woord ‘huisjesmelker’ – in een negatief perspectief zijn geplaatst. Ton Hendriks raad ik aan zo snel mogelijk met Hofman aan tafel te gaan en de zaak uit te praten. Desnoods met een goed glas wijn ter verzachting van de pijn. En Hendriks kan ook als goedmaker een ‘flink stuk kaas’ van De Wit sturen. Als ik Hofman was, zou ik daarop in gaan, want ik betwijfel of hij bij de rechter echt een zaak heeft. En de omroepen – publiek en commercieel – zouden zich opnieuw moeten afvragen of dit soort confrontatiejournalistiek moet worden doorgezet. Ik vind het veelal vooral laag bij de grond en eigenlijk gemakzuchtig en oppervlakkig werk. Maar ja, die kijkcijfers, hè! Daar doe je soms zelfs een (karakter)moord voor, zelfs als je er een gebroken kaak aan over houdt!

 

P.S. Ik heb inmiddels het filmpje van #BOOS gezien. Daaruit blijkt inderdaad dat Tim Hofman niet met vechten is begonnen. Dat was een daad van een medewerker van Ton Hendriks. Daarna liep het allemaal flink uit de klauwen. Toch blijf ik vinden dat je op zo’n manier, met camera, confetti en extra mankracht, zulke schillen niet moet aanpakken. Een telefoontje van te voren dat je eraan komt om over dit geschil te praten namens de huurders, had de lucht vanaf het begin gezond gehouden. Hendriks toonde ook verrast te zijn – je kunt niet alles weten wat er speelt in zo’n grote vastgoedportefeuille – over de problemen van de huurders en was bereid daarover te praten. Die confetti en de augurken waren kinderachtig en niet relevant en droegen zeker bij aan het de spanning. Dat het daarna zo’n ordinaire ruzie werd – met voor Hofman ook nog een ongelukkige afloop – is eerder verrassend dan logisch. Ik ben er zeker van dat ook Ton Hendriks, terugkijkend, daar anders op terugkijkt dan in zijn eerste reactie. Een excuus van zijn kant aan het adres van Hofman over de kapotte camera en de gebroken kaak, lijkt me verstandig. En dan het probleem zoals dat is ontstaan, oplossen door met elkaar in gesprek te gaan. Dan leren beide partijen er nog iets positiefs van.

Advertentie
Comments
3 Responses to “Gebroken kaak van Tim Hofman bevestigt het fiasco van fysieke confrontatiejournalistiek”
 1. Riny van Abel schreef:

  Ik heb de uitzending ook bekeken. Wat mij het meeste opvalt is dat Hendriks denkt dat de openbare ruimte, de straat dus, ook van hem is. Zegt veel over Hendriks. Bij de deur had hij en zijn Rambo moeten stoppen, dat is ze zeer zwaar aan te rekenen dat ze dat niet gedaan hebben. Als (buurt)bemiddelaar kan ik zeggen dat de `overval` techniek een veel zo niet altijd gebruikte techniek is als onderdeel van het proces. Niet bij degene die de zaak aankaart natuurlijk. Het meisje in kwestie vertelde dat ze wel degelijk haar problemen kenbaar had gemaakt maar er niets gebeurde. Schijnbaar in de Quote 500 staan pleit ze/hem vrij van goede zorg en verantwoordelijkheden. Vandaar een terechte vermelding van een `huisjesmelker`. Een status van vele jaren mooie projecten maakt je even zo goed verantwoordelijk voor de kleinere projecten in je portefeuille.

 2. Marcel van Wolferen schreef:

  Hallo Ruud, mooi hoe je op de actualiteit reageert in deze inderdaad komkommertijd. Natuurlijk was dit een duidelijke vorm van hijgerig journalistieke stalking, maar wat mij toch wel opvalt is dat de klappen van een zijde komen (vooral van die wat dommige Rambo die voor Hendriks werkt) en dat er alleen drie mensen van het BOOS team verwondingen hebben. Waarbij Hendriks op het einde zijn wat gespeelde eminence grise waardigheid volledig verliest en keihard bedreigingen uit als een briesende stier.

  Ik begrijp die aangiftes van het BOOS team wel en ik denk ook dat de RB daar wat mee zal moeten. Natuurlijk had dit allemaal andere gekund en gemogen maar het bevestigd ook wel het beeld van OG baasjes, hun soms wat te korte lontjes en hun autonome wijze van het onderhouden van hun portefeuille. Want blijkbaar is Hendriks diezelfde dag al aan de slag gegaan in het studentenpand.

  Met hartelijke groet,

  Marcel van Wolferen

 3. Roland de Wit schreef:

  Zo is het maar net Ruud. Ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat.

  Groeten vanuit het immer bruisende Nijmegen, Roland de Wit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: