Het OM moet de ‘zaak’ tegen Harry Muermans staken

In september afgelopen jaar schreef ik een blog over het soms twijfelachtige optreden van het Openbaar Ministerie (OM): https://visieopvastgoed.wordpress.com/2017/09/27/wie-controleert-het-om-eigenlijk/. Een deel van deze blog was gewijd aan de in 2008 in opspraak gekomen vastgoedman Harry Muermans. Ik citeer uit deze blog: ‘Onderzoeken door het OM worden eindeloos getraineerd, vertrouwelijke informatie komt opvallend vaak eerder bij de media terecht dan bij de verdachten en hun advocaten, en het gebeurt regelmatig dat het OM, ondanks een veel te lang onderzoekstraject een twijfelachtige zaak alsnog doorzet. En dit alles gaat gepaard met enorme kosten, die de belastingbetaler moet betalen. Gelukkig corrigeert de rechters dat soms, door openlijk officieren van justitie te berispen, strafvermindering te geven ‘omdat een rechtsgang te lang heeft geduurd’ en natuurlijk ook door vrijspraak te geven in weinig overtuigende gevallen waarvoor het OM langdurige celstraf of grote boetes heeft geëist’.

Ik moest aan deze tekst denken toen ik op 20 april de berichtgeving in het FD las over een uitspraak van de rechtbank in Utrecht, die‘het OM heeft verboden om drie voormalige KPMG-accountants nog langer te vervolgen in een oude omkopingszaak bij hun opdrachtgever Ballast Nedam. De rechtbank noemt het ‘onbehoorlijk’ dat het OM het trio via het strafrecht wil aanpakken, terwijl alle andere verdachten mochten schikken.’Volgens de rechtbank had ‘geen redelijk denkend lid van het OM’ tot vervolging van het drietal accountants over kunnen gaan.’

Ik zie parallellen in de zaak die al tien jaar speelt tegen de Roermondse vastgoedbelegger en -ontwikkelaar Muermans. Deze wordt door het OM verdacht van ‘valsheid in geschrifte en witwassen in de vastgoedfraude-zaak Klimop’. Een zaak die al in 2007 (!) startte met arrestaties, invallen en huiszoekingen en waarvan alle verdachten – met uitzondering van Muermans – zijn vrijgesproken, veroordeeld, hebben geschikt en voor het overgrote deel weer professioneel actief zijn, al dan niet in vastgoed. Bij een groot aantal van de in totaal 125 personen die aanvankelijk als verdachte in de Klimop-affaire waren aangemerkt, is het zelfs niet tot een proces of schikking gekomen, mede omdat het OM later claimde niet voldoende mankracht te hebben om de zaak in volledige omvang uit te zoeken en voor de rechter te brengen.

Ondanks het gegeven dat het hier om een zaak gaat die al ruim tien jaar op de rol van het OM staat, lijkt er voor Muermans maar geen einde te komen aan zijn onvrijwillige lijdensweg. Op woensdag 11 april had de regiezitting in de zaak die het OM pas afgelopen jaar bij de rechtbank in Roermond tegen hem is gestart, moeten plaatsvinden. Met als inzet een veroordeling voor valsheid in geschrifte en witwassen en een bedrag van 1,3 miljoen euro ‘vanwege wederrechtelijk verkregen voordeel’. De regiezitting ging echter niet door, omdat de advocaat van Muermans ziek was. De regiezitting is nu verplaatst naar 21 juni. Tenzij de rechtbank anders beslist, volgt de feitelijke rechtszitting op 5 november van dit jaar. Dan is het elf jaar na de eerste arrestaties in de Klimop-zaak en 15 jaar nadat de beweerde fraude door Muermans zou hebben plaatsgevonden. Overigens, in deze zaak is Muermans nooit aangehouden en is zijn kantoor of huis ook niet door de FIOD onderzocht en uitgekamd. Het duurde zelfs ruim een jaar na de eerste berichtgeving over de Klimop-affaire, dat hij begreep verdachte te zijn. Hij moest dat wel uit de media vernemen.

Deze gang van zaken is zonder meer bizar en, conform de uitspraak van de rechtbank in Utrecht tegen de drie voormalige KPMG-accountants ‘onbehoorlijk’te noemen. Muermans is de enige verdachte in de Klimop-zaak die nooit heeft kunnen schikken. Verder is het tien jaar lang nooit tot een proces gekomen. Het OM weet daarover alleen maar tegen te werpen dat het Muermans zelf is geweest die de vertraging heeft veroorzaakt door steeds opnieuw zijn zaak voor te leggen aan andere rechtbanken en door zelf de Nederlandse staat te dagvaarden. Een woordvoerder van het OM heeft eind vorig jaar zelfs durven te verklaren ‘dat het OM er in deze zaak alles aan heeft gedaan om het proces te versnellen’, aldus het FD. Alleen dat is al een lachertje, als het niet om zo serieuze zaak ging. Ik kan me echter niet voorstellen dat een rechter die redenering van het OM overneemt. Om te voorkomen dat de verdediging zich beroept op verjaring, heeft het OM wel besloten de zaak tegen Muermans los te maken van de Klimop-affaire en een andere klimplant opgevoerd (Clematis) om de zaak een naam te geven. Opnieuw: hoe kleinzielig kun je zijn als OM.

Blijkbaar is er toch een feitelijke rechtsgang voor nodig om het OM tot de orde te roepen en een definitieve streep te zetten door de inmiddels volledig uit zijn proporties geraakte rechtsgang tegen Muermans. Feit is dat het OM geen enkele logische en waarschijnlijk geen enkele juridische verklaring kan geven waarom de zaak tegen Muermans apart is gehouden van de Klimop-zaak. Als Muermans tegelijk met de overige verdachten voor de rechter was gebracht – of als hij had kunnen schikken – was de zaak tegen hem al lang voorbij geweest, ongeacht de uitkomst van het vonnis. Daarnaast zal het OM voor een beetje logisch denkende rechtbank evenmin kunnen volhouden waarom in andere gevallen het wel tot een schikking is gekomen en bij Muermans niet. Terwijl – en laten we dat vooropstellen – als Muermans al iets juridisch kan worden verweten in deze zaak – iets wat hij steeds heeft ontkend – dan staat dat is dat in geen enkele verhouding tot de andere beschuldigingen in de Klimop-zaak, die inmiddels al lang zijn afgehandeld, tot in cassatie toe.

In deze blog heb ik al vaker mijn twijfels verwoord over het de manier van werken van het OM, met name in fraudezaken waar vastgoedondernemers bij betrokken waren. Mijn blog van september eindigde ik met de vraag: Wie controleert nu eigenlijk het OM?’  Niemand blijkbaar, alleen het OM zelf, lijkt het. Harry Muermans is – vrees ik – ook iemand over wie men zich in Nederland verder weinig druk maakt, met uitzondering dan van een paar soms erg bevooroordeelde journalisten. Vastgoedmannen deugen gewoon niet, zeker als ze ook nog eens in verband worden gebracht grote rijkdo, lijkt het vooroordeel van zowel de media als het OM. Toch is Muermans wel degelijk een echt slachtoffer van het OM – en dus van de Nederlandse rechtsstaat – ongeacht of hij ooit iets verkeerd heeft gedaan in wat de Klimop-affaire is geworden. Zijn bedrijf is in zwaar weer beland, iets wat hem tientallen miljoenen euro’s heeft gekost. Hij kan door de aanhoudende verdachtmakingen van het OM – die steeds in bepaalde media terug te vinden zijn – geen financier meer vinden en veel partijen weigeren al jaren zaken met hem te doen, omdat hij nu eenmaal ‘verdacht’ is. Ook privéheeft de al jarenlang slepende affaire hem en zijn gezin niet onberoerd gelaten.

Zoals ik in mijn blog van september vorig jaar schreef, ken ik Harry Muermans – inmiddels 71 jaar – een beetje. Ik begrijp zijn woede en zijn gebrek aan vertrouwen in ons rechtssysteem. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat hij – als hij eenmaal wordt vrijgesproken of als zijn zaak wordt geseponeerd vanwege de jarenlange misprestatie van het OM –  de Nederlandse staat, het Philips Pensioenfonds en het voormalige Bouwfonds – nu Rabobank – alsnog zal aanpakken met torenhoge schadeclaims. Ik zou in zijn geval niet anders handelen. Maar ik weet dat het voor hem nog veel belangrijker is genoegdoening krijgen voor het feit dat hij door het OM onnodig meer dan een decennium onprofessioneel en onethisch is behandeld en als crimineel is neergezet. Dat vreet aan iedereen, dus ook aan Muermans. Gelukkig is er nog steeds de onafhankelijke rechtbank. Die zal uiteindelijk het definitieve oordeel geven. En daarin heb ik nog steeds vertrouwen.

 

Advertentie
Comments
One Response to “Het OM moet de ‘zaak’ tegen Harry Muermans staken”
  1. Jos van de Mortel schreef:

    Mijn vertrouwen in het Limburgse OM is absoluut niet hoog meer. Die maken politieke keuzes. Dat zou ik weliswaar kunnen testen door een webpagina Corruptepolitici.nl (als tegenhanger van foutevastgoedbazen.nl) te kunnen beginnen met laster over SP-ers in Heerlen, waarin ik alleen al enkel de waarheid op kan sommen, maar dan heb ik ongetwijfeld onmiddellijk het OM ‘op de stoep’ terwijl de andere genoemde pagina van de SP Heerlen al maanden in de lucht is, gedeeld wordt op sociale media, en vol staat met leugens en laster!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: