De Telegraaf maakt er een potje van met berichtgeving over moorden in Marloth

5fd3ca6c-4932-4f3e-bee3-729c347f60db

Het was te verwachten, toen we donderdagochtend hoorden dat er twee mensen in Seekoeiweg, Marloth Park, Zuid Afrika waren gedood, en twee andere aanwezigen in de luxe vakantiewoning een beroving maar ternauwernood hadden overleefd. Dat bericht zal voor heel wat opschudding zorgen, wisten we onmiddellijk, ook omdat de lokale krant de Lowvelder via zijn website direct meldde dat het om Nederlanders zou gaan.

Marloth Park is een ‘vakantiedorp’ vlak bij de grens met Mozambique, grenzend aan het Kruger National Park, met een oppervlakte van 1500 hectare aan voor woningen bestemde plots en nog eens 1500 hectare bush voor de wilde dieren. Circa 1000 plots hebben een huis en ook veel buitenlanders hebben in Marloth Park een tweede of permanente woning, onder wie een aantal Nederlanders. Wij hebben er ook al 13 jaar een vakantiewoning op nog geen vier kilometer van het bewuste huis waar de doden zijn gevallen, en we zijn er zelf op dit moment.

We werden gisteren op de hoogte gesteld door Nederlandse vrienden die permanent in Marloth wonen. Zij wisten ons te vertellen dat het om een Belgisch echtpaar ging – dat zij kennen -, dat al jaren in Mozambique woonde en daar een dure lodge heeft (of heeft gehad) en dat in Marloth een luxe tweede woning bezit. Het echtpaar had bezoek, mogelijk familie.

Al direct ging het gerucht dat het hier om een uit de hand gelopen arbeidsconflict ging met Mozambikaanse voormalige werknemers. De politie en ook een beveiligingsbedrijf riepen onmiddellijk via social media op terughoudendheid te betrachten bij de berichtgeving, maar daar trekken social media zich dus niets van aan. En dat leidde tot berichtgeving over Nederlanders die zouden zijn vermoord in Marloth Park en natuurlijk moest De Telegraaf een bericht van die aard met chocoladeletters brengen. Zonder ook maar iets geverifieerd te hebben.

Of het hier om Nederlandse of Belgische slachtoffers gaat, maakt helemaal niets uit, natuurlijk. Wel of het hier om een moorddadige overval gaat of een uit de hand gelopen arbeidsconflict. Zeker lijkt dat de twee doden niet zijn omgekomen door een moordwapen, maar zijn gestikt omdat de kleren die om hun mond waren gebonden, te strak waren aangetrokken.

Marloth Park is zeker geen plek in Zuid-Afrika waar geen criminaliteit voorkomt. Zo’n plek bestaat niet, nergens in de wereld. Maar waar Kaapstad ‘moordstad nummer 1’ van de wereld is en niemand meer in Pretoria of Johannesburg over straat durft te lopen, zeker niet ’s nachts, is Marloth een redelijk veilige plek. Er zijn talrijke lodges, veel woningen met vakantiegangers, een flink aantal permanente bewoners en drie security ondernemingen. Je hebt in Marloth een grotere kans ’s nachts door een leeuw of luipaard te worden aangevallen dan door een crimineel. Natuurlijk wordt er wel eens ingebroken en verdwijnen er fietsen, die onbeheerd zijn achtergelaten. Vooral woningen die niet zijn aangesloten op het veiligheidsnetwerk van de security ondernemingen – dat kost namelijk geld – zijn nog wel eens het doelwit van criminelen. Ons – of onze huurders – is de afgelopen twaalf jaar nog nooit iets overkomen. Kom daar in Nederland maar eens om. In het kleine Zuid-Limburgse dorpje waar we ook wonen – met slechts 50 woningen – hebben we de afgelopen twaalf jaar meer criminaliteit beleefd.

Ik wil de dood van onze medebewoners in Marloth niet minder erg maken dan het geval is, maar ben opnieuw geschokt door de manier waarop social media en – in hun voetsporen de gevestigde media, zoals De Telgraaf – hiermee omgaan. Zuid-Afrika is een derde wereldland waar 35 procent van de bevolking werkloos is, waar 50 procent of meer van de bevolking onder de armoedegrens leeft, en waar de ANC meerderheidsregering een economisch en politiek beleid voert dat armoede, criminaliteit, corruptie en ontwrichting van onderwijs, sociale zekerheid en gezondheidszorg sinds 1994 alleen maar verder heeft doen toenemen. Net zoals dat trouwens het geval is in rest van de wereld trouwens.

Toch  bestaat er heel wat huichelarij over Zuid-Afrika. Iedereen die het land enigszins kent, weet dat er die enorme ongelijkheid bestaat tussen arm en rijk, waarbij veel blanken en zwarte profiteurs het meer dan uitstekend hebben, maar waar de tegenstellingen met de dag verder oplopen. Dat leidt tot criminaliteit en dat is al jaren het geval. Toch zoeken Nederlandse publieke en commerciële omroepen het land steeds weer op om allerlei entertainmentprogramma’s aan te bieden waarin volledig voorbij wordt gegaan aan de echte werkelijkheid van het land.

Inderdaad, Zuid Afrika is een prachtig land, met heel veel aardige mensen en mogelijkheden. Maar de wekelijkheid is ook armoede, criminaliteit, gebrek aan werk, een aanhoudende droogte, een sterk verslechterende gezondheidszorg voor de tientallen miljoenen inwoners die dat niet kunnen betalen, met corruptie in de politiek, bij de politie en de overheid, en met buurlanden als Mozambique en Zimbabwe waar het allemaal nog veel erger is.

Ik zit dit te op te tikken vanuit mijn huis met uitzicht op het Krugerpark. Daar lopen de leeuwen, olifanten en neushoorns, vaak slachtoffer van stropers, die opereren vanuit  de omliggende townships maar gedirigeerd door de rijken uit Vietnam en China. Langs mijn huis paraderen acht giraffen, een paar impala’s, bushbock en zebra’s die brokken komen halen omdat de bush veel te droog is en er weinig voedsel is.

Criminaliteit – en we kennen die in schietgraag Nederland met zijn wereldreputatie als drugsland nummer 1 ook – zal in Zuid Afrika niet uit te roeien zijn. Dus ook niet in Marloth Park. Maar van echte journalisten mag je wel verwachten daar professioneel mee om te gaan en niet, zoals De Telegraaf, weer eens te kiezen voor niet-gecontroleerde sensatiezucht. Er is in Zuid Afrika wel degelijk sprake van veel criminaliteit, maar er is zeker geen escalatie van geweld tegen toeristen, zoals De Telgraaf ongenuanceerd bericht. Het meeste geweld is in dit land nog steeds puur gericht tegen de eigen inwoners. Er zullen morgen ongetwijfeld weer een aantal advertenties in De Telegraaf staan, die Zuid Afrika aanprijzen als een fantastisch vakantieland. En dat is nog steeds waar ook, kan ik iedereen verzekeren. Ook dus Marloth Park. Ondanks de twee betreurenswaardige doden van woensdag.

 

Comments
2 Responses to “De Telegraaf maakt er een potje van met berichtgeving over moorden in Marloth”
  1. Fam Lauteslager schreef:

    Goed stuk Ruud.

  2. Paul schreef:

    De twee keer dat wij van jullie huis gebruik mochten maken waren fantastisch waarbij we ons geen enkele keer onveilig gevoeld hebben. Berichtgeving tja…..er moeten kranten worden verkocht , dus verhalen aandikken om die reden gebeurt te pas en te onpas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: