De Telegraaf, Marloth Park, boeren en ‘plaasmoorden’: de relevantie van veel ’(on)nieuws’?

PHOTO-2019-11-18-11-47-43

Ruim twee weken geleden schreef ik in mijn blog over een triest arbeidsconflict in het Zuid-Afrikaans vakantiedorp Marloth Park grenzend aan het Kruger National Park, dat leidde tot de dood van een bejaarde Nederlandse vrouw en een Belgische ondernemer, die al decennia in Mozambique en Zuid-Afrika woonachtig was. In die blog bekritiseerde ik met name de manier waarop De Telegraaf erover berichtte, terwijl het betreffende artikel slechts gebaseerd was op de weinig juiste berichtgeving in een lokaal Zuid-Afrikaans krantje, annex website. Natuurlijk volgden ook de andere media de berichtgeving in De Telegraaf maar slechts één omroep, RTL, had het journalistieke fatsoen zelf op onderzoek uit te gaan. Ik kon telefonisch een buitenlandredacteur van RTL er tenminste van overtuigen dat het niet om een ordinaire roofmoord ging – zoals vaak in Zuid-Afrika- , maar om een ernstig uit de hand gelopen conflict tussen de Belgische eigenaar van een huis in Marloth Park en vier van zijn Mozambikaanse werknemers.

Ik was de afgelopen weken in Marloth en wist al op de dag na de dood van de twee Europeanen dat de namen van die vier daders bekend waren en dat ze direct na hun gewelddadige confrontatie met hun werkgever weer de grens met Mozambique over waren gevlucht. Het is maar zeer de vraag of ze ooit gepakt worden. Zo geweldig is de kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse politie en die van hun Mozambikaanse collega’s niet en van goede samenwerking is geen sprake. Toch wist De Telegraaf een dag later na hun opgeklopte en slechts op twijfelachtige sensatie gebaseerde info nog steeds met chocoladeletters te melden, dat er ‘een klopjacht plaatsvond naar de daders van de moord op de Nederlandse vrouw’. Grote onzin. De politie heeft hier wel andere zaken aan het hoofd dan een klopjacht. Een dag later kon De Telegraaf al weer een ander trieste zaak met veel gevoel voor sensatie melden: de dood van twee Nederlandse toeristen door gewelddadige bijen in Tanzania. Ongetwijfeld is de Tanzaniaanse politie daar ook een klopjacht gestart naar de daders.

Begrijpelijkerwijs regende het na de berichtgeving over de doden in Marloth Park telefoontjes en mailtjes van bezorgde vrienden en relaties die weten dat wij daar een woning hebben, Zebra’s Nest. Ook omdat de media er in Nederland – niet bepaald gehinderd door enige relevante kennis van zaken – er van alles bijhaalden. Zoals de ‘plaasmoorden’ op blanke boeren en de patrouilles van het Zuid-Afrikaanse leger door de krottenwijken van Kaapstad. Ook Nederlandse politici hebben daar steeds vaker een handje van. Ze roepen van alles, leggen verbanden die er niet zijn en zoeken eigenlijk goedkope publiciteit om zich zelf in de schijnwerpers te plaatsen.

Zuid-Afrika is een gewelddadig land. In ieder geval gewelddadiger dan het voor het einde van de apartheid was. Daarmee wil ik apartheid niet goedpraten, maar dertig jaar na de vrijlating van Nelson Mandela en de legalisering van de huidige meerderheidspartij ANC is de criminaliteit alleen maar toegenomen. Ik ken veel mensen in het land, en iedereen – blank en zwart – kan een crimineel voorval melden in zijn directe omgeving én persoonlijk. Beroving, verkrachting en zelfs moord. De toeristische topstad Kaapstad is de ‘moordhoofdstad’ van de wereld en Zuid-Afrika is economisch vrijwel failliet. De mensen die zich dat kunnen veroorloven, wonen achter tralies en muren en worden bewaakt door camera’s en security bedrijven.

Maar er wonen, gelukkig, nog steeds vele miljoenen heel aardige, fatsoenlijke mensen in het land, dat zelfs opvallend veilig blijkt te zijn voor toeristen. En als dan ook nog Zuid-Afrika – voor velen toch onverwacht – Wereldkampioen Rugby wordt, lijken alle tegenstellingen tussen arm en heel rijk, blank en niet-blank heel even heel ver weg. Kortom, Zuid-Afrika moeten we vooral blijven bezoeken en daardoor financieel ondersteunen, maar tegelijk de moeten we de werkelijkheid niet uit het oog verliezen.

photo-2019-11-18-11-49-32.jpg

Een van de vragen die ik kreeg n.a.v. van mijn laatste blog over de trieste doden in Marloth Park, was hoe het zit met al die afschuwelijke moorden op blanke Zuid-Afrikaanse boeren, in het Afrikaans ‘plaasmoorden’ genoemd. Inderdaad, er worden in Zuid Afrika, met een populatie van ruim 50 miljoen mensen – wel eens boeren – blanken én zwarte – vermoord door criminelen of als gevolg van uit de hand gelopen arbeidsconflicten. Op het grote aantal moorden in Zuid-Afrika maakt het aantal ‘plaasmoorden’ overigens slechts een fractie uit. Er is op geen enkele wijze sprake van een georkestreerde campagne tegen blanken of blanke boeren zoals door bepaalde media in Europe en de VS nog wel eens wordt geschreeuwd. Die moorden hebben evenmin iets te maken met een dreigende landonteigening van blanke landbezitters. Bart Luirink schreef daar in juli op de opiniepagina van De Volkskrant overigens een heel duidelijk artikel over onder de kop: ‘Tweede Kamer trapt in propaganda-offensief van Zuid-Afrikaanse rechts-extremisten’.

U moet het betreffende stuk maar zelf lezen – het is op internet makkelijk terug te vinden – maar een citaat wil ik u niet onthouden: ‘Een paar cijfers: tussen 1 april 2017 en 30 maart 2018 werden in Zuid-Afrika 62 boeren vermoord (van wie zestien zwart). Dat is twee op de 100 duizend inwoners en dat is achttien keer lager dan het aantal slachtoffers van geweld in de Zuid-Afrikaanse maatschappij als geheel. Het zijn ­huiveringwekkende aantallen, die de pogingen om het slachtofferschap wit te wassen des te cynischer maken.’

Desondanks menen Nederlandse politici vanuit hun bankjes in de Tweede Kamer dat er wel gesproken kan worden van een doelbewuste afslachting van blanke boeren. Op 1 juli haalde zelfs een motie daarover van het CDA-Kamerlid Van Helvert de steun van VVD, SGP, CU, PVV, FvD en 50Plus. Overigens reageerde minister Stef Blok een jaar geleden al acceptabel genuanceerd op tendentieuze vragen van Van Helvert  en diens CDA-collega Jaco Geurts over de discriminatie van-, onteigeningen van- en moordpartijen op blanke boeren in Zuid-Afrika, maar dat was voor in ieder geval voor Van Helvert en een meerderheid in de Tweede Kamer blijkbaar niet genoeg. Waarom je als politicus aan neutrale feiten houden, als je het zelf beter weet? En wat halen zulke vragen en zo’n motie eigenlijk uit? Gaan die ook maar iets in Zuid-Afrika veranderen?  Nee, helemaal niets. De Tweede Kamer gaat gewoon verder met een volgende vraag en motie!

Dat brengt me op een ander zogenaamd feit dat de afgelopen weken weer in een aantal Nederlandse media terug werd gebracht, namelijk dat maar liefst 15.000 blanke Zuid-Afrikaanse boeren hun toevlucht in Rusland zouden zoeken. Dat bericht is al meer dan een jaar oud en was gebaseerd op een reportage van de Russische Rossiya TV over een bezoek  van 30 Zuid-Afrikaanse telerfamilies in de tuinbouwregio Stavropol. Niemand in Zuid-Afrika heeft er daarna nog iets over vernomen, maar in Nederland blijft zo’n bericht een eigen, onverwoestbaar leven leiden. Er zullen beslist wel eens Zuid-Afrikaanse boeren naar Rusland uitwijken (ik wens ze veel geluk!)  – zoals ze dat ook doen naar Canada, Brazilië, Australië, Zimbabwe, Zambia en Mozambique – maar doen Nederlandse boeren dat niet ook al vele decennia lang? Die zitten zo’n beetje overal op de wereld.

En voeren niet allerlei bedrijven in sectoren als onderwijs en gezondheidszorg in landen als Nederland, UK en Duitsland juist campagnes om blanke Zuid-Afrikaners uit hun land weg te lokken om vacatures als gevolg van vergrijzing op te vullen? Is dat niet racistisch? En wat te denken van de enorme braindrain waarmee een land als Zuid-Afrika al decennia wordt geconfronteerd? Wat voor een schade veroorzaakt die niet op langere termijn?

Ik zal niet ontkennen dat er in Zuid-Afrika een probleem ligt waar het gaat om criminaliteit. Zoals ik al eerder heb gesteld wordt die criminaliteit veroorzaakt door de enorme tegen stellingen tussen arm en rijk die sinds het einde van de apartheid niet zijn afgenomen, maar verder zijn toegenomen. Armoede, ongelijkheid, werkloosheid, corruptie, slecht onderwijs en nog steeds aantoonbaar racisme door veel blanken tegenover zwarten dragen niet bepaald bij aan een minder criminele samenleving. Dat geldt overigens niet alleen voor Zuid-Afrika, maar praktisch voor de hele wereld. Veel Nederlanders begrijpen dat, want de vliegtuigen naar Johannesburg en Kaapstad vanaf Schiphol zitten nog steeds vol.

Alleen daarom al moeten de media voorzichtig zijn in het elkaar napraten en klakkeloos sensatie toevoegen aan op zich een trieste, uit de hand gelopen confrontatie, zoals in Marloth Park, ruim twee weken geleden. Laat ik het nog verder relativeren door een berichtje dat ik ontving van een vriend vanuit Nederland: ‘Wij wonen in Buitenveldert en daar hebben zich de afgelopen vijf jaar aanzienlijk meer moorden plaatsgevonden dan in het hele zeventig jarig bestaan van vakantiedorp Marloth Park.’ Zo is het maar net.

photo-2019-11-18-11-52-16.jpg

En nog een ironische toevoeging. In de berichtgeving in De Telegraaf over de moorden in Marloth werd ook de mening van een Nederlandse touroperator opgenomen, dat de veiligheidssituatie in Zuid-Afrika inderdaad nogal zorgwekkend is verslechterd. We hebben altijd al criminaliteit gehad in Zuid-Afrika, maar desondanks zagen we een positieve groei van de toeristische sector’, aldus Brett Hendricks, directeur van Thebe Tourism Group, uitbater van verschillende lodges en hotels onder meer in het Krugerpark, in een verklaring. ‘Het verschil is dat misdaad nu escaleert.’’ Maar vorige week publiceerde De Telegraaf doodleuk op zijn website een lang artikel van een ‘journalistieke partner’ over hoe geweldig datzelfde Krugerpark wel niet is. Het is journalistiek om te huilen, maar eigenlijk moet ik er gewoon om lachen.

photo-2019-11-18-11-48-57.jpg

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: