Bij het overlijden van Willem Meuwese: Bestaat toeval?

 

hqdefault

Bestaat toeval? Ik weet het niet meer. Precies een week geleden wijdde ik mijn blog aan het veel te vroeg overlijden van Carel De Reus, tot zijn pensionering in 2008 directeur van Johan Matser Projectontwikkeling. Bij de fusie van Johan Matser met de Hopman Interheem Groep eind 2007 werd hij adviseur bij het huidige Synchroon, zoals de gefuseerde projectontwikkelaar sindsdien heet. Carel werd slechts 72 jaar.

Afgelopen zaterdag las ik in de Volkskrant de overlijdensadvertentie van Willem Meuwese en zijn vrouw Marianne Meuwese-Waltjen. Zij overleden beiden op 17 december. Uit de advertentie ernaast, namens Synchroon, wordt duidelijk dat Willem en Marianne samen voor hun dood hebben gekozen. ‘Willem en Marianne waren beiden ongeneeslijk ziek’, staat er in de advertentie. Willem was slechts een paar weken ouder dan ik, hij is van begin september 1949. Marianne was twee jaar jonger. Misschien dat onze gelijke leeftijd mij daarom in het bijzonder raakte. Of het feit dat mijn ouders vrijwel vijf jaar geleden ook op dezelfde dag overleden. Maar die waren aanzienlijk ouder en hebben daarvoor niet gekozen. Dat was echt toeval.

Is het ook pure toeval dat Carel en Willem zo vlak na elkaar zijn overleden? Willem was namelijk de directeur van de Hopman Interheem Groep die in januari 2008 met de TBI-onderneming Johan Matser Projectontwikkeling fuseerde. Willem en Carel hebben samen deze fusie voorbereid. Willem werd de eerste directeur van Synchroon en Carel trok zich terug en werd adviseur. De Reus zei er in Vastgoedmarkt dit over: ‘Binnen TBI was men er verbaasd over dat Willem en ik wilden praten over een fusie. Wie begint er nu uit vrije wil fusiebesprekingen? Wij zagen beiden de voordelen: Johan Matser is sterk in complexe binnenstedelijke projecten, terwijl Hopman Interheem goed is in het nemen van grondposities. Johan Matser ontwikkelt vooral appartementen, winkels en kantoren. Hopman Interheem is goed op het gebied van grondgebonden woningen en het realiseren van appartementen in bestaande gebouwen.’

Ik heb Willem na zijn vertrek als directeur van Synchroon eind 2009 nog een keer uitgebreid gesproken. Dat was in zijn geliefde Heemstede. Ik geloof niet dat ik dat gesprek voor Vastgoedmarkt heb uitgewerkt. Ik kan het tenminste nergens terugvinden. Willem was na zijn Synchroon-afscheid met zoveel dingen bezig dat hij blijkbaar met een echt interview nog even wilde wachten. Maar ik herinner me flink wat details van dat gesprek met deze bijzondere vastgoedman. Projectontwikkelaar in hart en nieren, onorthodox en daarnaast een kunstliefhebber en zelf een gerespecteerd kunstschilder. Ik begrijp nu dat hij die kunstliefde intens deelde met zijn vrouw Marianne.

Willem Meuwese is ook niet blijven stilzitten waar het ging om vastgoed. Hij richtte een nieuwe projectontwikkelaar op, M2 Ontwikkelaars, een onderneming die hij deelde met zijn zoon Harm. Hij was bij M2 ‘de niet zo stille kracht op de achtergrond’. Ik citeer vanaf zijn LinkedIn account, die nog in de lucht is:  ‘M2 Ontwikkelaars is een creatieve ontwikkelaar gespecialiseerd in binnenstedelijke ontwikkelingen. M2 geeft advies en ontwikkelt zowel risicodragend als in opdracht woningbouwprojecten. Als voormalig directievoorzitter van een full-service landelijke projectontwikkelaar opereer ik inmiddels 30 jaar op bestuurlijk niveau voor verschillende vastgoed-organisaties. Hierdoor ben ik ruim ervaren in het bestuurlijk en politieke krachtenveld binnen de sector. Naast ‘Ontwikkeling’ treed ik op als onafhankelijk adviseur voor o.a. woningcorporaties, gemeenten, zorginstellingen en beleggers. Daarbij ben ik breed inzetbaar. Zo begeleid ik organisaties bij strategische vraagstukken en treed ik op als coach of mediator.’ Daarnaast was het de afgelopen tien jaar betrokken bij grootschalige gebiedsontwikkelingen zoals Stappegoor in Tilburg – samen met Synchroon – en kwartiermaker en gebiedsregisseur voor de ontwikkeling Oosterwold in samenwerking met Almere en Zeewolde.

Conflicten zijn niet aan hem voorbij gegaan, zeker niet in zijn woonplaats Heemstede. Twee jaar geleden leidde de plannen van Synchroon en Parck Manpad – waarvoor Meuwese de woordvoerder was – voor een villawijkje tussen Groenendaal en Leyduin tot de nodige lokale opschudding. En in 2015 werd hij – als voormalig CDA-bestuurslid en met M2 als ontwikkelaar van het landhoed Hageveld – in verband gebracht met corruptiebeschuldigingen, omdat CDA-wethouder Christa Kuiper voor een veel te laag bedrag een appartement zou hebben verkregen. Daar klopte trouwens niet veel van. Willem een beetje kennende, heeft hij erom moeten lachen. Hij was een ontwikkelaar en ondernemer pur sang en wist al te goed dat dat makkelijk conflicten met zich meebrengt. Ik denk dat hij daarboven, samen met Carel, nog wel wat stof om na te praten heeft. In ieder geval is met hun dood een boeiend en belangrijk stuk Nederlandse vastgoedgeschiedenis – die overigens in Synchroon wordt voortgezet – afgesloten.

Advertentie
Comments
2 Responses to “Bij het overlijden van Willem Meuwese: Bestaat toeval?”
 1. Luc de Vries schreef:

  Beste Ruud,

  Dank voor je aandacht aan deze bijzondere man. Hem ken ik van de HTS in ’s-Hertogenbosch.

  Typisch iets voor Willem was het volgende:

  Voor zover ik weet heeft het laatste jaar van de HTS niet in een keer kunnen afsluiten: Wel gaf hij een afstudeerfeest bij zijn ouders thuis, maar vertelde aan zijn ouders na afloop van dit feest pas dat hij niet was geslaagd.

  Een markante figuur is niet meer. Overigens de enige klasgenoot van de HTS die ik tijdens mijn loopbaan zakelijk ben tegengekomen.

  Groet,

  Luc de Vries

 2. Riny van Abel schreef:

  Ruud, toeval bestaat toevallig niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: