Vijftig jaar vastgoedontwikkelingen en -trends in Nederland

IMG_0001Dirk Rompelman is een begrip in de Nederlandse vastgoedsector, zeker bij de ouderen onder ons. Dirk was de eerste journalist die in 1969 in Het Financieele Dagblad serieus over commercieel vastgoed ging schrijven. Vijf jaar later – in 1974 – startte hij met Vastgoedmarkt. Ook na zijn vertrek in 1996 als hoofdredacteur van dit na 45 jaar nog altijd leidende vastgoedvakblad bleef hij voor Vastgoedmarkt schrijven.

Het afgelopen jaar schreef Dirk samen met zijn vrouw en vakjournalist Liesbeth van Deelen een aantal artikelen waarin de ontwikkelingen en trends op de Nederlandse vastgoedmarkt over de afgelopen 50 jaar in kaart zijn gebracht. Van deze artikelen is nu, dankzij de sponsoring van een aantal gerenommeerde vastgoedbedrijven, een fraai boekje gemaakt. Deze publicatie, uitgegeven ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van Vastgoedmarkt, zal gratis worden verspreid onder de aanwezigen van het Trends Congres van afgelopen november en zal worden toegezonden aan de abonnees van Vastgoedmarkt. Maar ik vermoed dat er ook daarbuiten belangstelling voor het boekje zal bestaan. Het boekje is daarom te bestellen voor 25 euro via de webshop ‘vastgoedmarkt.nl/boekrompelman’.

In feite is het boekwerkje – het telt 110 pagina’s – een gedetailleerde en uitgewerkte voortzetting van en aanvulling op het boek 40 jaar Vastgoedmarkt, dat ik als voormalig hoofdredacteur met assistentie van Dirk in 2013 schreef. Centraal in de nieuwe uitgave staan – zoals de titel zegt – ‘enkele ontwikkelingen en trends’, met name gerelateerd aan de onderliggende data die de facto de basis van Vastgoedmarkt zijn (geweest). Want Dirk Rompelman was zijn tijd ver vooruit. Al vijftig jaar geleden voorzag hij – in een tijd dat er geen internet bestond of computers en laptops kantoren en huiskamers opluisterden – dat het verzamelen van marktdata en andersoortige statistische informatie noodzakelijk – zeg maar broodnodig – is voor een transparant economisch segment dat zo snel om zich heen greep als het commercieel vastgoed.

Het is altijd weer smullen om naar de verhalen van Dirk en Liesbeth te luisteren als ze vertellen hoe zij veertig jaar geleden fysiek op de fiets en via de vaste telefoon de informatie wisten te verzamelen over de aanhuur- en verhuur van kantoorruimte, nieuwe ontwikkelingen, de financiering ervan en het wegzetten van de eindproducten bij beleggers, in die tijd trouwens vooral institutionele partijen. Josef Elburg – de vermaarde Amsterdamse vastgoedmakelaar – houdt mij altijd weer opnieuw glunderend en bewonderend voor, dat op de dag dat de maandelijkse editie van Vastgoedmarkt van de pers rolde, hij zich op de fiets naar de redactie in Amsterdam-Zuid spoedde om een aantal exemplaren als eerste in handen te krijgen. In ieder geval eerder dan de concurrerende makelaars. Een exemplaar was dan bestemd voor het archief van zijn makelaardij, maar de andere werden verknipt voor de eigen papieren database en weer per wijk of regio op lege vellen geplakt. Met deze ‘data’ gingen vervolgens de makelaars weer op stap en op jacht naar nieuwe opdrachten.

Wie de artikelen van Dirk en Liesbeth het afgelopen jaar in de papieren editie van Vastgoedmarkt en via de online-editie heeft gelezen, weet wat een megawerk de auteurs gedurende hun lange loopbaan – samen met een aantal collega’s – hebben verricht. Het boekje doet daar bondig, overzichtelijk en toegankelijk verslag van. Ik ben geen trend of ontwikkeling tegengekomen die niet op de een of andere manier is aanstipt of uitgewerkt. Niet iedereen zal misschien dezelfde accenten leggen, maar dat is niet verwonderlijk en zeker geen bezwaar. Ik zou bijvoorbeeld in het gedeelte over de beleggingsmarkt wat meer de koerswijziging bij de institutionele beleggers om van direct naar indirect over te stappen hebben benadrukt. En in het deel over transparantie zou ik nadrukkelijker hebben geschreven over het soms discutabele imago van de sector en de maatregelen die juist door diezelfde sector zijn genomen om dat te verbeteren, onder andere door gedragscodes.

Maar dat doet niets af van de waarde van deze publicatie, die vooral moet worden gezien als een afsluiting van een ontwikkeling die van vastgoed in Nederland een volwassen product heeft gemaakt. In een tijd dat alles gericht lijkt op de toekomst, wordt het verleden en de lessen die daaruit kunnen worden getrokken, nog wel eens te makkelijk vergeten. ‘Enkele ontwikkelingen en trends op de Nederlandse vastgoedmarkt 1969-2019’ is daarom een publicatie die zeker bij de jongeren in de sector bovenaan het lijstje van verplichte leesstof behoort te staan. De inhoud vormt de basiskennis voor iedereen die in de toekomst op de een of andere manier actief in de sector wil zijn. En voor de ouderen onder ons: als je wilt weten van waaruit vastgoed als zelfstandige en uiterst belangrijke economische sector zichzelf heeft vorm gegeven en welke stappen er de afgelopen 50 jaar zijn gezet, levert het lezen ervan zeker anderhalf uur plezier en veel herkenning op.

Comments
One Response to “Vijftig jaar vastgoedontwikkelingen en -trends in Nederland”
  1. Judith van Deelen schreef:

    Mijn oom en tante, ik ben zó trots op ze!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: