Haalt Hema de uitgestelde jaarcijfers over 2019 in mei?

hema-nieuws

De suggestie van het FD, afgelopen zaterdag, dat Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn aanstuurt op een drastische schuldsanering bij de warenhuisketen, komt niet als een verrassing. Zeker niet tegen het licht van de problemen die de corona-pandemie voor retail heeft veroorzaakt. Ik ga ervan uit, dat de informatie van het FD is gebaseerd op harde aanwijzingen en dat Boekhoorn inderdaad nu de obligatiehouders forceert hun leningen ‘vrijwillig’ af te waarderen om te voorkomen dat de Hema binnenkort onderuit gaat.

Veel andere mogelijkheden om een faillissement van de Hema te voorkomen hebben Boekhoorn en zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments – samen met een aantal private partners – overigens niet meer. Van de huidige Hema-omzet moet in ieder geval niets worden verwacht. Toch heeft de schuldenproblematiek van rond de 750 miljoen euro weinig te maken met de corona-crisis. De obligatieleningen hebben vanaf het moment dat Boekhoorn in het najaar van 2018 Hema overnam van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital als een zwaard van Damocles boven de warenhuisketen gehangen.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de obligatiehouders – zoals het FD gisteren in een vervolgartikel berichtte – woedend zijn. Het zijn met name institutionele beleggers die de obligaties bezitten en die voelen zich door Boekhoorn voor het blok gezet. Zij lijken niet bereid zomaar te bezwijken voor de ‘chantage’ van Boekhoorn, die zou hebben verklaard alleen maar nieuw kapitaal in de Hema te willen steken, als de obligatiehouders een deel van hun leningen kwijt schenken.

Het vertrouwen van de obligatiehouders in Boekhoorn moet zo’n beetje tot nul zijn gereduceerd. Want juist hij verklaarde bij de verrassende overname van Hema eind 2018 er zelf geld in te zullen steken om de schuldenlast te verlagen. Iets wat hij tot nu toe niet echt heeft gedaan. Aan de andere kant: veel keus hebben de obligatiehouders niet. Als de Hema failliet gaat, zijn hun obligaties ook weinig tot niets meer waard en zullen zij alsnog flink bloeden. Terwijl, zo vermoed ik, het verlies van Boekhoorn en zijn partners zal meevallen.

De berichtgeving over het voornemen van Boekhoorn om obligatiehouders te bewegen af te zien van een deel van de Hema-schulden volgt, opvallend genoeg, op berichtgeving – ook in het FD – dat de CEO van de warenhuisketen, Tjeerd Jegens in een brief aan de verhuurders van Hema-panden heeft verzocht de helft van de huur over de maanden april en mei kwijt te schelden. Welk bedrag daarmee is gemoeid, is moeilijk te zeggen. Het jaarverslag over 2019 is uitgesteld naar mei. Mogelijk geeft het bedrag van 157,5 miljoen euro dat in het jaarverslag over 2018 wordt aangegeven onder de post ‘housing/rents’ een indicatie. Ervan uitgaande dat dat totaalbedrag over 2019 en 2020 slechts iets is verhoogd – laten we zeggen naar 162 miljoen euro – betekent dat een huurkorting van 13,5 miljoen euro over de maanden april en mei. Als tenminste alle eigenaren van Hema-panden daartoe bereid zijn.

Maar dat bedrag is slechts een fractie van het bedrag dat de Hema op korte termijn moet ophoesten. Volgens het jaarverslag over 2018 betaalde Hema ruim 53 miljoen euro aan rente op uitstaande leningen. Dat zijn waarschijnlijk de kosten van in totaal 750 miljoen euro aan uitstaande obligaties. In juni moet Ramphastos Investments ook over de brug komen met de aflossing van een eerste pluk aan obligaties ter waarde van 50 miljoen euro. Dat geld is er niet, tenminste niet bij de Hema. Boekhoorn kan dat bedrag natuurlijk zelf op tafel leggen of een nieuwe financiering zien te regelen, maar dat zal niet zo gemakkelijk zijn, omdat er geen uitzicht bestaat dat dat bedrag door de Hema snel kan worden ‘terugverdiend’. Tenzij de nieuwe vriend van Boekhoorn, supermarktconcern Jumbo een volgende verrassende stap maakt.

Die obligatielening van 50 miljoen euro die deze zomer moet worden terugbetaald/ingelost is overigens een peulenschilletje bij de obligaties ter waarde van nog eens 700 miljoen euro die de komende jaren moeten worden afgelost. Dat gaat de Hema zeker niet lukken, corona-pandemie of niet. Dat weten de obligatiehouders ook. De obligaties zijn inmiddels op basis van hun verhandelbaarheid gedaald tot minder dan 20 procent van hun oorspronkelijke waarde. Zeg maar tot maximaal 140 miljoen euro. Dat is dus het bedrag dat Boekhoorn – of Jumbo – theoretisch zou moeten betalen aan de huidige obligatiehouders om Hema echt in handen te krijgen en dus ‘te redden’. Maar of die bereid zijn hun leningen zo diep af te waarderen, is maar zeer de vraag. Weet Boekhoorn daarover een deal te maken met de obligatiehouders, dan is hij spekkoper. Tenminste als de Hema de corona-crisis overleefd.

Maar zo makkelijk is het spel in de ‘grote wereld’ van het geld niet. Er is behoorlijk wat concurrentie. Want dat spel wordt bepaald door de internationale aasgieren van de private equity en investeringsmaatschappijen. Want de gespecialiseerde schuldfondsen en allerlei financiële cowboys staan ook klaar om de Hema-obligaties met een flink stuk korting over te nemen. En die ‘aasgieren’ zouden wel eens sneller, professioneler en slimmer kunnen opereren dan Boekhoorn c.s. Die heeft het namelijk nu wel verbruid bij de obligatiehouders.

De recente berichtgeving rond de Hema laat nog iets anders zien: een steeds verdere tegenstelling tussen de retailonderneming Hema en het investeringsvehikel Ramphastos als papieren eigenaar. Ik vraag me af of  de verhouding tussen Hema-CEO Tjeerd Jegens en Boekhoorn nog wel zo goed is en of hun belangen niet steeds verder uit elkaar zijn gaan lopen. Jegens wil de Hema als retailketen redden en Boekhoorn vooral zijn portemonnee.

Anders geformuleerd: het gaat tussen Jegens en Boekhoorn om een radicaal andere werkelijkheid. Die van een retailketen met bijna honderden winkels, met vele tienduizenden werknemers, met franchise-nemers en met allerlei verplichtingen jegens verhuurders, leveranciers, producten-fabrikanten, overheden via hun winkelstraten en niet te vergeten de consumenten. En de werkelijkheid van Boekhoorn en zijn partners die anderhalf jaar geleden vol ambitie aankondigden zich wel even bezig te zullen houden met het redden van Nederlands trots onder de warenhuizen. Maar nu zich realiseren dat ze dat wel erg amateuristisch hebben gedaan, er zelf niet meer uitkomen en er ook niet financieel beter van worden.

Een week geleden pleitte ik in deze blog ervoor de globale beurs- en financiële handel met minstens vier maanden stil te leggen (https://visieopvastgoed.wordpress.com/2020/03/31/stop-vier-maanden-met-beurshandel-en-leg-financiele-systeem-tijdje-radicaal-stil/ ). Dus ook alle financiële verplichtingen, met uitzondering van het uitkeren van salarissen, pensioenen en uitkeringen. Dit om speculatieve beurshandel tegen te gaan en bedrijven enige maanden door te laten draaien, totdat duidelijk is hoe het verder gaat met de corona-pandemie en de gevolgen die deze heeft op de economische wereld. Dat betekent concreet onder meer: geen huren of rentes betalen, maar ook niet het nakomen van allerlei andere financiële verplichtingen zoals het aflossen van obligatieleningen. Dit voorkomt onder meer speculaties op de beurs en lijkenplukkerijen zoals bij de Hema-obligaties. Die hebben namelijk weinig met het gezond maken van de Hema als retailer te maken of het redden van de rookworsten en tompoezen van Nederlands warenhuistrots. De hoofdredacteur van Vastgoedmarkt, Servaas van der Laan, waarschuwt vandaag in de Nieuwsbrief terecht: Never abuse a bad crisis.

Anderhalf jaar bemoeienis van Boekhoorn met de Hema heeft in ieder geval weinig positiefs opgeleverd. Een deel van het management werd ontslagen, het personeel moest inleveren, er werden een samenwerkingsovereenkomst met Albert Heyn aangekondigd maar die werd weer even zo snel ingeleverd, een deel van de winkels moest worden verkocht aan franchisenemers maar die keken wel uit, de bakkerijen werden in de verkoop gedaan maar de kopers lieten het afweten. En vooral de omzet werd er niet beter door, ondanks dure en eigenlijk onrealistische ambities over expansie in het buitenland. Daar staat eigenlijk alleen maar tegenover de samenwerking met Jumbo, de verkoop van een aantal eigen winkels aan diezelfde Jumbo en het plakken van het Hema-logo op de outfits van de wielrenners van het team Jumbo Visma, een ploeg die door het corona-virus tot nu toe nauwelijks heeft kunnen koersen.

In oktober vorig jaar schreef ik in deze blog ( https://visieopvastgoed.wordpress.com/2019/10/04/redding-hema-allesbehalve-zeker/ ) dat de redding van de Hema door Boekhoorn nog ver weg was. Dat was op basis van de kwartaalcijfers over de eerste negen maanden van 2019. We zijn nu een half jaar en een corona-pandemie verder. Het gaat nu niet meer over het voortbestaan van de Hema – het faillissement lijkt me een kwestie van tijd – maar over hoe Boekhoorn zijn verlies in dit avontuur binnen de perken kan houden.

Veel betekend is het bericht dat Ramphastos op 20 maart van dit jaar op internet plaatste, bestemd voor de obligatiehouders. Een bericht waarin ook bekend werd gemaakt dat de publicatie van de jaarcijfers over 2019 naar mei wordt verplaatst. Ik heb het bericht met verbazing gelezen en plaats het daarom in deze blog als noot (*) in zijn geheel. Ik begrijp dat de huidige corona-problematiek alles – maar dan ook alles – in een ander perspectief plaatst en dat veel speculatie over de toekomst van de Hema koffiedik kijken is. Net zoals dat het geval is bij het praten over de tijd ‘na corona’. Maar dan helpt het niet als je als eigenaar naar je obligatiehouders – samen toch goed voor 750 miljoen aan uitstaande leningen – dit soort juridische prietpraat rondstuurt om de onderneming Hema en vooral Ramphastos bij voorbaat in te dekken. Laat ik dan zelf me schuldig maken aan speculatie: het zou me verbazen als de Hema de publicatie van de jaarcijfers over 2019 haalt in mei.

(*) ‘Please respect that answering investor relations questions is at this time not our priority and also difficult to manage considering other priorities.

This announcement may include “forward-looking statements” such as certain statements, estimates, targets and projections provided by the Company with respect to the anticipated future performance of the Company. In some cases, these forward-looking statements can be identified by the use of forward- looking terminology, including the words “believes,” “could,” “estimates,” “anticipates,” “aims,” “expects,” “intends,” “may,” “will,” “plans,” “continue,” “ongoing,” “potential,” “predict,” “project,” “target,” “seek,” “should” or “would” or, in each case, their negative or other variations or comparable terminology or by discussions of strategies, plans, objectives, targets, goals, future events or intentions. These forward- looking statements include all matters that are not historical facts. By their nature, forward-looking statements involve known and unknown risks and uncertainties because they relate to events and depend on circumstances that may or may not occur in the future. Forward-looking statements are not guarantees of future performance. You should not place undue reliance on these forward-looking statements. Such forward-looking statements reflect significant assumptions and subjective judgments by the Company’s management concerning anticipated results. These assumptions and judgments may or may not prove to be correct and there can be no assurance that any estimates, targets or projections are attainable or will be realised. Accordingly, neither the Company nor any of its respective directors, partners, employees or advisers nor any other person, shall give any representation or warranty as to the achievements or reasonableness of future projections, estimates or targets nor will they be liable for any direct, indirect or consequential loss or damage suffered by any person as a result of relying on any statement in or omission from this press release; any such liability is expressly disclaimed. Any forward-looking statements are only made as of the date of this press release, and we do not intend, and do not assume any obligation, to update forward-looking statements set forth in this press release. You should interpret all subsequent written or oral forward-looking statements attributable to us or to persons acting on our behalf as being qualified by the cautionary statements in this note. As a result, you should not place undue reliance on these forward -looking statements.’

 

Bron: Notice to Bondholders, 20 March 2020. Hemanet.

Advertentie
Comments
One Response to “Haalt Hema de uitgestelde jaarcijfers over 2019 in mei?”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: