Volkskrant laat columnist op een goedkope manier de Hema afbranden

In mijn blog van 21 december vorig jaar, getiteld Mijmeringen over de joint venture tussen PropertyEuro en het FD, mijmerde ik ook over de rol van columnisten in de Nederlandse media. Voor mij zijn columnisten vooral influencers geworden, die te pas en vaak te onpas hun meningen als waarheden de wereld insturen.

De Volkskrant is zo’n krant die bol staat van de columnisten. De meeste lees ik niet meer. Afgelopen zaterdag publiceerde de krant weer een column van Jasper van Kuijk in het Wetenschap-katern, met als kop Hemadrama. Ik ken Van Kuijk niet, maar hij heeft blijkbaar een wekelijks column onder de rubrieksnaam ‘Hoe moeilijk kan het zijn’. Van Kijk wordt geafficheerd als ‘doorinnovatie-expert (en cabaretier)’. Ik weet niet wat een ‘doorinnovatie-expert’ is, maar blijkbaar is ‘doorinnovatie’ een wetenschap, want op internet wordt Van Kuijk ook ‘wetenschapper’ genoemd. Wat hij heeft gestudeerd, is mij niet duidelijk geworden, maar blijkbaar heeft dat iets te maken met ‘productverbaggering’, de onderkop bij zijn blog over de beweerde product-teloorgang bij de Hema.

Waar het om gaat is, dat Van Kuijk op basis van een niet goed plakkend rolletje Hema-plakband ongestoord – en ongehinderd door een redactioneel ingrijpen-  beweert dat alle producten van de Hema zijn ‘verbaggerd’, en dat hij de verantwoordelijkheid daarbij legt bij de familie Van Eerd, eigenaar van de Jumbo Supermarkten. ‘Die trok vorig jaar Etos-ceo Egas Reparaz aan om het te leiden’. Een niet werkend rolletje plakband is blijkbaar voor columnist en de Volkskrant voldoende om een grote retailer af te branden. 

Ik twijfel regelmatig aan de staat van de Nederlandse wetenschap. Maar als een wetenschapper op basis van een rolletje niet zo goed plakkend plakband bij hem thuis – hoe lang lag dat al in een of ander laatje? vraag ik me af – zo’n beetje alle Hema-producten als waardeloos categoriseert, dan heb ik helemaal weinig vertrouwen meer in die wetenschap. En evenmin in de redactie van het Wetenschap-katern die dit soort onzin klakkeloos afdrukt. Want wat schrijft Van Kuijk: ‘Die plakband is mijn zoveelste recente Hema-product dat gewoon niet goed is. Eerder hadden we pyjamaatjes en vaatdoekjes waar binnen de kortste keren gaten in vielen. En nu dus niet-plakkende plakband. Ik ben het beu.’

 Hema is sinds begin 2021 voor 50 procent in handen gekomen van Mississippi Ventures, een vehikel van de Jumbo-familie Van Eerd. De andere 50 procent is eigendom van de private equity-investeerder Parcom. We zitten in een corona-pandemie, de retailsector heeft te maken met winkelsluitingen en gedaalde omzetten en de aanvoer van nieuwe producten vanuit Azië verloopt moeizaam. Dat mag allemaal geen excuus zijn om ‘slechte producten’ op de markt te brengen, maar ik vraag me serieus af of de familie Van Eerd, Parcom of een nieuwe CEO als Egas Reparaz – pas een half jaar in dienst – al zo’n greep op Hema-producten kunnen hebben gehad, dat dat de kwalificatie ‘productverbaggering’ rechtvaardigt. Want blijkbaar, aldus Van Kuijk, was het voordat Van Eerd en Parcom het kwakkelende, bijna failliete Hema-concern overnamen, veel beter: ‘Want gewoon goede producten, dat is – of was – de essentie van Hema. Een multomap die niet na een week uit elkaar flikkert en die er ook een beetje leuk uitziet: echt Hema. Degelijke, leuke, niet al te dure theedoek: echt Hema. Gewoon goede sokken: echt Hema’.

Maar ‘das war einmal’, aldus blijkbaar Van Kuijk. Vanwege de corona-maatregelen is het op dit moment niet zo makkelijk zomaar een Hema binnen te lopen om met eigen ogen  te kijken of het echt zo slecht gesteld is met de plakband, de multomap, de sokken en de theedoeken. Mijn vrouw die toen dat nog kon, wel eens een Hema binnengaat – ik kom er alleen maar voor de Hema-tompoezen – zegt dat het allemaal onzin is wat Van Kuijk beweert. Maar ja, zij is geen wetenschapper, cabaretier of ‘doorinnovatorexpert’.  En als er iets mis is met een product, breng je het toch gewoon terug, als de corona-voorschriften dat tenminste toe laten. Of je gaat de volgende keer naar de voordeur van de Action voor je plakband. Je kunt de Hema-plakband verder terugsturen met de koerier als je het online hebt besteld. Dat doet de Nederlandse consument ook met producten van Action, Aldi, Bijenkorf of Zara.

Wat Van Kuijk vindt en meent, is zijn zaak. Ik heb ook meningen over van alles en nog wat. Maar dat de wetenschap-redactie van een krant als de Volkskrant – die zich zelf toch al zulke hoge noten toedicht – dit soort columns met teksten als ‘Echt Hema wordt Nep Hema’ via de gedrukte krant, de Volkskrant-app  en internet verspreidt, zegt veel over het niveau van de Nederlandse journalistiek. Ik ben zelf jarenlang hoofdredacteur geweest, maar las altijd de columns van ‘mijn’ columnisten alvorens ze werden afgedrukt. Als ik van mening was dat er onzin in stond, ging ik nog wel even in conclaaf met ze. Zelf schrijf ik ook al jaren columns en blogs en ik heb er geen enkel probleem mee als een eindredacteur me mailt of belt om te zeggen dat ik iets heb geschreven dat beter anders geformuleerd kan worden of moet worden verwijderd. Een column moet gaan over inhoud en deze kan nooit ondergeschikt zijn aan de schrijver, wetenschapper of cabaretier.

Ik weet dat ik me met deze opmerkingen op heel dun journalistiek ijs waag. Vrijheid van meningsuiting, onafhankelijkheid van het medium en nog zo wat van die kreten zijn hier in het geding en ik neem die zeker serieus. Het is dezelfde discussie die in onze democratie wordt gevoerd met vragen of fake nieuws, fake politici of wappies door de media serieus moeten worden genomen of dat ze juist moeten worden genegeerd of worden doodgezwegen. Een gecompliceerde kwestie die ik hier niet ga behandelen of oplossen. Maar een ding weet ik zeker: Jasper van Kuijk – de ‘doorinnovatorexpert’ van de Volkskrant – is met zijn stukje over de Hema beslist geen wetenschapper. Hoogstens een slechte cabaretier of een nep-columnist. Inderdaad, hoe moeilijk kan het zijn om een goede column te schrijven. 

Advertentie
Comments
4 Responses to “Volkskrant laat columnist op een goedkope manier de Hema afbranden”
  1. Taco Dibbuendo schreef:

    Ruud, grappig stukje. Maar sluit me aan bij andere reaguurders: herzie nog even je tekst want er is een grote kans dat de Volkskrant een spatie is vergeten: “doorinnovatie-expert”. Door vol op het orgel te gaan op een tikfout verliest je stuk direct aan kracht.

    En nog een ander punt: ik lees het stukje van die columnist over durfkapitalisten net wat anders: dat gaat over het verleden, vóór Van Eerd een deel overnam. Ik lees dus vooral: durfkapitalisten hebben het Hema merk (lees: kwaliteit) uitgehold. Natuurlijk heeft die Egas Reparaz dat niet binnen een jaar weten om te buigen. Er spreekt dus vooral hoop uit dat de kwaliteit weer omhoog gaat. Ook nu verliest je betoog aan kracht…

    Kritische stukjes zijn goed, maar hier sla je volgens mij de plank mis.

    Heb je verstand van productontwikkeling? Hema is in de loop der jaren namelijk minder zelf gaan ontwerpen en ontwikkelen. Ze kopen namelijk veel ‘white-label’ producten en plakken er een Hema logo op…

    Groet,
    Taco

  2. Gijp van der, B (Boris) schreef:

    Ruud er staat een foutje in je goede column, misschien kun je dat digitaal rechtzetten: Hema is sinds begin 2001 voor 50 procent in handen gekomen van Mississippi Ventures. Dat moet begin 2021 zijn natuurlijk.

    Groet,
    Boris

    Outlook voor iOS downloaden
    ________________________________

  3. ruuddewit schreef:

    Heb ik gecorrigeerd. Dank voor je reactie! De boosheid heb je goed ingeschat. Wat een onzin bij elkaar en ik begrijp nu dat hij ook nog assistant professor is te Delft!

  4. Erick Kloos schreef:

    Beste Ruud, Ben het inhoudelijk helemaal eens met je artikel over de Hema. Maar lees het nog even door op een aantal spelfouten en het jaar waarin de Hema recent gered werd moet zijn 2021. Je verontwaardiging heeft je kennelijk parten gespeeld. Ik lees je artikelen nog steeds met veel waardering, alhoewel mijn naam je waarschijnlijk al lang ontschoten is. Met hartelijke groet, Erick Kloos.

    >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: