‘Vastgoedmarkt 40 jaar’, een geschiedenis van het Nederlands commercieel vastgoed

 

Image

De oprichter en eerste hoofdredacteur van Vastgoedmarkt, Dirk Rompelman (links) neemt het eerste exemplaar van het door Ruud de Wit geschreven boek Vastgoedmarkt 40 jaar in ontvangst. 

In mei volgend jaar is het veertig jaar geleden dat Vastgoedmarkt officieel verscheen. Wie Vastgoedmarkt (nog) niet kent: het is het belangrijkste vakblad op het gebied van commercieel onroerend goed in Nederland. Vastgoedmarkt – ook vaak VGM genoemd – was ook het eerste vakblad op dit specifieke economische terrein en tot het begin van deze eeuw ook het enige.

Vastgoedmarkt werd in 1974 opgericht door Dirk Rompelman, tot dan werkzaam als journalist bij het Financieele Dagblad. Uitgever en de belangrijkste aandeelhouder was Lucas Aardenburg, die eerder met groot succes het weekblad Intermediair had gelanceerd. Rompelman was ook gedurende meer dan twintig jaar de hoofdredacteur en werd in 1995 opgevolgd door Wabe van Enk, nu mede-eigenaar en hoofdredacteur van PropertyNL en PropertyEU. Begin 2001 maakte ik de stap van het Limburgs Dagblad naar Vastgoedmarkt en ik ben er tot 2011 hoofdredacteur van geweest, maar ik probeer het blad nog steeds – in een sterk veranderd uitgeef- en vastgoedklimaat – te adviseren en schrijf er ook nog voor als columnist.

In die hoedanigheid werd ik deze zomer door de eigenaar van Vastgoedmarkt, BIM Media (onderdeel van in Franse handen overgegane Sdu) gevraagd, vooruitlopend op de veertigste verjaardag, een boek te schrijven. Een boek dat tevens een eerste aanzet moest worden voor de ruim veertigjarige geschiedenis van commercieel vastgoed in Nederland. Dit – en ik zeg het met een blos op de wang – fraaie boek werd afgelopen dinsdag gepresenteerd in het geheel opnieuw ingerichte en prachtig gerenoveerde hoofdkantoor van FGH Bank in Utrecht, toch de belangrijkste vastgoedfinancier van ons land.

Meer dan 250 belangrijke vastgoedmannen – en een paar vrouwen, dat wel! – waren dinsdag naar Utrecht getogen voor een symposium over het heden en verleden – en ook een beetje over de toekomst – van het commercieel vastgoed in Nederland, maar ook om het boek Vastgoedmarkt 40 jaar in ontvangst te nemen. Een in alle opzichten perfecte middag, daar in Utrecht bij de FGH Bank met als gastheer de CEO van de vastgoedbank, Peter Keur – en met goede sprekers en een dagvoorzitter, professor Peter van Gool, die op de zijn bekende eigen wijze de gesprekken – en zich zelf – in de hand probeerde te houden. Ook terecht veel aandacht voor oprichter Dirk Rompelman en emeritus professor Pé Kohnstamm, die de oudste columnist is in de VGM. Beiden hebben mij de afgelopen jaren trouw bijgestaan als adviseur en vastgoedvriend.

Het was ook uit hun hand dat ik de ooit door mijzelf in het leven geroepen onderscheiding Honorary Award van Vastgoedmarkt kreeg uitgereikt vanwege mijn ‘grote betekenis voor de Nederlandse vastgoedsector en het blad Vastgoedmarkt’, een onderscheiding die terecht ook werd toegekend aan mijn trouwe accountmanager, ‘Mama Vastgoedmarkt’ Ria Wijnberger. Ik hecht niet zoveel waarde aan onderscheidingen, maar deze heeft me diep in het hart geraakt, zeker onder het applaus van deze zaal.

Image

Samen met mijn mede ‘Honorary Fellows’, professor Pé Kohnstamm en Dirk Rompelman.

Het boek Vastgoedmarkt 40 jaar is geen gedegen analyse over de Nederlandse commercieel vastgoedmarkt-geschiedenis, maar een eigenzinnige selectie van wat er allemaal is gebeurd de afgelopen veertig jaar, welke hoofdpersonen die geschiedenis kleur hebben gegeven, welke baanbrekende projecten er zijn gerealiseerd en hoe de marktpartijen zich advertentioneel hebben gemanifesteerd in de VGM. Immers, een aantal jaren was Vastgoedmarkt gratis voor de abonnees en ook nu nog zijn de advertenties verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de inkomsten. Advertenties geven trouwens, in een historische perspectief, een aardig beeld van marktontwikkelingen en marktaccenten en laten ook zien welke partijen ertoe doen (of denken ertoe te doen).

Onderwerpen die aan bod komen in het boek (met name in het gedegen onderzoeksartikel van Dirk Rompelman en mij, Kerncijfers) zijn natuurlijk leegstand, vastgoed als inflatiehedge, het imago van de sector, de internationale expansie van Nederlandse marktpartijen en de belangstelling van buitenlandse beleggers over de afgelopen vier decennia voor Nederlands vastgoed. Veel aandacht gaat ook uit naar de rol die het vakblad heeft vervuld bij de verdere professionalisering van de sector, zoals de oprichting van de IVBN, de groei van gespecialiseerde vakbeurzen en de erkenning van het ‘vak’ vastgoed, onder meer met een eigen door de marktpartijen betaalde hoogleraar vastgoed aan de Universiteit van Amsterdam, met een eigen master-opleiding (MRE).

Afgelopen dinsdag was het in menig opzicht ook een afsluiting. Ik denk niet dat ooit nog zoveel éminence grise (met Cor van Zadelhoff als de belichaming van dat ‘grise’) uit de commercieel vastgoedwereld bij elkaar zal komen. Ook Vastgoedmarkt – met een nieuwe hoofdredacteur, Johannes van Bentum – zal ongetwijfeld in een steeds moeilijker wordend uitgeefklimaat zijn koers noodgedwongen enigszins moeten wijzigen of bijsturen. Vastgoedmarkt 40 jaar is dus een afsluiting en mogelijk een nieuwe start. Ik kijk er toch een beetje met een traan en een lach op terug.

En wie het boek – als abonnee van VGM krijg je automatisch een exemplaar – ook wil hebben, kan het bestellen bij de verschillende online-leveranciers en natuurlijk bij BIM Media. Het ISBN-nummer is: 976 94 6245 019 6. De prijs weet ik niet – als auteur hou je je niet met zulke triviale zaken bezig – maar die mag voor de echte liefhebber geen bezwaar zijn!

 Image

Een toast op de toekomst van Vastgoedmarkt met de nieuwe hoofdredacteur, Johannes van Bentum (links), onder het toeziend oog van uitgever Marcel Jille (midden). 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: